
Les Glycines serveert feest voor álle zintuigen
UPDATE: onderstaande reportage werd geschreven in 2017. Sinds 2022 is Le 1862-Les Glycines een Michelin-restaurant met één Michelin-ster. Zie: het artikel ‘In Dordogne stralen zeven sterren’.
Bib Gourmand-restaurants in Dordogne
Het stond al jaren op het programma, maar het was er nog steeds niet van gekomen: een bezoek aan ‘Le Bistro des Glycines’ in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Totdat we begin 2017 vernamen dat Michelin het restaurant in het ‘prehistorische hart’ van Dordogne een Bib Gourmand-predicaat had toegekend.
Lokroep eindelijk beantwoord
Elke vakantie lonkte het paradijselijke aanzicht van het horeca- en welnesscomplex verleidelijk bij het passeren over de D47 langs de Vézère. En elke vakantie namen we ons voor om die lokroep eindelijk eens te beantwoorden. Het nieuw verworven Michelin-predicaat was de trigger om de daad nu echt eens bij het woord te voegen.
Enfin, vanavond dineren we dus in Les Glycines van chef-kok Pascal Lombard, een van de jongste Bib Gourmand-aanwinsten in de Périgord.
Waarschuwing: dit is geen recensie
Vooropgesteld: dit is geen eetrecensie, daarvoor ontberen we nu eenmaal de culinaire kennis. Dus verwacht geen gedurfde constateringen als ‘de ijle smaak en zachte structuur van de scheermessen is niet opgewassen tegen de bittere, stevige sla’, ‘een zuur/zilte dressing en auberginestukjes pareren de visvetten’ of anderszins.
Gewoon lekker eten in een bijzondere ambiance
Dit artikel gaat over een plek in de Périgord Noir waar je gewoon heel lekker kunt eten, in een bijzondere ambiance, tegen een meer dan schappelijke prijs. We krijgen steeds kakelverse kunstwerken voorgezet, met passie gemaakt door een chef die in onze ogen een Michelinster verdient, maar het (nog) moet doen met een Bib Gourmand…
Beloning voor goede prijs/kwaliteitverhouding
Met dit predicaat beloont Michelin kwaliteitsgerichte eetgelegenheden die hun gasten voor maximaal € 37,- een uitstekend driegangenmenu serveren, exclusief dranken. Bovendien moeten streekgerechten een belangrijk onderdeel van het menu uitmaken.
Dordogne kent sinds dit jaar 11 van deze onderscheiden gelegenheden, door de jongste toekenning aan ‘La Table de Léo’ in Saint-Avit-Sénieur, ‘O’ plaisir des sens’ in La Roque-Gageac en de bistro van ‘Les Glycines’, waar we dus deze zwoele zomeravond zijn neergestreken.
Voor fijnproevers en rustzoekers
Chef-kok Pascal Lombard en zijn vrouw Laurence hebben aan de D47, op een steenworp afstand van de brug over de Vézère, een bijzondere gelegenheid gerealiseerd. Met een viersterrenhotel met 26 kamers, een luxueuze spa-/wellness, een indrukwekkend park met zwembad en twee restaurants (!) is Les Glycines sinds de aankoop in 2000 uitgegroeid een ‘pretpark’ voor fijnproevers en rustzoekers.
En dat laatste weten de inspecteurs van Michelin inmiddels ook, getuige de jongste erkenning van de bistro. Een deurtje verderop ligt echter toprestaurant ‘Le 1862’, voor een ‘gastronomische eetervaring’ zoals de Lombards dat zelf noemen, te wachten op de hoogste erkenning van Michelin…
Strak gemodelleerde gelegenheid
Maar dat is voor later, eerst maar eens achterhalen waarom zoveel Fransen, Spanjaarden, Belgen maar ook Nederlanders er soms honderden kilometers voor omrijden om juist hier, in Les Eyzies, een hapje te komen eten. In de strak gemodelleerde eetgelegenheid, waar donkere kleuren de overhand hebben, vinden we een plekje aan het raam.
En zo komt er ook direct een beetje geschiedenis voorbij, want aan de overkant van de weg zijn we ooit met de kinderen vertrokken voor een kalme kanotocht naar Limeuil.
Als een schilderij van Picasso
Maar dat terzijde. We zijn hier voor het chefsmenu, waarin Pascal Lombard en zijn jonge keukenbrigade hun ziel en zaligheid willen leggen. En het begint goed met de amuse, die een schitterend palet van kleuren en smaken blijkt te zijn. Wat ons vooral is bijgebleven? De forel met sesamzaad en de popcorn, waarin cajunkruiden zijn verwerkt… Ook het voorgerecht is spetterend: crèmekleurig schuim, waaronder ei en cèpes schuilgaan, geserveerd met een groen slablaadje.
Het hoofdgerecht lijkt op een schilderij van Picasso. Foie gras, gevulde kipfilet, wortels in rood, geel en donkerrood, speels schuim; dat alles gedrapeerd op een zwart bord. En tot slot een taartje op een biscuit, geserveerd met frambozen, waar ineens de smaak van het onzichtbare vanille alles overneemt!
Ster aan de muur…
Onze conclusie? Een prachtig uitgebalanceerd menu van 43 euro per persoon (de foie gras was extra), waarin de streek prachtig en smaakvol wordt gepresenteerd. Zoals gezegd: een echte eetrecensie is dit natuurlijk niet. Maar het was allemaal wel heel lekker, en daar gaat het volgens ons toch om. Vandaar de gedurfde kop boven dit artikel: een feest voor álle zintuigen. En als de inspecteurs van Michelin ook vinden dat Pascal Lombard geweldig kan koken, dat zal binnen niet al te lange tijd in ‘Le 1862’ een Michelinster aan de muur hangen. Zelf zegt het Franse echtpaar daarover: ‘We keep our fingers crossed’.
P.S. Les Glycines kookt ook nog eens ‘Fait Maison’. Dus alle gerechten zijn ambachtelijk bereid met verse streekproducten.
Foto’s: John de Graaff/Dordogne Magazine en SARL Lombard
Les Glycines – hôtel-restaurants-spa
4 Avenue de Laugerie
24620 Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil
Tel. +33 5 53 06 97 07
E-mail: hotel@les-glycines-dordogne.com
Internet: les-glycines-dordogne.com