MENU

Dordogne - Périgord: Félibree 2019 in Périgueux

Eymet verplaatst Félibree naar 2022

Twee keer uitgesteld wegens corona

FÉLIBRÉE IN DORDOGNE – Driemaal is scheepsrecht, hopen ze in Eymet. Het bastidestadje onder Bergerac in de zuidelijke Périgord wil de 101ste Félibrée nu organiseren in juli 2022. De eerste poging in 2020 werd vanwege corona uitgesteld tot 2021. De organisatie vindt ‘de onzekerheden rond de corona-gezondheidscrisis echter te groot’ om nog op dit jaar in te zetten.

1, 2 en 3 juli 2022

Als alles loopt zoals men nu hoopt, staat Eymet vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli 2022 bol van de activiteiten rond de Félibrée, het Occitaanse zomerfestival in Dordogne. Liefhebbers van deze oude traditie hoeven hopelijk niet zo lang te wachten, want om de pijn ietwat te verlichten wil Eymet al in augustus 2021 een kleiner evenement opzetten om de Occitaanse cultuur te eren.

Ontstaan vanuit Occitanië

De naam van het evenement is ontstaan vanuit Occitanië (in het Occitaans Occitània, in het Frans Pays d’Oc), de naam van de etnisch-culturele landstreek waar Occitaans wordt gesproken. In de Middeleeuwen werd het gebied meestal aangeduid met ‘Provincia’ of ‘Langue d’Oc’.

Pay d’Oc, ofwel Occitanië, omvat een groot deel van het zuiden van Frankrijk, de bovengrens kan ongeveer worden getrokken op de lijn Bordeaux, Limoges, Clermont-Ferrand, Valence, Briançon. Buiten Frankrijk wordt het Occitaans ook gesproken in de Val d’Aran in Catalonië (Spanje) en in enkele valleien in de Piëmontese Alpen (Italië).

Dordogne Périgord: Félibrée 2019 in Périgueux.
Feestelijke openluchtmaaltijd tijdens de Félibrée in Périgueux. Foto: met dank aan France 3 Nouvelle-Aquitaine.
Dordogne Périgord: Félibrée 2013 in Bergerac.
Cyrano de Bergerac overziet het Félibrée-festival in zijn stad in 2013.

De 100ste (en laatste) Félibree was in 2019 in Périgueux

De Félibrée wordt sinds 1903 (Mareuil had de primeur) jaarlijks toegewezen aan een stad of dorp in Dordogne/Périgord. Périgueux viel in 2019 de eer te beurt de 100ste editie te mogen organiseren. Kenmerkend voor het meerdaagse festijn zijn de kleurrijke slingers, die boven de straten worden opgehangen, en de traditionele kledij, waarin veel bezoekers zich hullen.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.