MENU

Dordogne - Périgord: Félibree 2019 in Périgueux

Tocane-Saint-Apre heeft primeur met La Félibrée 2024

Veel aandacht voor Ierse muziek

Tocane-Saint-Apre staat voor een bijzonder moment in zijn bestaan. Het dorp met nog geen tweeduizend inwoners mag begin juli 2024 de 103de editie van La Félibrée organiseren. Het is voor het eerst in de lange geschiedenis dat het meerdaagse Occitaanse festival in de gemeente tussen Périgueux en Ribérac aan de rivier de Dronne wordt gehouden.

La Félibrée: drie dagen feest

Tocane-Saint-Apre staat vooral bekend om haar sterke banden met Ierland en de Ierse muziek. Alhoewel de voorbereidingen voor de festiviteiten nog in volle gang zijn, is de kans groot dat tijdens de Félibrée van 2024 volop aandacht wordt besteed aan de muzikale aspecten van het Keltische eiland. Het definitieve programma met data wordt 2 maart bekendgemaakt, dan zal ook het traditionele affiche van het festival worden onthuld.

Tocane-Saint-Apre is als organiserende gemeente de opvolger van Montignac-Lascaux aan de Vézère. Deze bekende plaats in de Périgord Noir hield het festijn in 2023 inmiddels voor de vijfde keer. Voor 2025 is inmiddels de kandidatuur van Mussidan in de Périgord Blanc bekendgemaakt.

Montignac-Lascaux: in 2023 het decor van La Félibrée en de finish van de derde etappe van de Tour de France Femmes.
Occitaans is de verzamelnaam van nauw verwante streektalen in het zuiden van Frankrijk en enkele gebiedjes in Spanje en Italië.

Banket en défilé

La Félibrée is een kleurrijk, meerdaags Occitaans festival dat jaarlijks rond de eerste zondag van juli in een dorp of stad in Dordogne wordt gehouden. De eerste Felibrejada – zoals het evenement in het Occitaans heet – was in 1903 in het dorpje Mareuil in de Périgord Vert.

De Félibrée trekt elk jaar tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland, die willen genieten van oude ambachten, dans, muziek en Occitaanse zang. Vaste onderdelen zijn onder meer een Occitaans banket en een défilé in traditionele klederdracht.

Nauw verwante streektalen

Occitaans (historisch ook ‘langue d’oc’ of ‘Provençaals’ genoemd) is de verzamelnaam van enkele nauw verwante streektalen. Deze talen, zoals Gascons, worden met name gesproken in het zuiden van Frankrijk en kleine aangrenzende gebieden in de buurlanden Spanje en Italië (zie het kaartje).

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
In 2018 was La Félibrée te gast in Saint-Cyprien aan de Dordogne.
Lorena Wiebes won de derde etappe van de Tour des Femmes 2023, die eindigde in Montignac.

Ook finishplaats Tour de France-etappe

In 2023 was het dubbel feest in Montignac. Niet alleen was het stadje het decor van de Félibrée, maar enkele weken later ook finishplaats van de derde etappe van de Tour des Femmes, de Tour de France voor vrouwen. De rit werd gewonnen door de Nederlandse Lorena Wiebes. Haar landgenote Demi Vollering eindigde de Tour in de gele trui. 

Montignac heet nu Montignac-Lascaux

De bijna 3000 inwoners hebben het nog steeds over Montignac-sur-Vézère, maar sinds kort heet de gemeente officieel Montignac-Lascaux. Die nieuwe combinatie ontstond per 26 februari 2020, toen de naam van de beroemde prehistorische grot aan de plaatsnaam Montignac werd toegevoegd.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.