MENU

Dordogne-Périgord: op camping Lo-Gorissado verzorgt chef-kok Thierry Bardet spannende kookworkshops.

Les Glycines serveert feest voor álle zintuigen

UPDATE: onderstaande reportage werd geschreven in 2017. Sinds 2022 is Le 1862-Les Glycines een Michelin-restaurant met één Michelin-ster. Le Bistro des Glycines, waarover dit artikel gaat heeft het predikaat Bib Gourmand. Zie: het artikel ‘Restaurants met Michelin-ster in Dordogne’ .

Bib Gourmand-restaurants in Dordogne

Het stond al jaren op het programma, maar het was er nog steeds niet van gekomen: een bezoek aan ‘Le Bistro des Glycines’ in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Totdat we begin 2017 vernamen dat Michelin het restaurant in het ‘prehistorische hart’ van Dordogne een Bib Gourmand-predicaat had toegekend.

Lokroep eindelijk beantwoord

Elke vakantie lonkte het paradijselijke aanzicht van het horeca- en welnesscomplex verleidelijk bij het passeren over de D47 langs de Vézère. En elke vakantie namen we ons voor om die lokroep eindelijk eens te beantwoorden. Het nieuw verworven Michelin-predicaat was de trigger om de daad nu echt eens bij het woord te voegen.

Enfin, vanavond dineren we dus in Les Glycines van chef-kok Pascal Lombard, een van de jongste Bib Gourmand-aanwinsten in de Périgord.

Waarschuwing: dit is geen recensie

Vooropgesteld: dit is geen eetrecensie, daarvoor ontberen we nu eenmaal de culinaire kennis. Dus verwacht geen gedurfde constateringen als ‘de ijle smaak en zachte structuur van de scheermessen is niet opgewassen tegen de bittere, stevige sla’, ‘een zuur/zilte dressing en auberginestukjes pareren de visvetten’ of anderszins.

Gewoon lekker eten in een bijzondere ambiance

Dit artikel gaat over een plek in de Périgord Noir waar je gewoon heel lekker kunt eten, in een bijzondere ambiance, tegen een meer dan schappelijke prijs. We krijgen steeds kakelverse kunstwerken voorgezet, met passie gemaakt door een chef die in onze ogen een Michelinster verdient, maar het (nog) moet doen met een Bib Gourmand…

Beloning voor goede prijs/kwaliteitverhouding

Met dit predicaat beloont Michelin kwaliteitsgerichte eetgelegenheden die hun gasten voor maximaal € 39,- een uitstekend driegangenmenu serveren, exclusief dranken. Bovendien moeten streekgerechten een belangrijk onderdeel van het menu uitmaken.

Dordogne kent in 2017 elf van deze onderscheiden gelegenheden, door de jongste toekenning aan ‘La Table de Léo’ in Saint-Avit-Sénieur, ‘O’ plaisir des sens’ in La Roque-Gageac en de bistro van ‘Les Glycines’, waar we dus deze zwoele zomeravond zijn neergestreken.

Een van de jongste Bib Gourmand-aanwinsten in de Périgord.
‘Pretpark’ voor fijnproevers en rustzoekers.

Voor fijnproevers en rustzoekers

Chef-kok Pascal Lombard en zijn vrouw Laurence hebben aan de D47, op een steenworp afstand van de brug over de Vézère, een bijzondere gelegenheid gerealiseerd. Met een viersterrenhotel met 26 kamers, een luxueuze spa-/wellness, een indrukwekkend park met zwembad en twee restaurants (!) is Les Glycines sinds de aankoop in 2000 uitgegroeid een ‘pretpark’ voor fijnproevers en rustzoekers. 

En dat laatste weten de inspecteurs van Michelin inmiddels ook, getuige de jongste erkenning van de bistro. Een deurtje verderop ligt echter toprestaurant ‘Le 1862’. Hier wordt een ‘gastronomische eetervaring’ geserveerd, zoals de Lombards dat zelf noemen. Le 1862 werd in 2022 beloond met een Michelin-ster.

Amuse: forel met sesamzaad en popcorn.
Voorgerecht: ei en cèpes onder een crèmekleurige mousse.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Strak gemodelleerde gelegenheid

Maar dat is voor later, eerst maar eens achterhalen waarom zoveel Fransen, Spanjaarden, Belgen maar ook Nederlanders er soms honderden kilometers voor omrijden om juist hier, in Les Eyzies, een hapje te komen eten. In de strak gemodelleerde eetgelegenheid, waar donkere kleuren de overhand hebben, vinden we een plekje aan het raam.

En zo komt er ook direct een beetje geschiedenis voorbij, want aan de overkant van de weg zijn we ooit met de kinderen vertrokken voor een kalme kanotocht naar Limeuil.

Als een schilderij van Picasso

Maar dat terzijde. We zijn hier voor het chefsmenu, waarin Pascal Lombard en zijn jonge keukenbrigade hun ziel en zaligheid willen leggen. En het begint goed met de amuse, die een schitterend palet van kleuren en smaken blijkt te zijn. Wat ons vooral is bijgebleven? De forel met sesamzaad en de popcorn, waarin cajunkruiden zijn verwerkt… Ook het voorgerecht is spetterend: crèmekleurig schuim, waaronder ei en cèpes schuilgaan, geserveerd met een groen slablaadje.

Het hoofdgerecht lijkt op een schilderij van Picasso. Foie gras, gevulde kipfilet, wortels in rood, geel en donkerrood, speels schuim; dat alles gedrapeerd op een zwart bord. En tot slot een taartje op een biscuit, geserveerd met frambozen, waar ineens de smaak van het onzichtbare vanille alles overneemt!

Hoofdgerecht: als een schilderij van Picasso…
Nagerecht: ineens neemt de smaak van vanille alles over.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Ster aan de muur…

Onze conclusie? Een prachtig uitgebalanceerd menu van 43 euro per persoon (de foie gras was extra), waarin de streek prachtig en smaakvol wordt gepresenteerd. Zoals gezegd: een echte eetrecensie is dit natuurlijk niet. Maar het was allemaal wel heel lekker, en daar gaat het volgens ons toch om. Vandaar de gedurfde kop boven dit artikel: een feest voor álle zintuigen. En als de inspecteurs van Michelin ook vinden dat Pascal Lombard geweldig kan koken, dat zal binnen niet al te lange tijd in ‘Le 1862’ een Michelinster aan de muur hangen. Zelf zegt het Franse echtpaar daarover: ‘We keep our fingers crossed’.

P.S. Les Glycines kookt ook nog eens ‘Fait Maison’. Dus alle gerechten zijn ambachtelijk bereid met verse streekproducten.

Foto’s: John de Graaff/Dordogne Magazine en SARL Lombard

Les Glycines – hôtel-restaurants-spa

4 Avenue de Laugerie
24620 Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil
Tel. +33 5 53 06 97 07
E-mail: hotel@les-glycines-dordogne.com
Internet: les-glycines-dordogne.com

UPDATE: bovenstaande reportage werd geschreven in 2017. Sinds 2022 is Le 1862-Les Glycines een Michelin-restaurant met één Michelin-ster. Le Bistro des Glycines, waarover dit artikel gaat, heeft het predikaat Bib Gourmand. Zie: het artikel ‘Restaurants met Michelin-ster in Dordogne’ .  

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.