MENU

Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie, wijnmuseum bij Périgueux.

De ‘wijnfabriek’ van Jules Honoré Sécrestat

Chai de Lardimalie bij Périgueux is tegenwoordig wijnmuseum

Het is als met een ijscokar op de noordpool: je verwácht het niet op deze plek in de Périgord. Even buiten Saint-Pierre-de-Chignac, ten oosten van Périgueux, doemen hoog op een heuveltop de imposante wijnkelders op van ‘Musée du Chai de Lardimalie’. De omvang en statuur van het carrévormige gebouwencomplex zouden ook nu nog menige gerenommeerde wijnchâteaubezitter in de Bordeaux-wijnstreek jaloers maken. 

Wijn wordt er in Chai de Lardimalie al sinds jaar en dag niet meer gemaakt. Maar de chais, wijnpersen en ander wijnmakersgereedschap staan er nog steeds. En je kunt het allemaal met eigen ogen bekijken, want het keldercomplex is tegenwoordig een privémuseum.

> info en openingstijden

Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie, wijnmuseum bij Périgueux.
De voormalige wijnkelders staan even buiten Saint-Pierre-de-Chignac ten oosten van Périgueux.

Tot 1967 getooid met wijngaarden

Wijngaarden bij Périgueux? Jazeker. Tot in 1967 waren de akkers rond Chai de Lardimalie getooid met wijngaarden, die eind 19e eeuw waren aangeplant door Jules Honoré Sécrestat (1822-1905). Deze voortvarende ondernemer uit Montignac had eerder fortuin gemaakt met een distilleerderij in Bordeaux, die wereldwijd furore maakte met likeuren als Bitter Sécrestat, Aurac en Toni Kola. De laatste, bereid met gentiaan, was een grote hit, als ‘gezonde’ vervanger van de apéritieven op basis van het gevaarlijk geachte absint.

Nieuwe carrière als wijnmaker

Met een vermogen op zak keerde Sécrestat terug naar zijn geliefde Dordogne. In 1875 kocht hij het Domaine de Lardimalie ten oosten van Périgueux van Louis Foucauld de Lardimalie, de laatste marquis de Lardimalie, om zich daar voortaan te wijden aan zijn nieuwe carrière als wijnmaker. Hij beplantte 36 hectare van het omringende land met de bekende Bordeaux-druivenrassen merlot, malbec en cabernet sauvignon voor de rode wijnen en sauvignon, sémillon en muscadelle voor de witte wijnen. Vervolgens gaf hij architect Ernest Minvielle uit Bordeaux, die eerder ook de Sécrestat-distilleerderij bij Bordeaux had ontworpen, opdracht voor het ontwerpen van een state-of-the-art keldercomplex.

Frappante gelijkenis met bekende wijnchâteaux

De gelijkenis met de bedrijfsgebouwen van bekende grands crus in de Médoc boven Bordeaux is frappant. Voor zijn ontwerp van de cuvier en chais maakte Minvielle  namelijk dankbaar gebruik van zijn eerdere tekeningen voor de bouw van de chais van gerenommeerde grand cru-châteaux als Cantenac-Brown, Brane-Cantenac en d’Issan.

Dordogne Périgord: Chateau de Lardimalie ten oosten van Périgueux.
Château de Lardimalie (niet te verwarren met de Chai) staat aan de overkant van de weg, verborgen achter geboomte. Foto: Père Igor.
Dordogne Périgord: Julie Honoré Sécrestat, oprichter van Chai de Lardimalie.
Jules Honoré Sécrestat, voorbeeld van modern ondernemerschap.
Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie lijkt sprekend andere wijnchateaux, zoals Pontet-Canet.
De chais van Château Pontet-Canet in Pauillac… de gelijkenis is sprekend (foto: Sophie Jubie).

Een van de modernste wijnbedrijven van zijn tijd

Het was echter Sécrestat zelf die het complex vulde met zeer geavanceerde technieken, zoals stromend water, ‘treintjes’ voor het transport van tonnen en kuipen en stoom voor het desinfecteren van de installaties en vaten. Chai de Lardimalie was daarmee een van de modernste wijngoederen van zijn tijd. Ook in sociaal opzicht was deze succesvolle zoon van de Périgord bepaald vooruitstrevend. Zijn werknemers liepen met hem weg, omdat hij zo goed voor ze zorgde. Lang heeft Sécrestat niet kunnen genieten van zijn ‘wijnfabriek’. Hij overleed in 1905, drie jaar na de oplevering van het complex.

Wijnmuseum sinds 2009

Na de dood van Sécrestat bleven het complex en de wijngaarden nog enkele generaties in handen van zijn nakomelingen. Als wijnproducent had Château de Lardimalie echter steeds meer moeite om de concurrentie met bekendere wijnstreken als Bordeaux en Bergerac vol te houden. In 1967 werd de handdoek in de ring gegooid. Tegenwoordig is het domein in handen van Christian en Jacqueline Mullenheim, die het gebouwencomplex in 2009 transformeerden in een wijnmuseum. In 2010 werden de chais officieel aangemerkt als historisch monument. Het statige 19e eeuwse château aan de overkant van de weg was die eer al in 1984 te beurt gevallen.

100 jaar terug in de tijd

Het wijnmuseum brengt de bezoeker meer dan 100 jaar terug in de tijd, toen Jules Honoré Sécrestat er nog de scepter zwaaide. Wandelend door de oude wijnmakerij met haar antieke kuipen, tonnen, vaten, persen en wijnmakersgereedschappen waan je je helemaal in de bedrijvige wijnwereld van het begin van de 20ste eeuw. Uiteraard besteedt het museum ook veel aandacht aan de man aan wie we dit alles hebben te danken, met voorwerpen uit zijn leven en carrière en vermakelijke reclameposters voor zijn populaire likeuren. Ook worden er schilderworkshops gehouden en zijn er exposities van moderne kunst.

Jules Honoré Sécrestat zou trots zijn…

Foto’s: met dank aan o.a. chaidelardimalie.com

Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie, wijnmuseum bij Périgueux.
Alsof de nieuwe druivenoogst elk moment kan binnenkomen…
Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie, wijnmuseum bij Périgueux.
De oude vatenkelder.
Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie, wijnmuseum bij Périgueux.
Ook de kinderen vermaken zich prima.
Dordogne Périgord: Chai de Lardimalie, wijnmuseum bij Périgueux.
Oud reclamemateriaal van de distilleerderij van Sécrestat.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.