MENU

Bijenhouders - imkers in Dordogne Périgord

Nederlandse bijen overwinteren in Dordogne

Honderdduizenden bijen uit Nederland zitten er momenteel warmpjes bij in de Dordogne. Op initiatief van imker Leo Gensen uit Wijk bij Duurstede overwinteren ze in de Périgord bij een kennis in Mauzac-et-Grand-Castang, ten oosten van Bergerac. Een unieke operatie die, als alles goed verloopt, de komende jaren navolging zal vinden.

Te klein om de winter te overleven

Leo Gensen (52) is eigenaar van imkerij/winkel de Werkbij in Rhenen en verhuurt in eigen land onder meer bijenvolken voor bestuiving. Deze kleine volken, zo’n 2000 stuks, komen aan het eind van de zomer na hun arbeid weer bij hem terug. En dat is eerlijk gezegd een probleem.”Ze zijn eigenlijk te klein om in Nederland in de winter te overleven. Een optie is samenvoegen tot een groter volk, dat een grotere overlevingskans heeft. Maar dan heb ik een ander probleem. Elk volk kan niet meer dan één eigen koningin hebben, dus in dat geval word ik gedwongen enkele koninginnetjes, bij wijze van spreken, de nek om te draaien. En die zijn voor ons imkers juist zo waardevol. Dus dat is balen.”

Bijenhouders - imkers in Dordogne Périgord
Elk volk heeft maar één koningin.

Bevriende imker in Dordogne biedt uitkomst

Jan Jansen, een kennis uit de imkerij, bood uitkomst. Deze hobby-imker heeft al 10 jaar een woning in Mauzac-et-Grand-Castang. Sinds zijn vervroegde pensionering, enkele jaren geleden, woont hij permanent in de gemeente aan de rivier de Dordogne. En daar laat Gensen voor het eerst honderdduizenden van zijn bijen overwinteren. ,,Waarom daar? De temperatuur is er prima, evenals de locatie. Maar nog belangrijker: Jan Jansen is in de buurt om alles permanent in de gaten te houden. Blijven de bijen gezond, hebben ze voldoende voeding? Zo niet, dan kan hij ingrijpen.”

Leo Gensen heeft in september met een pick-uptruck zijn waardevolle lading naar het zuiden van Frankrijk gereden. Eind februari, begin maart haalt hij zijn waar weer op, klaar voor een nieuw bestuivingsseizoen in Nederlandse kassen.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.