MENU

Vin de Domme blaast verdwenen wijnglorie nieuw leven in

De Cave du Vin de Domme bij Moncalou.
Het speelse logo van Vin de Domme.

Oud wijngebied herrijst in het achterland van vestingstadje

Genietend van het iconische uitzicht over de Dordogne-vallei vanaf het bastion van Domme realiseren weinig bezoekers zich dat het mooie toeristische vestingstadje ook de naamgever is van een heus officieel wijngebied.

De wijngaarden van ‘Vin de Domme’ liggen verborgen rond het gehucht Moncalou in de heuvels van de Périgord Noir, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Domme nabij het riviertje Le Céou. Hoog tijd voor een vineuze ontdekkingstocht via de D60 naar de cave van Les Vignerons des Coteaux du Céou.

Nog bij weinigen bekend

Vin de Domme? Ook doorgewinterde wijnkenners trekken waarschijnlijk vragend de wenkbrauwen op bij het horen van die naam. En neem het ze eens kwalijk, als ook de meest recente editie van de Wijnatlas van Hughes Johnson en Jancis Robinson de wijnstreek geen vermelding waardig vindt. Het wijngebied is nog klein (slechts 25 hectaren). En tot ver in de jaren ’90 waren de heuvels waar nu wijnranken groeien, nog bedekt met bos, weiland en tabak. Maar tegenover de onbekendheid en kleine schaal staan onblusbaar enthousiasme en hoge ambities. De gang zit erin en de ster van Vin de Domme is rijzende.

De wijngaarden liggen in heuvels ten zuiden van Domme.
Dit (helaas wat vage) oude kaartfragment toont hoe dominant de wijnbouw was in het heuvelland van de zuidelijke Périgord Noir.

Geschonken aan het Franse hof

Hoewel nieuw aan het wijnfirmament, pakken de wijnboeren van Moncalou de draad op van de rijke wijntraditie, die ooit in dit deel van de Dordogne floreerde. Tot ver in de 19e eeuw was ‘Vin de Dôme’ een begrip in Frankrijk en ver daarbuiten. Met 2700 hectaren wijngaarden tegen de heuvels rond de oevers van de Céou was ‘Vin de Dôme’ het tweede wijngebied van de Périgord, na Bergerac/Monbazillac in het westen van het département.

De vaten en flessen die aan de kades bij Domme en Castelnaud aan boord van de gabarres werden gehesen, vonden hun weg naar klanten in heel Frankrijk en het buitenland, waaronder Groot-Brittannië en Nederland. Koninklijke bijval was er ook. Het Franse hof in Versailles was een vaste afnemer.

Druifluis vernietigt driekwart van wijngaarden

De voorspoed kreeg in de jaren 1870-1880 betrekkelijk abrupt een einde. Een fatale druifluis-epidemie (‘Phylloxéra’) vernietigde driekwart van de wijngaarden in Europa. Ook de stokken bij Domme werden niet gespaard. De Eerste Wereldoorlog deelde vervolgens een eerste genadeklap uit. De boeren en landarbeiders trokken als soldaten naar het front en lieten de wijngaarden die de druifluis hadden overleefd, onbewerkt en verwilderd achter. De crisisjaren ’30 en Tweede Wereldoorlog deden de rest. Moedeloos van de tegenslag, de lage wijnprijzen en de steeds stengere wijnwetten rooiden steeds meer boeren hun wijngaarden om plaats te maken voor graan, vee en – vooral – tabak.

Het wijngaardareaal telt inmiddels ca. 25 ha.
In 1998 opende de cave haar deuren.

Eerste oogst in 1996

De kansen keerden in de jaren ’90. Aangemoedigd door de groeiende vraag naar traditionele streekproducten als walnoten, truffels en wijn, kon een groep van 17 boeren rond Moncalou de lokroep van een romantischer en rendabeler bestaan als wijnboer niet langer weerstaan. De eerste wijnstokken op een proefakker van boer Bernard Manière (de huidige président van de cave) markeerden in 1994 het begin van de herrijzenis van Vin de Domme. Kort daarna bundelden de (deeltijd-)wijnboeren de krachten in de Cave Coöpérative des Vignerons des Coteaux du Céou. kortweg Cave du Vin de Domme.

Van 25 naar 50 hectaren

In 1998 was ook de feestelijke opening van de splinternieuwe cave. Het complex omvat een cuvier voor de ontvangst en verwerking van de aangevoerde druiven, een koele chai voor de rijping op eikenhouten vaten en een proeflokaal. Inmiddels is het wijngaardareaal gegroeid tot zo’n 25 ha. Er zijn uitbreidingsplannen voor nog eens 25 ha.

Feu de la Saint-Jean: eten, drinken en vuurtje stoken

De Vignerons des Coteaux du Céou laten niets na om hun Vin de Domme meer bekendheid te geven. Het ‘Feu de la Saint-Jean’ lokt elk jaar in juni vele tientallen streekgenoten en wijnliefhebbers van elders naar de cave voor een feestelijke proeverij van streekproducten en de eigen wijnen. Het festijn wordt rond 10 uur ’s avonds afgesloten met het ontsteken van het groot feestvuur bij de uitkijktoren even verderop.

Het ‘Repas des Vendagnes’ in de sporthal van Domme.
‘La Confrérie du Vin de Domme’ in vol ornaat.

Eigen fanclub: ‘Amis du Vin de Domme’

Ook het oogstfeest in september in de sporthal van Domme is een rijkbesprenkelde bijeenkomst, waar de flessen van de cave niet aan te slepen zijn. Vin de Domme heeft zelfs een eigen ‘fanclub’. Elk jaar in maart verwelkomt La Confrérie du Vin de Domme nieuwe leden van de ‘Amis du Vin de Domme’ met veel vertoon tijdens een indrukwekkend intronisatie-ritueel. De vriendenclub telt inmiddels meer dan 2000 leden in Frankrijk en ver daarbuiten.

Winkels, restaurants en toeristen

De uitbundige promotie-inspanningen missen hun uitwerking niet. De meeste van de 100.000 flessen die de Cave du Vin de Domme jaarlijks verlaten, vinden moeiteloos hun weg naar de winkels en restaurants in de Dordogne en de vele toeristen die de cave bij Moncalou aandoen.

Bezoekers zijn het hele jaar door dagelijks zonder afspraak welkom voor een kijkje in de wijnmakerij en de rijpingskelder (‘chai’) waar de duurdere wijnen worden vertroeteld in eikenhouten vaten. Een bezoek is uiteraard niet compleet zonder proeverij van het wijnassortiment in de ‘boutique’.

Wie daarna nog puf heeft, kan de uitkijktoren een paar honderd meter verderop te beklimmen. Vanaf de Tour de Moncalou’ kijk je tientallen kilometers ver over de wijngaarden aan de voet van de toren en de beboste heuvels van de Périgord.

Maître de chai Guillaume Brujon.
Wie nog puf heeft, kan de uitkijktoren beklimmen.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Compleet assortiment rood, wit en rosé

De Cave du Vin de Domme biedt een compleet assortiment rode, witte en roséwijnen van Merlot, Cabernet Franc en Malbec (rood en rosé) en Chardonnay en Sémillon voor wit. Het rode gamma omvat de basiscuvée ‘Tradition’, de ‘Cabernet Franc’ en de topwijnen ‘Lo Doma’ en ‘Périgord Noir’ (de laatste op vat gerijpt). Rosé wordt geleverd in twee varianten: de droge ‘Rosé’ en de zoete ‘Gourmandise’. De beperkt verkrijgbare witte heet simpelweg ‘Blanc’.

‘Lo Doma’ trots van de cave

‘Lo Doma’ is de grote trots van de Vignerons des Coteaux du Céou. De druiven voor deze massief smakende topcuvée worden geplukt van de beste percelen. De wijn rijpt niet op hout, opdat het terroir optimaal tot uiting komt, zonder flatterend houtaroma. In vergelijking met de ‘pure’ smaken en geuren van Lo Doma sluit de vatgerijpte Périgord Noir met zijn herkenbare fruit- en houttonen meer aan bij het stereotiepere smaakpalet van de bekende Bordeaux-wijnen.

Een compleet assortiment rood, wit en rosé.
Een caviste keurt een vat ‘Périgord Noir’.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Médailles bevestigen kwaliteit

De bescheiden klassering als IGP Pays du Périgord (tot 2009 Vin de Pays du Périgord) ten spijt, weet Vin de Domme inmiddels ook de kenners al jaren te overtuigen. De ‘Périgord Noir’ wint jaar-in-jaar-uit gouden, zilveren en bronzen médailles op diverse wijnconcoursen. Ook de gewone rode en de beide rosé’s vielen al diverse keren in de prijzen. En in 2013 sleepte ‘Lo Doma’ een gouden médaille in de wacht tijdens het Concours de Bordeaux en een zilveren médialle tijdens het Concours Général Agricole in Parijs.

Waar kun je Vin de Domme kopen?

Het hele assortiment van de Vignerons des Coteaux du Céou kun je kopen in de cave. Even snuffelen in de schappen van de wijnwinkels en supermarkten in de regio levert ongetwijfeld ook het gewenste resultaat op. De wijn staat tevens op de kaart van restaurants in Sarlat en andere plaatsen in de Périgord Noir. Online kun je Vin de Domme bestellen via www.foie-gras-sarlat.com.

De prijzen in Frankrijk zonder verzendkosten lopen uiteen van ca. € 6,- voor de droge rosé tot ruim € 11,- voor Lo Doma.

Deuren staan het hele jaar open

Bij de Cave du Vin de Domme staat de deur wijd open voor bezoekers. In het voorjaar en de zomermaanden ben je op werkdagen welkom van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Nog twee wijndomeinen

Naast de Cave du Vin de Domme zijn er nog twee andere (kleine) producenten van Vin de Domme:

La ferme de Lasfargues: www.ferme-lasfargues.fr
Domaine Chante L’oiseau: www.domaine-chante-loiseau.com

Presentatievideo van de Cave du Vin de Domme.
Dordogne Périgord: ook op Domaine Chante l Oiseau wordt Vin de Domme geproduceerd.
Domaine Chante l’Oiseau.

Le Vin de Domme

Les Vignerons des Coteaux du Céou
Moncalou, 24250 FLORIMONT-GAUMIERS
Tel. +33 (0)5 5328 1447
E-mail: vindedomme@wanadoo.fr
www.vindedomme.fr

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
Aanmelden
Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

Naturist­en­campings in Dordogne

Bekijk ze allemaal!

Aanmelden ­Nieuwsbrief

Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.