MENU

Dordogne Périgord: scène uit A tout jamais met Drew Barrymore. Op de achtergrond: Chateau de Hautefort.

Het film-appeal van Château de Hautefort

Filmregisseurs zijn dol op Dordogne’s deftigste kasteel

KASTELEN IN DORDOGNE – De een heeft het, de ander niet. En Château de Hautefort heeft het in overvloed. Film appeal. Ofwel: talent voor filmdecor.

In de afgelopen halve eeuw heeft menige film- en televisieregisseur, op zoek naar historische grandeur in een adembenemende romantische setting, zijn tenten opgeslagen bij Dordogne’s statigste en deftigste kasteel, dat hoog uittorent boven het dal van de Auvézère in de noordelijke Périgord. De teller staat inmiddels op 13 speelfilms en TV-series.

Laatste film: ‘La mort de Louis IV’

Zich goed bewust van de fotogenieke kwaliteiten van hun eeuwenoude erfgoed (Hautefort dateert uit de 11e eeuw) verhuren de eigenaars het château en zijn prachtige Engelse park en formele Franse tuinen al een halve eeuw als filmdecor. De laatste film die op het kasteelcomplex werd gedraaid, was ‘La mort de Louis XIV’ van regisseur Jean-Pierre Léaud in 2015 over de laatste dagen van de zonnekoning. De bekendste rolprent die op Hautefort werd opgenomen, was ‘Plenty’ (1985) met Meryl Streep in de hoofdrol.

> Zie ook de complete filmlijst verderop.

Filmset nog volledig intact

In 2017 gaan de château-eigenaren nog een stap verder door diverse ruimtes in het château in te richten als filmset, waaronder de slaapkamer, waarin de oude Lodewijk XIV in de film van Léaud het bed hield. De ruimte is nog volledig intact als filmset, inclusief camera’s, lampen en regisseursstoel, alsof de filmcrew in de paniek de set verliet omdat het brandalarm afging.

Château de Hautefort domineert de vallei van de Auvézère.
Opname van een scène in ‘La mort de Louis IV’.

Wie zou niet verliefd worden?

Wie Château de Hautefort ooit in het echt heeft gezien, begrijpt meteen waarom het zo populair is bij filmmakers. Het indrukwekkende kasteelcomplex torent hoog op een eenzame steile heuveltop boven de vallei van de Auvézère in het heuvelland boven de snelweg van Périgueux naar Brive-la-Gaillarde. Het château is omringd door prachtige formele Franse tuinen en een Engels landschapspark. Aan de voet ligt het pittoreske dorpje Hautefort met zijn oude abdij. Wie zou niet verliefd worden op zo’n adembenemende setting?

Uitzicht vanuit het kasteel op het dorp en de abdij.

De looks van een koninklijk Loire-kasteel

Een andere, wellicht nog belangrijkere reden is dat het complex qua architectuur en allure veel weg heeft van een lusthof aan de Loire, dat zich uitstekend leent voor historische scènes aan koninklijke en grafelijke hoven. Maar dan zonder de enorme toeristenstromen die de authentieke koninklijke gebouwen in dat gebied overspoelen en de beperkingen die dat met zich meebrengt voor de filmmakers.

Oorspronkelijke meubels en kunstvoorwerpen

De aantrekkingskracht schuilt ook in het oorspronkelijke kasteelinterieur, dat nog volledig intact is. Het slot staat vol meubels en kunstvoorwerpen uit de 17e en 18e eeuw. Historische scènes kunnen veelal zonder kostbare decoraanpassingen worden gedraaid, wat de draaitijd bekort en de kosten drukt. Tel daarbij op dat de kasteeleigenaar de filmploegen flink in de watten legt, en je begrijpt waarom Hautefort zo veel filmmakers het hof weet te maken.

Château de Valençay in het Loire-gebied.
De 17e en 18e eeuwse interieurs zijn nog intact.

50ste verjaardag als filmdecor

In 2017 viert het château zijn 50ste verjaardag als ‘filmdecor’. Ter gelegenheid van deze mijlpaal is er een speciale expositie van attributen en afbeeldingen en scènes die herinneren aan de 13 rolprenten, series en documentaires die op het domein zijn opgenomen (zie de lijst verderop). Ook is er in een complete filmset opgetuigd, waarin je onder deskundige begeleiding zelf aan de slag kunt als regisseur, camera- of geluidsman of zelfs als acteur.

Zelf aan de slag als regisseur, cameraman of acteur.

Avondrondleidingen met gekostumeerde scènes

Tip voor vakantiegangers die Château de Hautefort in de zomer bezoeken: in juli en augustus ben je elke woensdag welkom voor een visite nocturne onder de titel ‘La nuit au château’.

Tijdens je rondwandeling door de schaars door kaarslicht verlichte gangen, zalen en kamers beland je in gekostumeerde scènes uit het hoofse leven van marquis Jacques François de Hautefort, die in de 17e eeuw, samen met grootvader François, verantwoordelijk was voor de transformatie van de ongenaakbare middeleeuwse vesting in het fotogenieke lusthof dat we nu zo goed kennen. 

De geheimzinnige, broeierige ambiance van maskerades en intriges die het flakkerende kaarslicht oproept, versterkt het gevoel dat je echt door de 17e eeuw wandelt en marquis Jacques François elk moment de zaal kan binnen komen paraderen.

En het mooie is: in die verwachting word je niet teleurgesteld…

Gekostumeerde scènes tijdens ‘La nuit au château’.
Broeierige ambiance van intriges.

Creatieve workshops voor kinderen

Eveneens in juli en augustus organiseert het château creatieve workshops voor kinderen. Onder leiding van kunstenares Daniëlle Godart leren de jonge bezoekers elke woensdagmiddag over de historie en betekenis van het kasteel, om die kennis vervolgens om te zetten in tekeningen en andere creatieve uitingen.

Foto-credits: Château de Hautefort.

Foto Château de Valençay: Jean-Christophe BENOIST, Valencay-chateau-1, CC BY 3.0

Workshops onder leiding van kunstenares Daniëlle Godart.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Films en series waarin Château de Hautefort figureert:

 • Le Capitan, 1960. Regisseur: André Hunebelle.
 • Le Chevalier de Pardaillan, 1962. Regisseur: Bernard Borderie.
 • Eye of the Devil, 1967. Regisseur: J-Lee Thompson (met o.a. David Niven, Donald Pleasence en Sharon Tate).
 • Molière, 1978. Regisseur: Ariane Mnouchkine.
 • Plenty, 1985. Regisseur: Fred Schepisi (met o.a. Meryl Streep en Sting).
 • A tout jamais: une histoire de Cendrillon (Ever After), 1998. Regisseur: Andy Tennant (met o.a. Drew Barrymore).
 • Cartouche, 2009. Regisseur: Henri Helman.
 • Nicolas Le Floch, Saison 3, 2010. Regisseur: Nicolas Picard Dreyfus.
 • Un jour mon père viendra, 2010. Regisseur: Martin Valente.
 • Documentaire over de koningen van Frankrijk, 2011. Regisseur: Jean-Luc Mage.
 • Rani (serie in 8 delen), 2011. Regisseur: Arnaud Sélignac.
 • Richelieu, la Pourpre et le Sang, 2013. Regisseur: Henri Helman.
 • La mort de Louis XIV, 2015. Regisseur: Albert Serra.
Filmposter van ‘Plenty’ met Meryl Streep.
Scène uit ‘A tout jamais’ (Ever After).
Het film-appeal van Château de Hautefort - Château de Hautefort is geliefd bij filmregisseurs, op zoek naar historische grandeur in een adembenemende setting. De teller staat inmiddels op 13 speelfilms en series. -
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.