MENU

Dordogne Magazine - Lascaux IV-4, Montignac

Lascaux 4 (IV), nieuwste topattractie in de Dordogne

Prehistorisch experience center opent 15 december zijn deuren

‘s Werelds mooiste ‘grotmuseum’ vind je bij Montignac in Dordogne, dat 15 december 2016 officieel open ging. Het ‘Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux’, kortweg Lascaux 4 (IV), ligt aan de voet van de beroemdste heuvel in de Dordogne/Perigord, vlakbij de echte grotten van Lascaux.

> direct naar info, openingstijden en toegangsprijzen

Ontdekt door spelende kinderen

In september 1940 ontdekten Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Simon Coencas en Georges Agniel in de heuvel bij Montagnac een grottenstelsel met bijzondere prehistorische tekeningen.

De vondst van de spelende tieners was een van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw. De grot in de vallei van de Vézère werd nog datzelfde jaar door Unesco op de lijst van werelderfgoed gezet.

Onderzoekers inspecteren de grotten van Lascaux kort na de ontdekking in 1940.
Lascaux IV in aanbouw. Het belevingscentrum ligt net even buiten Montignac, op een steenworp van het originele grottenstelsel.

Rijkst beschilderde prehistorische grot

Deskundigen dateren de oudste rotsschilderingen van bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren op 15.000 voor Christus, de jongste op 10.000 voor Christus. Het is volgens hen de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt. Niet voor niets wordt Lascaux de ‘Sixtijnse Kapel van de Paleolithische Kunst’ genoemd.

Bezoekers alleen welkom in replica

De belangstelling voor de grot en de tekeningen was al snel na de ontdekking enorm. In 1963 volgde een drastisch besluit: de grot werd voor het publiek gesloten. De aanwezigheid van zoveel mensen leidde tot de vorming van bacteriën en schimmels, die de rotstekeningen ernstig aantastten.

In 1972 werd besloten op 200 meter van het origineel een replica te gaan bouwen: deze Lascaux II was beter geschikt voor de ontvangst van grote stromen bezoekers en bovendien aangepast voor gehandicapten. Deze nieuwste attractie van de Dordogne was in 1984 gereed. Er waren  twee gangen nagebouwd, waarin de meeste rotsschilderingen van Lascaux bijeen waren gebracht.

Musée National de Préhistoire in Les Eyzies-de-Tayac bezit de grootste paleolithische verzameling van Frankrijk.
In Le Thot – Espace Cro-Magnon bij Thonac maken kinderen interactief kennis met het leven in de prehistorie.

Rotswoningen uit steentijd

Een bezoek aan de Pôle International de la Préhistoire, een gebouw met een modern en tegelijk natuurlijk ontwerp, geeft de nodige informatie om het rijke universele erfgoed van het dal beter te kunnen begrijpen. De streek rond Les Eyzies-de-Tayac is bovendien rijk aan abri’s of rotswoningen uit de steentijd, zoals Abri Cap Blanc, Abri Laugerie Basse en Abri Laugerie Haute.

Ideaal voor kinderen: Espace Cro-Magnon

Vooral kinderen zullen verrukt zijn van een bezoek aan Le Thot – Espace Cro-Magnon en zijn nieuwe animatiefilm, waarin ze dankzij virtual reality-technieken interactief kunnen zijn met uitgestorven diersoorten, zoals mammoet en wolneushoorn. Dit kenniscentrum ligt in Thonac, eveneens aan de Vézère.

Meer over het nieuwe Lascaux-experience center op lascaux.fr

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.