MENU

Dordogne Périgord: Magazine Concours des Vins des Vignerons Independants

Dordogne-wijnboeren oogsten 39 medailles in Parijs

Concours Vignerons Indépendants bekroont wijnen uit Périgord

Bij het recente ‘Concours des vins des Vignerons Indépendants 2015’ in Parijs hebben de wijnboeren uit Dordogne in totaal 39 gouden, zilveren en bronzen medailles in de wacht gesleept.

Met goud bekroond werden de wijnen van de Bergerac-châteaux Les Fontenelles, Le Fagé, Haut la Mouthe, Moulin Caresse en La Rayre, Château les Grimard in Côtes Montravel, Château le Fagé en Domaine Haut Montlong Font Romaine in Monbazillac en Château les Marnières Sillon in Pécharmant.

2,8 miljard liter wijn

‘Vignerons Indépendants’ is een samenwerkingsverband van circa 7000 onafhankelijke wijnboeren in alle Franse wijnregio’s. Gezamenlijk beheren ze 38.000 wijngoederen en 467.000 ha wijngaarden, die jaarlijks circa 2,8 miljard liter wijn opleveren. De leden delen dezelfde waarden als het gaat om onder meer autheniciteit, kwaliteitszorg en respect voor traditie. Ook zijn bezoekers op de domeinen en chateaux vaak van harte welkom voor een rondleiding en een proeverij. Een wijn van een vigneron indépendant herken je aan het logo op de capsule of het etiket.

Honderden kritische wijnconsumenten beoordelen de inzendingen.
Onder de proevers ook veel vrouwen.

Jury van wijnconsumenten beoordeelt de wijnen

Jaarlijks organiseren de vignerons indépendants een grootscheeps concours. Duizenden leden zenden hun wijnen in, hopend op een felbegeerde gouden medaille, zoniet, dan toch wel ten minste zilver of brons als troostprijs. In tegenstelling tot de andere bekende concoursen worden de wijnen niet beoordeeld door een jury van professionele proevers, maar door een groot gezelschap van kritische wijnconsumenten. “Hiermee waarborgen we de onafhankelijkheid en geloofwaardigheid van de beoordeling”, aldus de organisatoren.

Meer dan 6000 wijnen op tafel

Tijdens de 26ste editie van het Concours des vins des Vignerons Indépendants kwamen op 20 en 21 maart l’Espace Charenton meer dan 6000 wijnen op tafel, die fles voor fles werden geproefd en beoordeeld op kleur, geur en smaak en representativiteit voor hun herkomst. Uiteindelijk beloonde de jury 1662 wijnen met een medaille, waarvan 39 uit de Dordogne: 9 keer goud, 18 keer zilver en 12 keer brons.

In l’Espace Charenton werden meer dan 6000 wijnen beoordeeld.
Goud, zilver, brons of… niets.

Goede tweede achter Bordeaux

Het wijngilde uit de Périgord kan met recht trots terugkijken op een geslaagd concours. Dat de collega’s uit de Bordeaux-streek met 184 medailles huiswaarts keerden, kon die tevredenheid niet temperen. Het wijngaardareaal aldaar is vijf keer zo groot als dat in Dordogne, dus ja… Met hun 39 medailles bleven de wijnboeren uit Bergerac, Pécharmant, Monbazillac en Montravel de overige concurrentie in het zuidwesten van Frankrijk ver voor: de wijnboeren in de Pyrénées Atlantique en Lot-et-Garonne (respectievelijk 15 en 9 medailles).

Bron o.a.: Sud-Ouest

Château Le Fagé: goud voor zijn Monbazillac en rosé.
Château Moulin Caresse: goud voor zijn rode Bergerac.

De medaillewinnaars uit de Périgord zijn:

Gouden medaille

Médaille d’Or (goud):

Bergerac blanc sec: Château les Fontenelles 2014

Bergerac rosé: Château le Fagé 2014; Château Haut la Mouthe 2014

Bergerac rouge: Château Moulin Caresse 2014; Château la Rayre 2014

Côtes de Montravel blanc sec: Château les Grimard 2014

Monbazillac blanc doux: Château le Fagé Grande Réserve Fût de chêne 2012; Domaine Haut Montlong Font Romaine 2011

Pécharmant rouge: Château les Marnières Sillon rouge 2011

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.