MENU

Dordogne-Périgord: op camping Lo-Gorissado verzorgt chef-kok Thierry Bardet spannende kookworkshops.

Doe gek met eend, samen met Thierry Bardet…

Avontuurlijke kookworkshops op camping Lo Gorissado bij Sarlat

Chambres d’hôtes, chalets, camping à la ferme, restaurant, kookstudio… diep weggestopt in de bossen bij Sarlat-la-Canéda in de Périgord Noir ligt camping Lo Gorissado in Saint André-d’Allas; een culinair eldorado, waar de Dordogne het ultieme vakantiegevoel weet op te wekken. Dit is het domein van chef-kok Thierry Bardet, die ons trakteert op een spannend culinair avontuur…

Hoe ontleed je een eend?

Getweeën zijn we vandaag op Lo Gorissado (dat zoiets als ‘eikenbos’ betekent in het Occitaans, de lokale streektaal) voor een intensieve kookworkshop van de chef himself. We betreden onbekend terrein, want we hebben nog nooit een eend ontleed. En voor die zenuwachtig makende taak staan we deze zonovergoten ochtend, tijdens onze culinaire workshop waarin de veelgeprezen en veel gegeten canard uit de Périgord centraal staat.

Nog nooit een eend ontleed…
Thierry Bardet doceert met geduld en zachte hand.

Met geduld en zachte hand

En dan is het onze beurt om het dier, gelukkig al ontdaan van kop, poten en ingewanden, te ontleden. We hebben echt goed opgelet, maar onze vlijmscherpe messen van stainless inox beginnen op z’n zachtst gezegd verre van gelukkig aan hun reis door vel en vlees.

Thierry Bardet weet ons echter met geduld en zachte hand in de goede richting te bewegen, zodat ook wij even later zeer aanvaardbare magrets en jambes op de snijtafel hebben liggen. Mooi aan de maat, het overtollige vet fijntjes langs de randen weggesneden. En dat alles zonder onze witte schorten onherstelbaar te beschadigen…

Vullen met foie gras de canard

Dan volgt een fraai slotstuk. We mogen een mooie eendenborst openleggen, die vullen met foie gras de canard, dichtklappen en vastzetten met keukentouw, om op die manier een soort Franse rollade te verkrijgen.

Het algehele resultaat stemt ons dermate tot tevredenheid, dat we rond het middaguur met een zekere voldoening (opluchting?) de weelderige tuin in lopen.

Zeer aanvaardbare magrets en jambes.
‘Franse rollades’.

Lunch met bekende producten

Op het terras naast het monumentale restaurant speelt zich deel 2 van onze kookworkshop af: het proeven van onze eigen poelierswerk. Thierry Bardet en zijn vrouw hebben er onder een chique prieel een tafeltje voor twee gedekt, op een manier zo lieflijk dat het ook vandaag Valentijnsdag lijkt. Na de appetizer serveert het echtpaar een driegangenmenu, waarin de eend weliswaar een hoofdrol speelt, maar fruit, groenten, kruiden en eetbare bloemen uit de eigen tuin met verve een kleurrijke, en vooral smaakvolle bijrol spelen. Op Lo Gorissado in de Périgord-Noir komen culinaire creativiteit en kwaliteit verrukkelijk samen. 

Tafel voor twee onder het chique prieel op het zonovergoten restaurantterras.
Appetizer: heerlijk en een lust voor het oog.
Voorgerecht: verrukkelijke foie gras en ander lekkers.
Hoofdgerecht: canard, groenten en bloemen. Subliem.
Nagerecht: subtiel plaatje en verrassend van smaak.

Op zoek naar het land van de smaak

Thierry Bardet omschrijft zijn missie in het groen rond Saint-André-d’Allas als ‘une odysée au pays du goût’, vrij vertaald: een lange omzwerving naar het land van de smaak. Hoe terecht ook, wij voelen toch meer voor Le canard en folie, zoals de workshop (58 euro per persoon, inclusief lunch) officieel in de boeken staat. En dan zouden we dit graag heel vrij willen vertalen met: doe eens lekker gek met eend!

Zelf ook eens gek doen met eend? Kijk op logorissado.com

Reportage en foto’s: John de Graaff – Dordogne Magazine  

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Camping Lo Gorissado
Le Pontou
24200 – Saint André d’Allas
Tel: +33 553593406 / +33 673395019
logorissado@gmail.com
logorissado.com

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.