MENU

Dordogne Périgord - Lascaux 4 Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux - International Center for Cave Art’ - president Hollande

Lascaux 4 (IV) geopend door president Hollande

Interactief belevingscentrum dompelt bezoeker onder in prehistorie 

Lascaux 4 (IV) is zaterdag 10 december 2016 officieel geopend door president François Hollande. Het ‘Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux’ (‘International Center for Cave Art’) zoals het nieuwe spectaculaire prehistorische experience center even buiten Montignac officieel heet, moet uitgroeien tot een de belangrijkste toeristische attracties van de Périgord. De Lascaux 4 Experience dompelt zijn gasten met de modernste virtual reality-technieken 2,5 uur lang in de prehistorie van 15.000 tot 20.000 jaar geleden.

> Klik hier voor openingstijden, toegangsprijzen en overige bezoekinformatie

Artist impression van de hypermoderne entree van het Lascaux 4-complex bij Montignac.

‘Dit is een kunstwerk’

Een paar uur later dan gepland arriveerde de Franse president bij het nieuwe experience center voor de officiële openingshandeling, het onthullen van een plaquette. In zijn toespraak zei Hollande bewonderend: “Dit is veel meer dan een kopie, dit is een kunstwerk!” Ook aanwezig bij de plechtigheid was de 89-jarige Simon Coencas, de laatste overlevende van de vier tieners die in 1940 de grot met de inmiddels wereldberoemde rotsschilderingen ontdekten. Vanaf donderdag 15 september is Lascaux 4 open voor het publiek.

Imposant eerbewijs aan prehistorische grotkunst

Het nieuwe ondergrondse complex aan de voet van dezelfde heuvel die ook de originele Lascaux-grotten verbergt, is een imposant eerbewijs aan de prehistorische grotkunst in het originele Lascaux-grottgenstelsel (Lascaux 1), dat niet toegankelijk is voor publiek. In het experience center ervaren bezoekers de rijkdom van het hoogstaande beschavingsniveau van de Cro-Magnon-mens die 10 tot 35.000 jaar geleden het huidige gebied van de Dordogne bevolkte.

De grotten in de omgeving van Montignac en Les Eyzies de-Tayac langs de Vézère herbergen vele rotsschilderingen en -tekeningen die getuigen van de prehistorische cultuur in deze regio. De schilderingen in de Lascaux-grot zijn daarvan de bekendste en meest aansprekende uitingen.

Interactieve totaalbeleving voor alle zintuigen

Lascaux 4 is veel meer dan een replicagrot alleen. Het ondergrondse complex biedt een interactieve totaalbeleving die alle zintuigen van de bezoeker 2,5 uur onderdompelt in de wereld van onze verre voorouders. Belangrijkste trekpleister is uiteraard de nieuwe replicagrot, waarin zelfs de temperatuur, luchtvochtigheid en akoestiek van de originele grot natuurgetrouw is nagebootst. De interactieve beleving begint al buiten. Bij de entree herinnert hondengeblaf aan de hond ‘Robot’ die in 1940 beklemd raakte in een kloof en met zijn gekef de vier tieners attent maakte op de opening van de grot en daarmee het sein gaf voor een van belangrijkste (pre)historische ontdekkingen van de 20ste eeuw.

President François Hollande: “Dit is veel meer dan een kopie, dit is een kunstwerk!”
De toen 14-jarige Simon Coencas met ‘Robot’ die in 1940 met zijn geblaf de vier tieners naar de opening van de grot van Lascaux leidde.

Virtuele gids leidt bezoekers rond

Tijdens hun bezoek krijgen bezoekers een tablet mee, waarop een virtuele gids ze in 2,5 uur rondleidt door het belevingscentrum. Op het programma staan o.a.:

 • Het atelier van Lascaux met vier reusachtige grotwanden.
 • Een bioscoop waarin aan de hand van 3D-filmbeelden het verhaal van de ontdekking van de diverse beschilderde grotten in de regio wordt verteld.
 • Een kunstzaal waarin projecties van tientallen kunstwerken de frappante overeenkomsten tussen moderne en prehistorische kunst tonen.
 • Een expositie van het werk van kunstenaar de schilder/fotograaf G. Gasiorowski (1930-1986).
 • Een wandeling door de replicagrot, waarin de oorspronkelijke grot en de schilderingen tot in het kleinste detail op een schaal van 1:1 zijn gekopieerd. Zelfs de temperatuur, luchtvochtigheid en akoestiek zijn identiek.

‘Net als in een echte grot’

Over de Lascaux 4-beleving zeggen de ontwerpers zelf: “De sfeer binnen is net als in een echte grot: donker, vochtig, met gedempte geluiden. Doel is om de bezoekers te laten genieten van schilderijen, in een omgeving die de sfeer heeft van een authentieke wijnkelder. Deze plek is vooral bedoeld voor nadenken, voor beschouwing. Ze komen de grot binnen in groepen van maximaal 32 mensen, in het hoogseizoen onder begeleiding van een gids. Eenmaal binnen is iedereen echter vrij om de tekeningen op zijn of haar manier te bekijken en deze unieke werkstukken tot zich te nemen.”

Maak een virtuele wandeling door Lascaux 4 (video).
Klik op de foto voor een overzichtskaart van de belevingszones in het complex (pdf).
De sfeer van een authentieke wijnkelder…
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

De vier gedaanten van Lascaux

De aanduiding ‘Lascaux 4’ (Lascaux IV) doet vermoeden dat er maar liefst vier Lascaux-gedaanten bestaan. En dat klopt. Lascaux 1 is de oorspronkelijke Lascaux-grot met de originele rotsschilderingen en -tekeningen. Om beschadiging van deze onvervangbare rotskunst te voorkomen, werd deze in 1993 gesloten voor publiek. Bezoekers zijn wel welkom in de replicagrot die in 1983 vlakbij de originele grot werd geopend. Deze bezoekersgrot (Lascaux 2) is echter te klein om de jaarlijkse stroom van 250.000 bezoekers te kunnen verwerken.

Lascaux 3 en 4

In 2012 werden er plannen gelanceerd voor een nieuw, modern prehistorisch belevingscentrum op enkele honderden meters van Lascaux 2, dat veel beter is berekend op grotere bezoekersaantallen. Nadat de fondsen bijeen waren gebracht, werd in 2014 gestart met de bouw, die zo’n twee jaar in beslag nam. In de tussentijd vergapen honderdduizenden geïnteresseerden zich aan de levensgrote kopieën van de Lascaux-schilderingen tijdens de rondreizende tentoonstelling ‘Lascaux 3’. Deze heeft inmiddels Bordeaux, Chicago, Houston, Montreal Brussel, Parijs, Genève en Seoul (Zuid-Korea) aangedaan en is in 2017 te zien in Tokio en Fukuoka (Japan).

De rondreizende expositie ‘Lascaux 3’ trekt vele honderdduizenden bezoekers wereldwijd.
Lascaux 4 is beter berekend op grotere bezoekersaantallen.

Totale kosten: €  66 miljoen

Lascaux 4 is ontworpen door het Noors/Amerikaanse architectenbureau Snøhetta. De totale projectkosten bedragen circa 66 miljoen euro. Het geld komt uit Europese en Franse fondsen, onder meer van de regio Aquitaine en het departement Dordogne, die het centrum zien als een welkome nieuweling om nog meer toeristen uit binnen- en buitenland voor het bekende vakantiegebied te interesseren. Naar verwachting trekt Lascaux 4 straks 400.000 bezoekers per jaar.

Lees ook het interview met Lascaux 4-directeur Guillaume Colombo.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.