MENU

Dordogne Périgord: corona veilig kamperen op camping Le Paradis van Gé en Ellen Kusters bij de Vézère.

‘Corona proof’ op zomervakantie in Dordogne

Welkom in de Périgord, ‘van hárte zelfs’…

Corona-veilig op vakantie in Dordogne – Vanaf 15 juni gaan de Franse grenzen weer open voor buitenlandse vakantiegangers. We zijn dan welkom op de campings en vakantieparken en in de vakantiehuizen, hotels, restaurants en cafés in ‘onze’ vertrouwde Périgord. Wat heet: “Van harte welkom zelfs!”, aldus Gé Kusters namens 200 campinghouders in Dordogne.

Stilte voor de storm

Dordogne ligt er dit voorjaar tijdens de coronacrisis stil en verlaten bij. Maar dat is slechts stilte voor de storm. Honderden campinghouders in de Périgord zetten alles op alles om hun campings tijdig corona proof te maken voor de komende zomervakantie, vertelt Gé Kusters (52), een geboren Fransman met Nederlandse roots, in een interview met Dordogne Magazine.

En Kusters kan het weten. Als vicevoorzitter van de Fédération Nationale de l’Hôtellerie de Plein Air én voorzitter van het Syndicat de l’Hôtellerie de Plein Air de la Dordogne vertegenwoordigt hij 200 campinghouders in de Périgord en geldt hij als een autoriteit op het gebied van kamperen in Frankrijk. Samen met echtgenote Ellen runt Kusters zelf de vijfsterrencamping Le Paradis in Saint-Léon-sur-Vézère bij de gelijknamige rivier, een van Les Plus Beaux Villages de France.

Dordogne: kamperen zomervakantie tijdens coronacrisis.Camping Le Paradis.
Stilte voor de storm…
Dordogne: kamperen zomervakantie tijdens coronacrisis.Camping Le Paradis.
Vanaf 2 juni zijn Franse kampeerders hier weer welkom.

2 juni open voor Fransen, 15 juni voor buitenlanders

In de eerste weken van mei buitelden de tegenstrijdige berichten over ‘op vakantie in Frankrijk tijdens de coronacrisis’ over elkaar heen. Op 18 mei maakte premier Philippe een einde aan alle onzekerheid. Op 15 juni gaan de Franse grenzen weer open voor buitenlandse toeristen, mits de algehele gezondheidssituatie dat toelaat en bezoekers zich houden aan de actuele coronamaatregelen.

Kampeerders uit binnen- en buitenland, onder wie veel Nederlanders en Belgen, kunnen dan ook komende zomer weer kiezen uit zo’n 200 campings in Dordogne. “Voor Fransen gaan die op 2 juni open, gelijktijdig met cafés en restaurants”, stelt Kusters. “Dan valt er mogelijk dit jaar nog wat te verdienen.”

De kunst is: hoe houd je mensen uit elkaar?

Le Paradis is momenteel een stilteplek, er is anders dan in andere jaren geen bezoeker te bekennen. Kusters en zijn vrouw hebben dus alle tijd om na te denken over de nieuwe werkelijkheid. In het coronatijdperk is Frankrijk een één-metersamenleving waar op openbare plekken wellicht mondkapjes moeten worden gedragen.

Net als de bijna tweehonderd andere leden van het Syndicat de l’Hôtellerie de Plein Air de la Dordogne, zeg maar de campingbond van het departement, signaleert Kusters de nodige knelpunten om uiteindelijk zijn gasten coronaproof te kunnen ontvangen. ,,Zwembad, sanitair en speelplekken zijn de issues. Hoe houd je mensen uit elkaar en hoe zorg je ervoor dat ze elkaar niet besmetten na een douche, toiletbezoek of buitelingen aan het klimrek?”

Dordogne: campinghouders maken hun campings corona proof voor zomervakantie 2020.
Maximaal 100 personen tegelijkertijd in en rond het zwembad.
Dordogne: kamperen zomervakantie tijdens coronacrisis.Camping Le Paradis bij de Vézère..
Het nu nog verlaten terras. Maar straks… ‘Hoe houd je mensen dan uit elkaar?’

Maximaal 100 personen in en rond zwembad

Hoe hij zijn eigen camping zo veel mogelijk coronabestendig maakt, heeft Gé Kusters de nodige ideeën. Zoals zwembadbezoek opdelen in groepen, met bijvoorbeeld de oranje polsbandjes van 10 tot 11 uur, de groene van 11 tot 12 uur, enzovoorts. ,,En dat voor maximaal 100 personen per periode. Zwembad en terras meten gezamenlijk 400 m2. Met een één-meterregel heeft iedere bezoeker 4 m2 nodig, dus dat is niet zo moeilijk uitrekenen. Inderdaad, als mensen mondmaskers dragen dan is die ene meter ook niet meer noodzakelijk en kun je uiteindelijk meer mensen toelaten.”

‘In zwembroek met een mondkapje?’

Over het sanitair maakt Kusters zich minder zorgen. “Dat is volgens mij niet zo moeilijk: je maakt de mensen zelf verantwoordelijk. Als wij voldoende reinigingsmiddelen ter beschikking stellen en bezoekers attenderen op de noodzaak van goede hygiëne, dan komt het volgens mij wel goed. Natuurlijk, de vraag is hoe we uiteindelijk vakantie vieren. In zwembroek, met een mondkapje? Een van onze leden heeft een speciale camping in Saint-Alvère: een van de drie erotische campings in Frankrijk. Daar speelt natuurlijk weer heel iets anders als het gaat om social distancing…”

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

‘Qua reserveringen zitten we bomvol’

In het hoogseizoen kent Le Paradis normaliter pieken met 800 tot 850 bezoekers, komende zomer is Kusters blij met maximaal 500. “Maar nogmaals, dat hangt helemaal af van het moment dat we open kunnen en vanaf wanneer Frankrijk weer buitenlanders toelaat. Ik heb weliswaar een aardige database met Fransen die Le Paradis ooit hebben bezocht en die kan ik uiteraard benaderen, maar normaliter staat hier 90, 95 procent buitenlanders, vooral Nederlanders. Ja, qua reserveringen zitten we bomvol.”

Komende maanden worden spannend

Als federatieman kijkt Gé Kusters niet alleen naar zijn eigen belangen. “De Dordogne is bij Nederlanders bijzonder geliefd: 40 procent van de bezoekers is in deze regio buitenlands tegen 33 procent landelijk. Maar sociaal gezien is het voor de streek ook belangrijk wat er de komende maanden gebeurt. Als campings maar voor de helft bezet zijn, betekent dat ook minder klandizie voor de supermarkten in de regio, voor de kanoverhuurbedrijven, voor musea enz. En dat geeft op de lange termijn echt problemen.”

Veilig kamperen in Dordogne tijdens coronacrisis.Zoals hier op camping Le Paradis bij de Vézère.
‘Qua reserveringen zitten we bomvol.’
Dordogne: kamperen zomervakantie tijdens coronacrisis.Camping Le Paradis bij de Vézère.
Camping Le Paradis ligt vlakbij de Vézère.

Nog nauwelijks annuleringen

Onder de campingeigenaren heerst momenteel vrij veel angst, zegt hij. “De mensen zijn nerveus. Vaak is er sprake van nul inkomen, terwijl er wel geld uitgaat. We kunnen gasten die hebben aanbetaald een voucher geven, die achttien maanden geldig blijft. Maar velen zeggen: ik heb het geld nu nodig, en dat snap ik. Als we moeten terugbetalen, dan doen we dat ook. Gelukkig hebben we voor het hoogseizoen nog nauwelijks annuleringen. Maar die onzekerheid in deze ongekend moeilijke periode, hoe blijf je daarmee omgaan?”

Meer info over camping Le Paradis op camping-le-paradis.nl.

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.