MENU

Dordogne - Périgord: Félibree 2018 in Saint-Cyprien

Félibrée 2018 hult Saint-Cyprien in kleurenpracht

Dordogne-dorpje bedekt onder plastic bloemenzee

Het pittoreske Saint-Cyprien in het hart van de Périgord Noir was in 2018 waarschijnlijk het meest fotogenieke en daarom wellicht meest gefotografeerde dorp in Dordogne. Aanleiding was de 99ste Felibrée, het jaarlijkse feest dat de Occitaanse geschiedenis van de Périgord al bijna 100 jaar levend houdt.

50 kilometer aan fleurige decoratie

Eén van de vaste tradities is het versieren van de straten met plastic bloemen. Deze keer hadden de honderden vrijwilligers in de gemeenten van de pays de Saint-Cyprien wel heel erg hun best gedaan. Ze hadden zó veel versieringen gemaakt, dat in het dorp maar liefst 50 kilometer aan fleurige decoratie kon worden opgehangen: zo’n 300.000 stuks. Of daarmee een record was gebroken, is niet bekend. Maar het resultaat was zonder meer indrukwekkend.

Kopje koffie in de schaduw van een ‘bloemenparasol’.
Félibrée-poster in de oorspronkelijke Occitaanse taal.

Aardige buren helpen mee

Gelukkig stonden de vrijwilligers uit Saint-Cypriën er niet alleen voor. Ze kregen de helpende hand van tientallen aardige buren uit de omliggende de dorpen Alles-les-Mines, Audrix, Berbiguières, Castels-Bezenac, Le Coux et Bigaroque-Mouzens, Les Eyzies de Tayac, Marnac, Meyrals, Saint Chamassy, Siorac en Périgord.

De Félibrée wordt elk jaar in een ander(e) stad of dorp gevierd. In 2018  viel de (grote) eer dus te beurt aan het pittoreske dorp aan de Dordogne, halverwege Sarlat-la-Canéda en Le Bugue. Het feest duurde drie dagen: van 29 juni tot en met 1 juli. Duizenden bezoekers vermaakten zich met optochten, bals, muziek en andere evenementen.

… ‘past geweldig bij een plaats als Saint-Cyprien’ …
50 kilometer aan fleurige decoratie.

Droom komt uit

Met de organisatie van de Felibrée kwam voor burgemeester Christian Six van Saint-Cyprien een droom uit, liet hij weten. “Zo’n historisch evenement past gewoon geweldig bij een plaats als Saint-Cyprien, met zijn middeleeuwse hart en eeuwenoude kerk!”

Volgend jaar in Périgueux

In 2019 is Périgueux het decor van de 100ste Félibrée. Noteer alvast in je agenda: 5, 6 en 7 juli 2019. Reken maar dat Dordogne’s hoofdstad bij het eeuwfeest vorstelijk zal uitpakken!

Foto’s: John de Graaff, Dordogne Magazine

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
Bekijk de video van de Félibrée 2018 in Saint-Cyprien, gemaakt door SudOuest.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.