MENU

Quai Cyrano: Office de Tourisme en Maison du Vin in het historische Cloître des Récolettes.

Naar Bergerac? Dan éérst naar Quai Cyrano

Office de tourisme, maison du vin en expocenter onder één dak

QUAI CYRANO: MAISON DES VINS ET TOURISME – Bergerac heeft er een belangrijke toeristische attractie bij. Het monumentale Cloître des Récollets, een voormalig 17e eeuws klooster in het centrum, is omgetoverd tot een indrukwekkend interactief cultuur-, informatie- en belevingscentrum.

‘Quai Cyrano’, zoals het complex is gedoopt, is een VVV-kantoor, maison du vin en expocentrum in één. Je komt er alles te weten over de historie, cultuur en bezienswaardigheden van de stad en de streek. En over haar beroemde wijnen. Het complex opende in 2019 zijn deuren.

Bergerac aan de Dordogne. In het midden Quai Cyrano. De auto’s op het parkeerterrein aan de Dordogne hebben inmiddels plaatsgemaakt voor terrassen.
De binnenplaats van het voormalige klooster, romantisch decor van proeverijen en concerten.

Toeristisch hart van de stad

Het nieuwe Maison des Vins et du Tourisme kijkt uit over de Quai Salvette en de oude haven aan de oever van de Dordogne. Ook de kade en de oude haven hebben een metamorfose ondergaan. Er is een wandelpromenade aangelegd en de auto’s op het parkeerterrein aan de Dordogne hebben plaatsgemaakt voor terrassen.  

De plannen voor Quai Cyrano werden gesmeed in 2010. Negen jaar later, in juli 2019, was het ambitieuze transformatieproject gereed. Totale kosten: € 2,5 miljoen.

Quai Cyrano is vernoemd naar Bergerac’s beroemde telg Cyrano de Bergerac, wiens markante profiel uitgroeide tot het symbool van de stad.  Het totaal vernieuwde informatie/belevingscentrum moet uitgroeien tot het toeristische middelpunt van de stad. 

Startpunt voor alle uitstapjes

Het Office de Tourisme, voorheen gevestigd aan de Rue Neuve d’Argenson, is vanaf 7 juli 2019 volledig geïntegreerd met het Maison des Vins dat al in het Cloître des Récollets was gevestigd.

Het kloostercomplex is voortaan het startpunt voor alle toeristische activiteiten in de stad en de streek, zoals rondwandelingen door het historische centrum, museumbezoek, excursies, boekingen van hotels, vakantiehuizen en campings, kaartverkoop voor events en info over auto- en fietstochten langs de wijnroutes in de omliggende wijngebieden.

In het Maison des Vins kun je de wijnen uit de streek proeven en kopen.
Bij deze en andere wijnboeren langs de diverse wijnroutes in de wijngebieden rond Bergerac ben je als bezoeker van harte welkom.

Maison des Vins: kijken, ruiken, proeven en… kopen

Alleen al het Maison des Vins is een bezoek aan Quai Cyrano meer dan waard. Je vindt er informatie over de wijnen van de omliggende wijngebieden Bergerac, Monbazillac, Pécharmant, Montravel, Saussignac, Rosette en Duras, net over de grens met Lot-et-Garonne.

Je kunt er ook terecht voor info over de diverse wijnroutes die in de omgeving zijn uitgezet en wijngoederen die bezoekers verwelkomen. Desgewenst wordt meteen een afspraak gemaakt voor een bezoek. Je weet dan zeker dat je komst gelegen komt.

’s Zomers is er elke dag een wijnboer present die je met liefde vertelt over de fijne kneepjes van zijn nobele vak.

De wijnen uit de streek kun je ter plekke kopen in de vinotèque. Maar uiteraard niet voordat je eerst een paar glazen hebt geproefd in het proeflokaal of in het romantische decor van de prachtige historische binnenplaats van het oude klooster. Als je het treft, geniet je dan ook nog van een van de concerten die er regelmatig worden gegeven.

Office de Tourisme Bergerac – Sud Dordogne

Voor toeristische informatie over de stad en de streek bezoek je het vernieuwde Office de Tourisme onder hetzelfde kloosterdak. Voorheen was het VVV-kantoor van Pays Bergerac gevestigd aan de Rue Neuve d’Argenson.

In het informatiecentrum vind je plattegronden van de stad en de streek, folders en brochures over de omgeving en souvenirs. De medewerkers helpen je ook graag met informatie over en boekingen van hotels, vakantiehuizen en campings, en tickets voor rondwandelingen met gids, toeristische attracties en events in en rond de stad.

Quai Cyrano: Office de Tourisme en Maison du Vin in het historische Cloitre des Récolettes.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Espace Cyrano: open in 2020

Ook Bergerac’s beroemdste ‘zoon’ ontbreekt uiteraard niet in Quai Cyrano. Vanaf juli 2020 biedt het complex onderdak aan het Espace Cyrano, een permanente audiovisuele expositie over de wereld van Cyrano de Bergerac.

Centraal in die wereld staat Hercule-Savinien De Cyrano de Bergerac, een 17e eeuwse Franse schrijver, dichter en militair die onder meer de eerste science-fictionboeken schreef.

Op het turbulente leven van de historische Cyrano, inderdaad behept met een royale neus, baseerde Edmond Rostand aan het einde van de 19e eeuw zijn beroemde toneelstuk Cyrano de Bergerac.

De royaal beneusde Hercule-Savinien De Cyrano de Bergerac stond model voor de hoofdpersoon van het beroemde 19e eeuwse toneelstuk.
Artist impression van Espace Cyrano.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Info en openingstijden

Quai Cyrano
Rue des Récollets
24100 Bergerac
Tel : +31 (0)5 53 57 03 11

Quai Cyrano is 7 dagen per week geopend van 10 tot 19 uur. In het gebouw is gratis Wifi beschikbaar. Ook de toegang is gratis.

Website: quai-cyrano.com
E-mail: contact@quai-cyrano.com

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.