MENU

Dordogne Perigord - Monbazillac Domaine de l'Ancienne Cure - Christian Roche

Domaine de l’Ancienne Cure beste Monbazillac 2021

Familie-wijngoed bij Pomport wint 27ste editie van Monbazillac-competitie

De luxe cuvée l’Extase van het Domaine de l’Ancienne Cure is onlangs uitgeroepen tot de beste Monbazillac-wijn van 2021. Dat gebeurde tijdens de 26e editie van de Monbazillac-competitie, die deze keer plaatshad in de Tonnellerie Nadalié in Ludon-Médoc, even ten noorden van Bordeaux. De eerste prijs werd postuum toegekend aan winnende wijnmaker Christian Roche, die eind november 2021 overleed. Domaine Theulet-Marsalet uit Monbazillac behaalde de tweede prijs.

Jury proeft 31 wijnen

De ‘Beste Monbazillac’-competitie wordt sinds 1996 gehouden. En altijd op een bijzondere locatie in of buiten de Périgord. Deze keer was de kuiperij in de Médoc het decor van de wedstrijd. Tonnellerie Nadalié levert al vele jaren wijnvaten aan wijnboeren in de Bergerac-regio, vandaar. Een jury van journalisten, wijnhandelaren, sommeliers, influencers en een wijnblogger proefde er 31 zoete Monbazillac-wijnen om uit te maken welk domein of château de beste wijn had gemaakt.

Dordogne Périgord: Château de Monbazillac domineert het gelijknamige wijngebied ten zuiden van Bergerac.
Château de Monbazillac domineert het gelijknamige wijngebied ten zuiden van Bergerac.
Dordogne Périgord: Domaine de l’Ancienne Cure in Colombier bij Monbazillac.
Het winnende Domaine de l’Ancienne Cure in Colombier, oostelijk van het dorpje Monbazillac. Foto: Pays Bergerac Tourisme

Hollanders waren dol op Monbazillac

Monbazillac is een eeuwenoude wijnstreek onder Bergerac in Dordogne die wereldfaam verwierf met zoete witte wijnen van overrijpe druiven. De beste voorbeelden zijn waardige tegenhangers van de beroemde dessertwijnen uit het prestigieuze wijngebied Sauternes aan de linkeroever van de Garonne, ten zuiden van Bordeaux.

De wijngaarden worden gedomineerd door het prachtige Château de Monbazillac, dat vanaf een heuvel uitkijkt over het brede Dordogne-dal richting Bergerac. In de 17e en 18e eeuw vielen de wijnen vooral in de smaak bij Hollanders. In sommige jaren vertrokken er wel 120 tot 150 schepen naar de lage landen, volgeladen met zoete wijn uit Monbazillac.

Nobele rotting

Een goede Monbazillac is goudgeel van kleur. De smaak en geur bieden een optimale balans tussen zoet, zuur, frisheid, honing, bloemen, glycerine (‘vetheid’) en met een hint van nobele rotting, ofwel pourriture noble. De cuvée L’Extase van het Domaine de l’Ancienne Cure in Colombier (oostelijk van het dorp Monbazillac) voldeed het meest aan dat ideaalbeeld, aldus de jury. De bijbehorende trofee was een ambachtelijk kunstwerk van Jean-Paul Maignan.

Dordogne Périgord: Cuvee l Extase van Domaine de l’Ancienne Cure: beste Monbazillac 2021.
Cuvée l’Extase van Domaine de l’Ancienne Cure voldeed het meest aan het ideaalbeeld van Monbazillac.

‘Fruitiger en minder zoet’

De competitie wordt sinds 1996 jaarlijks georganiseerd door l’Association du concours des vins de Bergerac et de Monbazillac, op initiatief van Francis Borderie van Château Poulvère bij Monbazillac. Bij de prijsuitreiking roemde hij de verdiensten van de overleden winnende wijnmaker Christian Roche: “Hij was een charismatische ambassadeur van de regio Bergerac. Dit is al de zesde keer dat een van zijn wijnen deze wedstrijd wint. In Monbazillac was hij een echte voortrekker.” Een visionair, voegde organisatie-voorzitter Joël Lajonie eraan toe. “Hij ontwikkelde de zoete wijn van morgen: fruitiger, minder zoet, zijdezacht en met meer frisheid.”

Volgens Lajonie maakt Monbazillac een ware revival door als aperitief. “Een natuurlijke zoete drank die verleidt!”

Bron o.a.: sudouest.fr

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.