MENU

Dordogne Perigord: Chateau de Beynac Chateau de Castelnaud

Kastelen Beynac en Castelnaud ook online populair

In top 30 van meest gezochte Franse kastelen

CHÂTEAUX IN DE PÉRIGORD – Twee van de mooiste kastelen in Dordogne zijn ook heel geliefd op internet. De beroemde ‘overburen’ Château de Beynac en Château de Castelnaud staan beide in de top 30 van Franse kastelen waarnaar mensen online op zoek gaan, zo meldt Likibu.com.

De vergelijkingsdienst voor vakantieverhuur heeft begin oktober geturfd hoe vaak zoekmachines worden ingeschakeld met de opdracht Franse kastelen te vinden. Naar Château de Castelnaud in Castelnaud-la-Chapelle werd 25.270 keer gezocht, wat het kasteel landelijk de 18de plek opleverde. Château de Beynac noteerde 17.040 verzoeken, goed voor een 26ste plaats.

Versailles en Chambord het meest gezocht

De ranglijst van populairste Franse kastelen onder internetgebruikers wordt aangevoerd door Versailles met 177.180 zoekopdrachten, gevolgd door Chambord. Naar het grootste kasteel langs de Loire werd tussen 3 en 10 oktober in totaal 93.150 keer ‘gezocht’.

Het immense Paleis van Versailles even buiten Parijs is veruit het meest gezochte Franse kasteel op internet. Foto: ToucanWings
De massieve contouren van Château de Chambord in het Loire-gebied. Foto: Patrick Giraud

Dordogne-vestingen uit de 12de eeuw

De kastelen van Beynac en Castelnaud liggen, bij wijze van spreken, op schootsafstand van elkaar langs de Dordogne. Château de Castelnaud staat op de linkeroever, Château de Beynac heeft drie kilometer verderop een plek gekregen op de rechteroever. Beide historische monumenten in het hart van de Périgord Noir stammen uit de 12de eeuw.

Castelnaud: museum van middeleeuwse oorlogsvoering

Castelnaud wordt omschreven als een ‘prachtig voorbeeld van middeleeuwse versterking’. Het kasteel huisvest vandaag de dag het Musée de la guerre au Moyen Âge, dat een belangrijke verzameling van wapens en wapenuitrustingen bezit. Op het bastion staan in gevechtspositie belegeringswapens van de Middeleeuwen, die tot in detail zijn nagebouwd. Bijzonder imposant is bijvoorbeeld de Trébuchet, waarmee stenen tot 100 kilo meer dan 200 meter konden worden weggeslingerd. Het museum is het hele jaar door te bezoeken, kinderen onder de 10 jaar mogen gratis naar binnen.

Château de Castelnaud herbergt nu het Musée de la guerre au Moyen Âge. Foto: John de Graaff / Dordogne Magazine
De belegeringswapens zijn tot in detail nagemaakt.

Beynac: geliefde filmlocatie

De baronnen van Beynac waren in de 12de eeuw verantwoordelijk voor de bouw van het gelijknamige kasteel. Het sobere gebouw ligt op de top van een kalkstenen plateau en heeft de vorm van een onregelmatige vierhoek. De donjon, die is versierd met kantelen, dateert uit de 13de eeuw. Notre-Dame-de-l’Assomption, de versterkte kerk in het kasteel, doet dienst als parochiekerk.

Waar Castelnaud vooral bekend staat om middeleeuws wapentuig, is Beynac juist zeer geliefd als filmlocatie. Zo koos regisseur Luc Besson in 1999 voor deze plek om zijn The Messenger: The Story of Joan of Arc te draaien. Voor deze historische film rond Jeanne d’Arc kwamen onder anderen sterren als Faye Dunaway, Dustin Hoffman en John Malkovich naar Dordogne.

Vier jaar later straalde Penélope Cruz in Beynac, tijdens de opnamen van de avonturenfilm Fanfan la Tulipe van Gérard Krawczyk. De jongste productie was in 2021 het actiedrama The Last Duel van filmregisseur Ridley Scott, waarin de hoofdrollen werden gespeeld door Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer en Ben Affleck.

Lees meer over het kasteel van Beynac in: ‘De bijzondere mix van Beynac-de-Cazenac’

Waarom Château de Beynac zo geliefd is als filmdecor laat zich makkelijk raden.
Scène uit ‘The Messenger: The Story of Joan of Arc’.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.