MENU

Balloon trip ballonvaart Perigord - Dordogne Montgolfieres

In een ballon boven de Dordogne

Adembenemende vergezichten tijdens ballonvaart over de Périgord

De Dordogne verkennen vanuit een heteluchtballon is een sensationele ervaring. Dordogne Magazine-redacteur John de Graaff kan erover meepraten. Onder leiding van de ervaren luchtballon-piloot Patrick Becheau van Périgord Dordogne Montgolfières vloog hij mee met een adembenemende ballonvaart over de Périgord. 

1400 ballonvluchten op zijn naam

Patrick Becheau leeft het liefst tussen hemel en aarde. Als 15-jarige ging de tiener uit Sarlat voor het eerst de lucht in, en sindsdien heeft alles wat vliegt zijn warme belangstelling. Eerst het ultralicht motorluchtvaartuig (ULM, naar het Franse Ultra Léger Motorisé), daarna de hangglider en sinds een kleine vijftien jaar de heteluchtballon. De tanige 59-jarige Fransman heeft inmiddels 1400 ballonvluchten op zijn naam, voornamelijk boven de Dordogne.

We kiezen voor een ochtendvlucht, omdat die volgens hem qua beeld interessanter is dan een tocht aan het begin van de avond. Gezien de verwachte wind en -richting is de plek van vertrek Domaine de Monrecour, gelegen langs de verbindingsweg Saint-Cyprien-Beynac. Voor het prachtige kasteel ligt een weide, waar Patrick zijn gereedschap eenvoudig kan uitstallen en installeren.

Voor dag en dauw in een weiland tussen Saint-Cyprien en Beynac.
Patrick Becheau geeft de eerste stoten vuur.

Acht Fransen, vier Nederlanders

De plek van de afspraak plus de gewenste tijd van aanmelden hebben we daags ervoor via een sms ontvangen. En zo staan we in de vakantie ’s morgens om half zes onder de douche, om ons een uurtje later te kunnen melden op de plaats van vertrek. Het gezelschap van twaalf is internationaal, acht Fransen en vier Nederlanders.

We krijgen op basis van ons vooraf opgegeven gewicht door Regine Poulain, de 52-jarige vrouw van Patrick, een plekje toegewezen in de mand; drie per compartiment aan de zijkant, het centrale gedeelte blijft vrij voor de piloot en zijn vier gasflessen.

Voorbereidingen

Twee stevige mannen hebben inmiddels de blauwe ballon met de fraaie afbeelding van een ijsvogel uitgerold op het grasveld, aan de mand gekoppeld en de ventilator geplaatst, waarmee de eerste lucht in het geheel wordt geblazen. Als zich eenmaal een vorm van ballon heeft gevormd, geeft Patrick de eerste stoten vuur, waarop de F-HFMP binnen een mum van tijd oprijst.

We stappen in, de inkepingen in de zijkant van de mand als traptreden gebruikend, en voor we het goed en wel beseffen zit er ruimte tussen ons en de aarde. De lift geschiedt zonder enige schok of wat dan ook, nauwelijks drie kwartier na aankomst zitten we al in de lucht.

Richting Beynac, Domme en La Roque-Gageac

De wind is zodanig dat we niet onmiddellijk worden meegevoerd in de richting van Beynac, Castelnaud, Domme en La Roque-Gageac, de belangrijkste bezienswaardigheden van vandaag. In feite gaan we steil omhoog, want als ik na een paar minuten verbazing over de rand van het bakje kijk, ligt Monrecour nog altijd onder ons in het ochtendlicht.

We hebben niets afgesproken, maar er is sprake van absolute stilte. Niemand zegt iets, en ook de gasbranders staan even in de ruststand. Zachtjes glijden we omhoog; we zien de weg vanuit Saint-Cyprien, waar we een uurtje geleden nog reden; de silhouetten van Château de Castelnaud en Château de Beynac; de Dordogne; kijk links, Château des Milandes van Josephine Baker en daar, boven de bomen, nog vier ballonnen!

Spelen met hoogte

De brullende branders doen ons een paar honderd meter stijgen, op die hoogte neemt ook de wind toe, zodat we richting het kasteel van Castelnaud glijden. Twee ballonnen hebben zich naast het kasteel laten zakken, wat een magnifiek beeld van onze luchttocht biedt.

Ook Patrick speelt met de hoogte: soms zitten we zo laag, dat we bijna oogcontact hebben met een jogger, dan meldt hij dat we op 1600 meter zitten en kunnen we virtueel een rechte lijn trekken met de wolkengordel in het oosten. De twee ballonnen die zich op dezelfde hoogte bevinden, maken het beeld perfect.

We stijgen op vanaf het weiland. Château des Milandes doemt voor ons op.
De heuvels van de Dordogne zijn gevangen in de ochtendnevel.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Opluchting na veilige landing

En zo hangen we een stief uurtje in de lucht, kijkend naar links en naar rechts, naar boven, in de wijde mond van de ballon, waar zo nu en dan een vuurstoot in vliegt, en naar beneden, naar de huizen met zwembaden, de kastelen en kasteeltjes, de landerijen, de wegen, dorpen als Domme en La Roque-Gageac waarvan de bijzondere ligging je eigenlijk pas vanuit de lucht duidelijk wordt. En dan zien we ook de twee volgauto’s van Perigord Dordogne Montgolfières, die op de kronkelige wegen zo goed als mogelijk de strakke lijn van de ballon proberen te volgen.

Even later komen we elkaar weer tegen: als Patrick na de nodige aanwijzingen over hoe te handelen ons stoer, stevig doch standvastig tegen een ronde strobaal aan de grond zet. De opluchting is alom; het was een machtig avontuur over een afstand van zo’n vijftien kilometer, maar weer zonder spanning is ook wel lekker.

Ontbijt op de landingsplek

In gezamenlijkheid wordt de ballon opgeruimd en in een grote tas gestopt, de professionele helpers zorgen dat de mand ook op de aanhanger komt en dan is het hoog tijd voor het ontbijt. Per slot van rekening is het al rond half negen en hebben we nog geen koffie gehad! Midden op het land zet Regine een tafeltje neer en schenkt ze jus en koffie en serveert ze verse croissants. Wat een manier om een dag in de Dordogne te beginnen.

Even later zitten we met onze Nederlandse medereizigers in een van de volgauto’s, die ons terugbrengt naar het vertrekpunt bij Beynac. We praten alom, alsof we elkaar al jaren kennen. We vinden elkaar aardig, dat is zeker zo, maar ook het feit dat we weer veilig op de grond draagt zeker bij aan die blijmoedige stemming.

In de verte: Château de Beynac.
Château des Milandes.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Op driesterrencamping Le Garrit

Dordogne Magazine rijdt met Patrick en Regine nog even mee naar St-Cyprien, waar ze zijn te vinden als om de een of andere reden niet ’s morgens vroeg of aan het begin van de avond de ballon wordt opgeblazen om toeristen de Dordogne vanuit de lucht te laten zien. Het echtpaar is dan op Le Garrit, de intieme driesterrencamping die zij drijven op de oever van de Dordogne.

Over drijven gesproken: ons luchtavontuur kost 200 euro per persoon. Wie voor twee boekt, betaalt 190 euro p.p. Maar daar krijg je iets onvergetelijks voor terug, en dat is onbetaalbaar!

Meer info:

www.perigord-dordogne-montgolfieres.com

www.campingdugarritendordogneperigord.com/index-nl.html

Château de Castelnaud.
Het dal van de Dordogne richting Domme.
Bekijk de videoreportage van de ballonvaart op YouTube.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.