MENU

Périgueux in Dordogne Périgord: historie - Perigueux - Musee Vesunna

2000 jaar Dordogne-historie in 5 alinea’s

In de Périgord begon de geschiedenis van de moderne mens

In de Dordogne begon duizenden jaren geleden de geschiedenis van de moderne mens. Hiervan getuigen de verbluffend knappe tekeningen en schilderingen in de vele grotten die het gebied rijk is. De eerste geschreven getuigenissen over het gebied werden pas veel later opgetekend door de Romeinen. In de 5 alinea’s hieronder passeren 2000 jaar Dordogne in Thalys-snelheid de revue. 

Périgord Blanc, Noir, Pourpre en Vert

Het departement Dordogne, onderdeel van de regio Aquitaine, is onderverdeeld in vier regio’s: Périgord Blanc, Périgord Noir, Périgord Pourpre en Périgord Vert. De kleur wit verwijst naar de lichtgekleurde kalkstenen grondlagen; zwart naar het donkere bladerdak van de eikenbossen en de truffels die er zijn te vinden; paars naar de druivenstreek rond Bergerac waar de bladeren in de herfst roodpaars verkleuren en groen naar de omgeving waar de meeste neerslag valt.

Artist impression van een Romeinse villa in het oude Vesunna.
Périgueux telt nog vele overblijfselen uit de Gallo-Romeinse tijd.

Vesunna, hoofdstad van de Petrocorii

Périgord was de naam van een landstreek die – net als de hoofdstad Périgueux – is vernoemd naar de Petrocorii. Deze Gallische volksstam bewoonde, voor hun onderwerping door de Romeinen, het gebied in de huidige Périgord tussen de rivieren de Dordogne en de Isle. De Petrocorii hadden Vesunna als hoofdplaats, het huidige Périgueux.

Périgord: de ‘vier legers’

Zowel Périgueux als de Périgord ontleent haar naam aan de gelatiniseerde vertaling van de stamnaam. Die is van Gallische oorsprong en bestaat uit de woorden ‘petru-’ (vier) en ‘corii’ (leger), dus ‘de vier legers’.

In het Musée Vesunna in Périgueux kom je alles te weten over de Romeinse overheersing in de Dordogne en de periode na de val van het Romeinse rijk.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Département na Franse revolutie

Tot de Franse revolutie, aan het eind van de 18de eeuw, was de Périgord een graafschap binnen de toenmalige provincie Guyenne-Gascogne. Bij de bestuurlijke herindeling na de revolutie werd het een departement. Toen veranderde ook de naam en wel conform de regel dat de streek werd vernoemd naar de belangrijkste rivier die er doorheen loopt: de Dordogne.

Ganzenteelt en truffels

De Périgord staat van oudsher bekend om de ganzenteelt en als belangrijkste vindplaats van truffels in Frankrijk. De toevoeging ‘à la Périgourdine’ (op de wijze van de Périgord) houdt in dat een gerecht truffel en ganzenlever als garnituur heeft.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

En wist je dit al over Dordogne?

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.