MENU

Chateau les Merles - Mouleydier Dordogne - Jan van Grinsven

Het leven is goed op Château les Merles

Zakenman Jan van Grinsven verwezenlijkt droom op luxe golfresort in Dordogne

GOLFBANEN EN GOLFRESORTS IN DORDOGNE – Een boetiekhotel met vier sterren, een restaurant omarmd door GaultMillau, een laantje met villa’s en een 9-holesgolfbaan en dat alles fijntjes neergelegd tussen wijngaarden van de Bergerac.

Op ‘Château les Merles golf hotel restaurant’ in Mouleydier komt al het moois van de Périgord samen, gemixt door een Nederlandse entrepreneur die Hollandse zakelijkheid koppelt aan Brabantse gastvrijheid. Want als Jan van Grinsven (68) iets aanpakt, dan pakt hij het groots aan. En met succes…

Op golfresort Château les Merles in Mouleydier komt al het moois van de Dordogne samen.

Acht jaar zeilen over de wereldzeeën

Op Château les Merles realiseert Van Grinsven een langgekoesterde droom, zo leert zijn relaas tijdens een lunch vol verrassende combinaties op de zonovergoten binnenplaats van het 17de-eeuwse landgoed. Het begon met het ontwikkelen en produceren van elastische sportkleding, activ wear die in groten getale werd gebruikt bij gym, fitness, schaatsen, atletiek en langlaufen.

In 1994 verkocht hij de onderneming om zich op een nieuwe passie te storten: zeilen. Van Grinsven deed de Zeevaartschool Enkhuizen, kocht en restaureerde een teakhouten tweemaster, vestigde een bedrijf op de Cariben en zeilde vervolgens 8 jaar over de wereldzeeën. ,,Als kapitein onderweg zijn met betalende klanten, heerlijk. Ik heb een fantastische tijd gehad. In de zomer op de Middellandse Zee, in de winter in het Caribisch gebied, in totaal 120.000 zeemijlen…”

Zakenman Jan van Grinsven.
Van vervallen landgoed tot luxe resort.

‘Het was een vervallen bende’

In 2001, nog volop actief in het zeilbedrijf, begon hij na te denken over een volgende stap. ,,Mijn vrouw en ik hadden afgesproken dat dat zeilen maximaal 10 jaar mocht duren,” bekent Van Grinsven. ,,Omdat ik het omgaan met gasten heel prettig vind, gingen de gedachten uit naar een wijnchateau met hotel-restaurant in Frankrijk of Spanje. Via-via werd ik geattendeerd op Les Merles.”

Jan van Grinsven zag direct de potentie van het project en stak al zijn geld, inclusief pensioenreserves, in de restauratie. ,,Het was een vervallen bende, met wat ooit een golfbaan was geweest. De schuur, waarin nu het restaurant zit, stond op instorten. Rond de aankoop ben ik trouwens wel even met de buurman gaan praten, een wijnboer. Dat contact bleek belangrijk, hij levert tot op de dag van vandaag onze wijnen.”

Château les Merles, gezien vanuit de kasteeltuin.
Naast het hotel staan vijf luxe villa’s met gemeenschappelijk zwembad.

‘Vanwege het wijngebied Bergerac’

,,Waarom ik hier ben neergestreken? Tsja, vanwege het wijngebied van de Bergerac en omdat ik een kookgek ben. Bovendien is de bereikbaarheid perfect, de afstand tot de Atlantische kust is goed en we hebben vier seizoenen, met korte winters en lange zomers, plus de landelijke sfeer van het Franse platteland. Voor mij een ideale plek. Neen, mijn vrouw wilde het liefst naar Spanje.”

Als nieuwe eigenaar trok hij alle registers open. Het horecaconcept werd uitgewerkt met de bevriende meesterkok Albert Kooy, zijn broer Joris deed als binnenhuisarchitect de styling en een schoolvriend, die in de Dordogne al decennia een viersterrencamping heeft, gaf tips van algemene aard. ,,En verder word je door schade en schande rijk.”

Meeste medewerkers zijn meertalig

Op 8 mei 2004 ging Château les Merles open met 7 hotelkamers, en sinds die zaterdag was het resort nooit meer een dag dicht. ,,Voor dit vakgebied geldt: als je het goed wilt doen, moet je er altijd voor de gast zijn.” Het is een natuurlijk bruggetje voor de manier waarop hij zijn resort leidt: de focus van de geboren Brabander ligt op gastvrijheid, op service. Een voorbeeldje: de meeste van de 20 vaste medewerkers zijn meertalig, en dat is wel zo prettig voor de internationale clientèle.

Vanuit de voordeur direct op hole 1

Sinds de opening heeft Jan van Grinsven niet stilgezeten. Het hotel heeft nu 12 kamers, 2 suites en een appartement. Naast het hotel zijn vijf luxe villa’s opgetrokken, met gemeenschappelijk zwembad, in bezit van mensen all over the world. Zij verhuren hun villa via Van Grinsven voor zo’n 3000 euro per week. De ligging van de woningen is opmerkelijk: vanuit de voordeur stap je bij wijze van spreken direct op hole 1 van de 9-holesgolfbaan (par 35), die Les Merles zo extra bijzonder maakt.

De compacte openbare baan is, zo hebben we zelf kunnen ervaren, behoorlijk uitdagend, vooral door de vele waterpartijen. Wie geen ballen wil kwijtraken, kan terecht op de driving range en de putting en pitching green. Van Grinsven is er dagelijks te vinden; niet om te spelen, maar om de fairways te maaien. ,,Heerlijk, met het verstand op nul rechte banen trekken.”

Het kasteelhotel telt 12 luxe kamers, 2 suites en een appartement.
Vanuit de villa’s sta je meteen op de golfbaan.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Dorpje met 18 villa’s en eigen zwembad

Maar omdat stilstand nu eenmaal achteruitgang is, blijft de Nederlander plannen ontwikkelen om zijn Franse domein nog meer cachet te geven. Aan het laantje met villa’s is nog plek voor drie woningen; op de plek van de huidige privéboomgaard, langs de oprijlaan, wil hij een dorpje met 18 villa’s met eigen zwembad realiseren. Eind 2016 moet de modelwoning er staan, maar aangezien Van Grinsven al 8 jaar vecht voor een bestemmingsplanwijziging zou dat moment zomaar een jaar of wat kunnen opschuiven. En ten slotte, als kers op de taart, ziet hij in het bosrijke hart van de golfbaan een ecologisch dorp voor zich, waar stilte te boventoon zal voeren. Houten huizen, houten zwemkuipen, geen auto’s, elektriciteit en verwarming door middel van de zon en de aarde.

Bij de beste 25 restaurants van zuidwest-Frankrijk

Jan van Grinsven pauzeert even en neemt een hap van zijn luxueuze burger. Die trekt hem ook weer terug van de toekomst naar het heden, want hij vervolgt: ,,Wij creëren hier op elk moment van de dag iets bijzonders. Neem deze lunch, onder leiding van chef-kok Bas Holten modern en creatief gemaakt met producten uit onze eigen biologische moestuin. Neen, ik heb ruzie met Michelin, die ziet ons kennelijk niet zitten. Gelukkig behoren we volgens GaultMillau tot bij de beste 25 restaurants van zuidwest-Frankrijk.”

Kijken in de keuken mag…

Voordat we afscheid nemen, lopen we eerst nog even met hem door het restaurant, ook om de Nederlandse chef dank te zeggen. De vormgeving is spannend: de moderne, strakke elementen lijken het karakter van de voormalige boerenschuur nog meer te versterken. Een blikvanger is de enorme open keuken, waardoor iedereen kan zien hoe de seizoensgebonden gerechten tot stand komen. En dat is precies zo’n feestje zoals Jan van Grinsven zijn gasten graag elke dag wil aanbieden.

Alle info over het hotel, het restaurant, de villa’s en de golfbaan vind je op www.lesmerles.com.

Het sfeervolle restaurant in de voormalige boerenschuur.
Bij de beste 25 restaurants volgens GaultMillau.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Château les Merles golf hotel restaurant
Tuilières, 24520 MOULEYDIER
Tel. +33 553 631342
info@lesmerles.com
www.lesmerles.com

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.