
Britse archeoloog ontcijfert grotschilderingen Lascaux
Doorbraak in het begrijpen van prehistorische beeldtaal
Het mysterie van de raadselachtige abstracte patronen van puntjes, streepjes en kruisjes in de wereldberoemde rotsschilderingen en –tekeningen in de grot van Lascaux is eindelijk ontrafeld. Volgens de Engelse amateurarcheoloog Ben Bacon geven ze onder andere diverse stadia van de paartijd van de afgebeelde dieren weer.
10.000 jaar ouder dan gedacht
Bacons ontdekking betekent een doorbraak in de ontcijfering van de (beeld)taal van de voorhistorische mens in Europa. De archeoloog toonde er ook mee aan dat de mens al minstens 10.000 jaar eerder kon schrijven dan werd gedacht. Tot dusver werd aangenomen dat het oudst bekende primitieve schrift, een voorloper van het latere spijkerschrift, zich rond 5000 v. Christus ontwikkelde in het Midden-Oosten.

Universiteiten bevestigen Bacons gelijk
Ben Bacon was al jaren gefascineerd door prehistorische tekeningen in grotten als die van Lascaux in Dordogne en Altamira in Spanje. Op een gegeven moment kwam de Londense meubelmaker annex amateurarcheloog op het idee om de tekens op te vatten als aanduidingen van de maankalender en van de geboortecycli van dieren.
Zo zou het Y-teken (twee lijnen die overgaan in één lijn) symbool staan voor geboorte. De streepjes in of bij de dieren geven de paartijd van de dieren weer. Twee archeologenteams van de universiteiten van Londen en Durham hebben de bevindingen van Bacon inmiddels bevestigd.
‘Stuk dichterbij gekomen’
Bij de publicatie van de ontdekkingen in het Cambridge Archeological Journal zei professor Paul Pettit van Durham University: “De resultaten laten zien dat jagers-verzamelaars uit de ijstijd de eersten waren die een systemische kalender en tekens gebruikten om informatie over belangrijke ecologische gebeurtenissen binnen die kalender vast te leggen.”
Hij voegde eraan toe: “Met hun schilderingen hebben deze mensen niet alleen spectaculaire kunst in de grotten van Lascaux en Altamira nagelaten, maar ook een ‘logboek’ van vroege tijdwaarneming, een gewoonte die later gemeengoed werd bij mensen.”
Ben Bacon zelf meldde: “Onze voorouders leken veel meer op ons dan we eerder dachten. Deze mensen, die vele millennia van ons gescheiden zijn, zijn plotseling een stuk dichterbij gekomen.”
Bronnen: NOS Nieuws en BBC News
Andere artikelen over Lascaux:
Lascaux 4: futuristische reis door de prehistorie (reportage)