MENU

Dordogne - Périgord: Félibree 2019 in Périgueux

Superzomer in Montignac-Lascaux: Félibrée én Tour de France Femmes 2023

Twee grote events in toeristencentrum aan Vézère

Montignac-Lascaux maakt zich op voor een superzomer. Het toeristencentrum aan  de Vézère in de Périgord Noir in Dordogne mag in 2023 twee grote evenementen organiseren: eerst op 30 juni en 1 en 2 juli de 102de editie van La Félibrée. En vervolgens op 25 juli de finish van de derde etappe in de Tour de France Femmes, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen.

La Félibrée: drie dagen feest

La Félibrée is een kleurrijk, meerdaags Occitaans festival dat jaarlijks rond de eerste zondag van juli in een dorp of stad in Dordogne wordt gehouden. De eerste Felibrejada – zoals het evenement in het Occitaans heet – was in 1903 in het dorpje Mareuil in de Périgord Vert.

In 1913 mocht Montignac zelf voor het eerst de organisatie op zich nemen. Daarna volgden er nog de edities in 1937, 1954 en 2010. Vrijdag 30 juni, zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023 is de gemeente aan de Vézère dus voor de vijfde keer gastheer.

In 2018 was La Félibrée te gast in Saint-Cyprien aan de Dordogne.
Occitaans is de verzamelnaam van nauw verwante streektalen in het zuiden van Frankrijk en enkele gebiedjes in Spanje en Italië.

Banket en défilé

De Félibrée trekt elk jaar tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland, die willen genieten van oude ambachten, dans, muziek en Occitaanse zang. Vaste onderdelen zijn onder meer een Occitaans banket en een défilé in traditionele klederdracht.

Occitaans, historisch ook langue d’oc of Provençaals genoemd, is de verzamelnaam van enkele nauw verwante streektalen. Deze talen, zoals Gascons, worden gesproken in het zuiden van Frankrijk en kleine aangrenzende gebieden in Spanje en Italië (zie het kaartje).

Tour-etappe finisht vlakbij Lascaux-grot

Nadat alle attributen van de Félibrée zijn weggehaald, start Montignac-Lascaux meteen met de voorbereidingen voor de finish van de Tour de France-etappe. Dinsdag 25 juli wordt op nauwelijks een kilometer van de wereldberoemde grot namelijk de eindstreep getrokken van de derde etappe van de Tour de France Femmes.

De wielrensters moeten die dag tussen Collonges-la-Rouge (Corrèze) en Montignac-Lascaux in totaal 147 kilometer afleggen over een overwegend vlak parcours. Na de Côte de Saint-Robert op ongeveer 93 kilometer rijden de deelneemsters het departement Dordogne binnen om via Hautefort (113 km) en Le Lardin-Saint-Lazare (135 km) naar de streep te snellen.

Montignac-Lascaux: in 2023 het decor van La Félibrée en de finish van de derde etappe van de Tour de France Femmes.
In 2022 heersten de Nederlandse vrouwen in de eerste Tour de France Femmes. Demi Vollering won de bolletjestrui, Annemiek van Vleuten de gele en Marianne Vos de groene trui. Foto: Alexandre Bourgeos.

Wie volgt Annemiek van Vleuten op?

Zondag 30 juli eindigt het Tour de France-spektakel met een individuele tijdrit van 22 kilometer in Pau. Dan weten we ook wie Annemiek van Vleuten opvolgt, die in 2022 de eerste editie van de Tour de France Femmes wist te winnen.

Lees over onze ontdekking van de beroemde Lascaux-grot bij Montignac: Lascaux II.

Montignac heet nu Montignac-Lascaux

De bijna 3000 inwoners hebben het nog steeds over Montignac-sur-Vézère, maar sinds kort heet de gemeente officieel Montignac-Lascaux. Die nieuwe combinatie ontstond per 26 februari 2020, toen de naam van de beroemde prehistorische grot aan de plaatsnaam Montignac werd toegevoegd.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
Aanmelden
Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

Naturist­en­campings in Dordogne

Bekijk ze allemaal!

Aanmelden ­Nieuwsbrief

Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.