
Virtuele gids leidt bezoekers rond op Château Bélingard
Informatie over Bergerac-wijnchâteau via smartphone en tablet
Het gevoel van welkom en het magnifieke uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac en Bergerac maken een bezoek aan Château Bélingard tot een bijzondere wijnervaring.
Sinds kort krijgt een wandeling door wijngaarden en kelders nog eens extra glans door de stem van Dionysos. De wijngod leidt de bezoeker als virtuele gids vanuit een tablet of smartphone rond over het 80 hectaren grote wijngoed.
Wandelparcours doet de mooiste plekjes aan
Voor bezoekers is een wandeling uitgezet langs de mooiste plekjes van het domein. Duidelijke informatieborden geven de wandelaar uitleg over het château, de wijngaarden en de omgeving. Ook krijgt men bij aankomst een tablet of smartphone mee, waarop men onderweg extra informatie krijgt, geïllustreerd met video’s van het werk in de wijngaarden en de kelders. Virtuele gids ‘Dionysos’ spreekt de gasten toe in het Frans of Engels.
Bezoeker wacht gastvrije ontvangst
Château Bélingard is een van de meest gastvrije domeinen in de wijnstreek van Bergerac. Eigenaar Laurent, Comte de Bosredon, een heuse excentrieke graaf, en zijn sympathieke vrouw Sylvie bereiden de vele honderden bezoekers die het wijngoed jaarlijks aandoen, steevast een hartelijke ontvangst. En na een leerzame wandeling door het domein en de chais kunnen de gasten de wijnen van het chateau proeven.
Riant uitzicht vanaf heuveltop
Het wijngoed ligt even buiten Pomport, in het hart van Monbazillac, de goudgele dessertwijn-enclave direct ten zuiden van Bergerac. Het monumentale château en de kelders bekronen een heuvel, vanwaar men een riant uitzicht heeft over het hele wijngebied. Van de rode en witte druiven die van de keurig aangeharkte wijnpercelen rond Château Bélingard worden geoogst, produceren Laurent de Bosredon en zijn staf een compleet gamma rood, wit (droog en zoet), rosé en een zoete Monbazillac-dessertwijn van laatgeoogste druiven.
Maar wacht ‘ns even… Château Bélingard, was dat niet…?
Even terug in de tijd. Zo’n 30 jaar geleden beperkte het wijnaanbod in de supermarkt zich grofweg tot de ‘usual suspects’: goedkope tafelwijn, Kellergeister en Lambrusco prikkelwijn (de feestnummers van elke verjaardag), voordelige Bordeaux, Beaujolais, Bourgogne, Rhone, Elzas, Rioja, Chianti, Stierenbloed uit Hongarije met de smaak van een droge boterham, Retsina harswijn uit Griekenland, Port voor meneer en Sherry voor mevrouw. Wijn uit de VS, Australië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika? Nooit van gehoord…
Bordeaux voor de smalle beurs
Het was Albert Heijn die de bepaald niet verwende supermarkt-wijndrinker in de jaren ’80 als eerste verraste met een bescheiden collectie wijnen uit – toen nog – volstrekt onbekende appellations als Aix-en-Provence (Château Bas), Costières du Gard (Château de la Tuilerie, nu Costières de Nîmes) en… Bergerac, vertegenwoordigd door Château Bélingard. De laatste werd aangeprezen als een trouvaille: ‘een Bordeaux voor de smalle beurs’. De wijn deed niet onder voor menige evenknie uit het veel beroemdere wijngebied enkele tientallen kilometers westwaarts. Die onbekendheid was niet te proeven, maar zag je wel terug op de kassabon.
Aan glans en prestige gewonnen
Zeven euro betaal je vandaag de dag ook al snel voor een fles uit het Bergerac-gebied. De prestige-cuvées en wijnen uit Pécharmant (ten oosten van Bergerac) en Monbazillac zijn nog aanzienlijk duurder. De Bergerac- en Monbazillac-wijnen hebben fors aan glans en prestige gewonnen. Het verlegen Bordeaux-neefje van weleer is nu een zelfbewuste, geziene meneer met een eigen renommée en schare liefhebbers. De harde kern vind je vooral onder de duizenden toeristen die de wijnen van Bergerac na een bezoek aan de streek in hun hart hebben gesloten.
‘Deksels lekker bij appeltaart en tarte tatin…’
De wijnen van Château Bélingard oogsten alom lof. Wijnschrijver Hubrecht Duijker schreef in 2014 complimenteus: “Zijn Bosredon Monbazillac 2010 smaakt goed zoet en tegelijk elegant, naar gekarameliseerd wit fruit vooral – en zal deksels lekker zijn bij appeltaart en tarte tatin (….). En over de rode Bosredon Bergerac 2011: “Donkere tonen, denk aan laurierdrop, domineren, maar ook bessen en zwarte vruchtjes kijken om de hoek. Het geheel doet sterk denken aan een rode Bordeaux en is best betaalbaar bovendien.”
Verlegen neefje van Bordeaux is nu geziene meneer
In 30 jaar is de wijnmarkt totaal veranderd. De prijzen van de beroemde châteaux uit Médoc, Pessac-Léognan, Saint Emilion en Pomerol zijn geëxplodeerd. Vermogende Chinezen betalen grif honderden tot duizenden euro’s voor een fles Château Pétrus, Lafite-Rothschild of andere prestigieuze naam. Maar die hyperinflatie is aan ‘gewone Bordeaux’ – gelukkig – voorbijgegaan. Een fles Bordeaux of Bordeaux Superieur van een vakkundige wijnmaker is vandaag de dag een van de beste koopjes in het wijnschap. Voor zes, zeven euro koop je al echt goede Bordeaux (ook veel slechte trouwens).
Recent sleepte de rode Cotes de Bergerac 2012 ‘Reserve’ een Médaille d’Or in de wacht op het grote wijnconcours in Parijs. In 2013 won de rosé gouden medailles op de ‘Mondial du Rosé’ in Cannes en het Concours de Bordeaux. Vins d’ Aquitaine 2011′. En ook de droge en zoete witte Bergeracs en goudgele Monbazillac van Chateau Belingard zijn de afgelopen jaren regelmatig bekroond met gouden, zilveren en bronzen medailles.
Jarenlang vaste gast in Nederlandse wijnschap
Na de introductie door Albert Heijn was Château Bélingard nog jarenlang een vaste gast in het Nederlandse wijnschap, tot voor kort nog bij de Hema. Tegenwoordig is de wijn helaas minder makkelijk verkrijgbaar. Maar wie even Googelt, vindt vast nog wel een adres. En anders ga je straks toch even langs bij de Comte en Comtesse in Pomport. Kun je meteen kennismaken met Laurent, Sylvie en Dionysos…
Ook op visite bij de Comte en Comtesse?
Château Bélingard kun je op werkdagen zonder afspraak bezoeken. Van mei t/m oktober kan dat ook op zaterdag. Op zondag ben je alleen welkom op afspraak. In juli en augustus kun je voor een bescheiden bedrag ook speciale arrangementen boeken met persoonlijke rondleidingen en leerzame proeverijen.