MENU

Lascaux 4 (IV) belevingscentrum bij Montignac.

Lascaux 4 is ’s werelds modernste grot

Spectaculair prehistorisch belevingscentrum en museum

Sinds najaar 2016 is Lascaux 4 (Lascaux IV) open voor bezoekers van de Dordogne. In het spectaculaire Centre International d’Art Pariétal de Montignac, vlakbij de originele prehistorische grot, wandel je ondergronds door een getrouwe replica van de wereldberoemde Lascaux-grot met de fameuze rotstekeningen.

De ‘Lascaux 4 Experience’ dompelt zijn gasten met behulp van de modernste virtual reality-technieken in de prehistorie van 15.000 tot 20.000 jaar geleden. 

> Klik hier voor openingstijden, toegangsprijzen en overige bezoekinformatie

Lascaux 1: de originele grot

De originele Lascaux-grot bij Montignac werd in 1940 bij toeval ontdekt door vier spelende tieners. Hun vondst in de Vallei van de Vézère is nog altijd uniek. Vanwege haar rijkdom aan schilderingen uit de prehistorie wordt Lascaux ook wel de de ‘Sixtijnse Kapel van de Paleolithische Kunst’ genoemd . Deskundigen denken dat de oudste tekeningen van bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren zijn gemaakt rond 15.000 v. Chr., de jongste schilderingen worden gedateerd op 10.000 voor Christus. De prehistorische grot staat sinds 1979 op de Unesco-lijst van werelderfgoed.

Lascaux 2: replica-grot voor bezoekers

Lascaux 1 werd in 1963 voor publiek gesloten. De enorme toeloop van bezoekers bevorderde de aanwas van schimmels en groene algen, die de tekeningen ernstig aantastten. In 1983 werd vlak naast het origineel een replica van (een gedeelte van) de grot geopend: Lascaux 2. De bezoekersgrot trekt jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers.

Lascaux 3: rondreizende expo

In 2012 werd in Bordeaux Lascaux 3 gelanceerd. Deze rondreizende tentoonstelling van kopieën van de beroemde grotschilderingen trok duizenden bezoekers in steden als Chicago, Houston, Montreal, Brussel, Parijs, Genève, Seoel, Tokio en Fukuoka.

De originele rotsschilderingen van Lascaux 1 worden nauwkeurig gekopieerd.
Aan Lascaux 4 is jarenlang gewerkt. Het centrum opende in december 2016.
De rondreizende expositie ‘Lascaux 3’ was t/m 12 april 2015 te zien in Brussel.

Lascaux 4: museum annex bezoekerscentrum

Het spectaculaire ondergrondse museum annex belevingscentrum Lascaux 4 is ontworpen door het Noors/Amerikaanse architectenbureau Snøhetta. De bouwkosten bedroegen circa  66 miljoen euro. Het geld kwam uit Europese en Franse fondsen, onder meer van de regio Aquitaine en het departement Dordogne, die het centrum zien als een welkome nieuweling om nog meer toeristen uit binnen- en buitenland voor het bekende vakantiegebied te interesseren.

Lascaux 4 ontvangt jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers.

Lascaux 4 trekt ca. 400.000 bezoekers per jaar.

‘Net als in een echte grot’

Wat je als bezoekers van Lascaux 4 te wachten staat? De ontwerpers zelf zeggen: “De sfeer binnen is net als in een echte grot: donker, vochtig, met gedempte geluiden. Doel is om de bezoekers te laten genieten van schilderijen, in een omgeving die de sfeer heeft van een authentieke wijnkelder. Deze plek is vooral bedoeld voor nadenken, voor beschouwing. Ze komen de grot binnen in groepen van maximaal 30 mensen, in het hoogseizoen onder begeleiding van een gids. Eenmaal binnen is iedereen echter vrij om de tekeningen op zijn of haar manier te bekijken en deze unieke werkstukken tot zich te nemen.”

… ‘de sfeer binnen is net als in een echte grot: donker, vochtig, met gedempte geluiden’ …
Wandelen door Lascaux 4 wordt een bijzondere beleving.
Lascaux 4 (in de verte) ligt even ten zuidoosten van Montignac, aan de voet van de heuvel waarin de ‘echte’ Lascaux-grot verborgen ligt.
Virtuele wandeling door Lascaux 4 (video).
Video van de bouwwerkzaamheden.

Foto’s en video’s: met dank aan Conseil Général de la Dordogne, Snøhetta en Casson Mann.

Lees ook deze andere artikelen over Lascaux 4 (IV):

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.