MENU

Dordogne Perigord: baguette stokbrood tradition Cédric Raynal boulanger in Saint-Astier

Cédric Raynal bakt lekkerste traditionele stokbrood

Voor het beste ambachtelijke stokbrood naar Saint-Astier

Op zoek naar de lekkerste baguette tradition in Dordogne? Dan moet je naar Saint-Astier, ten zuidwesten van Périgueux. In zijn Fournil de la vallée aan de Boulevard Maréchal de Lattre de Tassigny bakt Cédric Raynal het allerlekkerste traditionele Franse stokbrood.

Tot die conclusie kwam de Chambre de métiers et de l’Artisanat, die strijdt voor het behoud van het ambacht in Dordogne, nadat begin mei 2021 de producten van zo’n dertig bakkers uit Dordogne waren geproefd. In de competitie hield Cédric Raynal zijn collega’s Rémy Béé uit Moulin-Neuf en Quentin Bernier uit Champagnac-de-Belair achter zich.

Het lekkerste ‘gewone’ stokbrood komt uit Thenon

Naast het beste traditionele stokbrood onderzocht de Chambre de métiers et de l’Artisanat ook wie dit jaar het smakelijkste ‘gewone’ stokbrood van de Périgord maakt. Die eer was weggelegd voor Jean-François Vergnolle van Le Fournil de Mélissa in La Bachellerie (bij Thenon), oostelijk van Périgueux. Plek twee was voor Yannick Barrit uit Boulazac, nummer drie werd Alexandre Blanchard uit Coursac.

Onmisbaar bij elke maaltijd

Stokbrood is in Frankrijk, maar zeker ook in Dordogne, een onmisbaar element van de maaltijd. Velen gebruiken brood om vocht of vet van een bord te halen, anderen eten het graag met (kruiden)boter of een andere delicatesse, zoals paté. Het woord stokbrood is afgeleid van baguette, dat letterlijk ‘stokje’ betekent. De vorm dateert al uit de 19de eeuw en voor de bereidingswijze moeten we naar een van de Alpenlanden kijken. Dit brood komt namelijk oorspronkelijk uit Oostenrijk, vandaar dat Franse bakkers ook vaak spreken van ‘Weens brood’.

Dordogne Perigord: baguette stokbrood tradition Cédric Raynal boulanger in Saint-Astier
Op de foto in de krant: Cédric Raynal (rechts) toont trots de oorkonde voor de beste traditionele baguette van Dordogne.

Bakkers in Frankrijk verkopen naast de baguette (met een standaardgewicht van 250 gram) veelal ook de petit pain (een klein formaat stokbrood) en de flûte. Deze ‘fluit’ is een dubbelbrede en zwaardere variant van de baguette.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.