MENU

Château Excideuil en zijn nieuwe eigenaar, Kapla-uitvinder Tom van der Bruggen.

Château d’Excideuil heeft Nederlandse eigenaar

Tom van der Bruggen koopt beroemd kasteel in Périgord Vert

Het monumentale Château d’Excideuil in het uiterste noordoosten van Dordogne is eigendom van een Nederlander. Zakenman Tom van der Bruggen (1945), in de jaren ’80 de bedenker van het houten speelgoed-bouwsysteem Kapla, kocht het 13de eeuwse kasteel in het plaatsje Excideuil in 2015. Hij stelt het monument open voor publiek en houdt er geregeld muzikale evenementen. 

Tom van der Bruggen demonstreert zijn Kapla bouwstenen tijdens een beurs in Nürnberg.
Het château torent hoog boven Excideuil uit.

Restaureerde eigenhandig kasteel in Aveyron

Tom van der Bruggen, van huis uit kunsthistoricus, staat te boek als een liefhebber van Franse kastelen. Op zijn 25ste verkocht hij zijn antiekwinkel in Leiden en kocht hij van de opbrengst een kasteelruïne in de Aveyron, die hij van 1970 tot 1986 eigenhandig restaureerde.

De geboren Hagenaar kwam op het idee van Kapla (Kabouter Plankjes) toen hij een maquette wilde maken om zijn restauratieplannen bij de autoriteiten te kunnen toelichten. Het systeem baseerde hij op de verhoudingen van de oude houten balken in het kasteel. Elk blokje is een balk in de verhoudingen 1:3:15. De afmetingen zijn steeds 11,8 bij 2,4 bij 0,8 cm (l x b x h). Met het wereldwijde succes van Kapla vergaarde de voormalige antiekhandelaar een fortuin. Hij woont tegenwoordig in Monaco.

Op slag verliefd tijdens bezoek aan Dordogne

Van der Bruggen werd naar eigen zeggen tijdens een bezoek aan de Périgord op slag verliefd op het majestueuze kasteel in Excideuil, dat sinds 6 januari 1927 een beschermd historisch monument is.

Rond het kasteel kun je vrij rondwandelen langs de wallen en door het hof en genieten van het uitzicht over het dorp en de omgeving. In de zomermaanden worden er in het kasteel ook kunstexposities gehouden.

Voor meer informatie over een bezoek aan het château kun je terecht in het VVV-kantoor van Excideuil, aan de voet van het kasteel. 

Een routebeschrijving naar het bouwwerk is bijna overbodig: wie over de D705 de kleine gemeente binnenrijdt, ziet Château d’Excideuil boven alles uittorenen.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Chateau Excideuil

Office du Tourisme d’Excideuil
1 Place du Château
24160 EXCIDEUIL

Tel. +33 (0)5 53 52 29 79
E-mail: tourisme@naturellementperigord.fr

www.naturellementperigord.fr

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.