MENU

Dordogne Périgord: grotten van Lascaux prehistorische grotschilderingen en grottekeningen.

Britse archeoloog ontcijfert grotschilderingen Lascaux

Doorbraak in het begrijpen van prehistorische beeldtaal

Het mysterie van de raadselachtige abstracte patronen van puntjes, streepjes en kruisjes in de wereldberoemde rotsschilderingen en –tekeningen in de grot van Lascaux is eindelijk ontrafeld. Volgens de Engelse amateurarcheoloog Ben Bacon geven ze onder andere diverse stadia van de paartijd van de afgebeelde dieren weer.

10.000 jaar ouder dan gedacht

Bacons ontdekking betekent een doorbraak in de ontcijfering van de (beeld)taal van de voorhistorische mens in Europa. De archeoloog toonde er ook mee aan dat de mens al minstens 10.000 jaar eerder kon schrijven dan werd gedacht. Tot dusver werd aangenomen dat het oudst bekende primitieve schrift, een voorloper van het latere spijkerschrift, zich rond 5000 v. Christus ontwikkelde in het Midden-Oosten.

“Een ‘logboek’ van vroege tijdwaarneming, een gewoonte die later gemeengoed werd bij mensen.”
“Een ‘logboek’ van vroege tijdwaarneming, een gewoonte die later gemeengoed werd bij mensen.”

Universiteiten bevestigen Bacons gelijk

Ben Bacon was al jaren gefascineerd door prehistorische tekeningen in grotten als die van Lascaux in Dordogne en Altamira in Spanje. Op een gegeven moment kwam de Londense meubelmaker annex amateurarcheloog op het idee om de tekens op te vatten als aanduidingen van de maankalender en van de geboortecycli van dieren.

Zo zou het Y-teken (twee lijnen die overgaan in één lijn) symbool staan voor geboorte. De streepjes in of bij de dieren geven de paartijd van de dieren weer. Twee archeologenteams van de universiteiten van Londen en Durham hebben de bevindingen van Bacon inmiddels bevestigd.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

‘Stuk dichterbij gekomen’

Bij de publicatie van de ontdekkingen in het Cambridge Archeological Journal zei professor Paul Pettit van Durham University: “De resultaten laten zien dat jagers-verzamelaars uit de ijstijd de eersten waren die een systemische kalender en tekens gebruikten om informatie over belangrijke ecologische gebeurtenissen binnen die kalender vast te leggen.”

Hij voegde eraan toe: “Met hun schilderingen hebben deze mensen niet alleen spectaculaire kunst in de grotten van Lascaux en Altamira nagelaten, maar ook een ‘logboek’ van vroege tijdwaarneming, een gewoonte die later gemeengoed werd bij mensen.”

Ben Bacon zelf meldde: “Onze voorouders leken veel meer op ons dan we eerder dachten. Deze mensen, die vele millennia van ons gescheiden zijn, zijn plotseling een stuk dichterbij gekomen.”

Bronnen: NOS Nieuws en BBC News

Andere artikelen over Lascaux:

Op ontdekking in Lascaux II

Lascaux 4: futuristische reis door de prehistorie (reportage)

Lascaux 4 is ‘s werelds modernste grot

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.