MENU

Dordogne-Perigord: Musee Vesunna in Perigueux.

Musée Vesunna en Lascaux 4 in Michelin-gids van ‘mooiste plekken’

250 bezienswaardigheden die een omweg waard zijn

Twee topattracties in Dordogne zijn opgenomen in de Michelin-gids van ‘250 drie-sterrenplaatsen’ in Frankrijk. Het Gallo-Romeinse museum Vesunna in Périgueux en het belevingscentrum Lascaux 4 (IV) bij Montignac staan eervol vermeld in de eerste editie van ‘La France des lieux trois étoiles’.

De gids tipt over 250 Franse bezienswaardigheden die een omweg waard zijn. Het boek is een nieuwe ontwikkeling van Michelin, bekend van de reis- en restaurantgidsen.

‘La France des lieux trois étoiles’, heeft als ondertitel ‘250 sites qui valent le voyage’, ofwel: ‘250 plekken die een omweg waard zijn’.  Om in de nieuwste Michelin-uitgave te mogen verschijnen, moeten de kandidaten niet alleen een zekere bekendheid hebben, maar ook goed scoren op punten als ‘charme’, ‘ontvangst van bezoekers’ en ‘kwaliteit’.

Vesunna in de Gallo-Romeinse tijd, een kleine 2000 jaar geleden. Artist impression van Jean-Claude Golvin.
Dordogne-Périgord: Musée Vesunna in Périgueux opgenomen in Michelingids La France des lieux trois étoiles.
Musée Vesunna is gebouwd rondom de restanten van een Romeinse villa.
Dordogne-Périgord: Musée Vesunna in Périgueux vermeld in Michelingids La France des lieux trois étoiles.
Buitenaanzicht van het museum.

Musée Vesunna: duik in Périgueux van 2000 jaar geleden

Musée Vesunna, gelegen in het oude stadsdeel van Périgueux, is gebouwd op de restanten van een grote Gallo-Romeinse stadsvilla. Deze domus van Vésone uit de eerste helft van de 1ste eeuw werd in 1959 bij toeval ontdekt. Het gebouw van zeker 3000 vierkante meter bleek rijkelijk voorzien van muurschilderingen.

Om zowel deze plek te beschermen als de belangrijkste historische elementen te exposeren, werd de hulp ingeroepen van de bekende Franse architect Jean Nouvel. Hij ontwierp een museumstructuur met glas, staal en beton, waarin de domus het ultieme middelpunt is, maar de oude gebouwen eromheen ook prachtig zichtbaar blijven.

Conservatrice Elizabeth Pénisson van Musée Vesunna vertelt aan de krant Sudouest: “Het geeft grote voldoening om dit museum tussen twee grootheden van het toerisme in deze streek te zien verschijnen.” Ze ziet het als waardering voor al het werk dat zij en de collega’s sinds de opening in 2003 in het museum hebben verricht.

Lascaux 4: futuristische reis door prehistorie

Lascaux 4, ook wel geschreven als Lascaux IV, is de jongste aanwinst in Dordogne als het gaat om een grote culturele instelling. Aan de rand van Montignac zijn met de modernste middelen zowel de originele grot van Lascaux als de beroemde prehistorische rotsschilderingen en -tekeningen natuurgetrouw tot leven gebracht. Het museum annex belevingscentrum werd in 2016 geopend en trok inmiddels vele honderdduizenden bezoekers naar dit deel van de Périgord.

> Lees hier de reportage over Lascaux 4

Het futuristische entreecomplex van Lascaux 4.
De rotstekeningen zijn nauwkeurig nageschilderd.
Het ijzig koude Vézèredal, 20.000 jaar geleden.

Saint-Émilion

Naast beide musea in Dordogne komt het zuidwesten van Frankijk nog één keer in de opsomming van sterren voor: met het wondermooie wijnstadje Saint-Émilion, naamgever van de wereldberoemde wijnstreek bij Libourne, ten noordoosten van Bordeaux in het departement Gironde.

La France des lieux trois étoiles ligt voor 29,90 euro in de winkel.

Het betoverende wijnstadje Saint-Emilion, omringd door zijn wereldberoemde wijngaarden. Foto: Didier Descouens
Michelin-gids van Franse ‘drie-sterrenplekken’ (bekijk de video).
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
Musée Vesunna en Lascaux 4 in Michelin-gids van 'mooiste plekken' - Dordogne is met twee topattracties vertegenwoordigd in ‘La France des lieux trois étoiles’, de nieuwe Michelin-gids van ‘250 drie-sterrenplaatsen’ in Frankrijk. Het zijn het Musée Vesunna in Périgueux en het belevingscentrum Lascaux 4 bij Montignac. -
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.