MENU

Extreem weer in Dordogne door klimaatverandering. 2023 was een jaar van extremen.

Een jaar van extremen in Dordogne

Zomer 2023 een van de warmste ooit gemeten

De zomer van 2023 was in Dordogne een van de warmste en droogste ooit gemeten. Volgens de klimatoloog Jean-Yves Tachenne was de gemiddelde temperatuur 3,5% hoger dan normaal en viel er 40% minder regen. Tachenne is werkzaam bij het weerinstituut Méteo France. In de Franse krant Sud Ouest noemde hij de klimaatverandering ‘zeer verontrustend’.

2023 was het warmste jaar in de Dordogne na het recordjaar 2022. De gemiddelde temperatuur was 14,3°C, ofwel ​​1,3°C boven de klimaatnorm. De gemiddelde maximumtemperatuur in juli was 32,7°C in juli en 33,1°C in augustus. Er waren maar liefst 18 tropische dagen met een maximumtemperatuur boven de 30°C.

Warmste september sinds 1950

De hitte bleef niet beperkt tot de zomer. Ook september en oktober waren uitzonderlijk warm. “September was zelfs de warmste september sinds 1950. En op 1 oktober was het in Bergerac 32,7°C. Sinds 1989 was dat nooit meer gezien”, aldus Tachenne.

Maar daarna sloeg de herfst onbarmhartig toe met windstoten en overstromingen. Er viel drie keer zo veel regen als normaal. En de regio werd ook nog eens getroffen door de tropische storm Belal, die veel schade veroorzaakte. Tachenne noemde de storm een uitzonderlijk fenomeen, dat slechts eens in de 50 jaar voorkomt.

Kwetsbaar voor klimaatverandering

De extremen schreef Tachenne toe aan de klimaatverandering en de invloed van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan. De Périgord is erg kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering, aldus de klimatoloog. Hij waarschuwde dat de regio in de toekomst te maken kan krijgen met meer hittegolven, droogtes, bosbranden en overstromingen.

Bedreigingen, maar ook kansen

Voor het toerisme in Dordogne biedt de klimaatverandering zowel bedreigingen als kansen. Zo is het risico van natuurrampen is weliswaar hoger, maar duurt het zomerseizoen ook langer. Toeristen kunnen dus ook vaker vroeg en laat in het seizoen genieten van mooi weer. Volgens Tachenne kan de toeristische sector hiervan profiteren. Bijvoorbeeld door zich meer te richten op ecotoerisme en ook activiteiten in het voor- en najaar te organiseren.

Bron: Sud Ouest

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.