MENU

Dordogne-Périgord: paddenstoelen, truffel en bosvruchten plukken in Dordogne

Op padden­stoelen­jacht? Schiet niet in je eigen voet

Do’s & don’ts van wildplukken en -rapen in Dordogne

Wat is een vakantie in de Dordogne zonder een stevige wandeling door het bos of langs de velden? Niet zelden gaat ook een emmer of tas mee, want je weet maar nooit wat je onderweg tegenkomt: mooie grote champignons, heerlijke cantharellen, eekhoorntjesbrood, prachtige planten en bloemen, bosbessen, kastanjes… Of misschien wel de jackpot: een heuse truffel. Wów, de dag kan niet meer stuk.

De vraag is: mag je zomaar in het wilde weg plukken in de Périgord? En speel je niet met je gezondheid als je niet weet welke paddenstoelen en vruchten je veilig kunt eten en welke niet, terwijl je in het jachtseizoen ook nog eens een reële kans loopt op een pijnlijk schot hagel in de broek?

Paddenstoelen, champignons truffel en bosvruchten plukken in Dordogne.
Verleidelijk mooi, maar dodelijk giftig (foto: Holger Krisp, Ulm, Germany).
Paddenstoelen, champignons truffel en bosvruchten plukken in Dordogne.
Champignonjacht is een populaire volkssport in de Dordogne (foto: kzenon / 123RF Stock Photo)

Meeste plukkers en rapers zijn in overtreding

Wildplukken is een populaire volkssport in de Dordogne. Ook veel vakantievierende Nederlanders geven zich er met verve aan over. Op Facebook en Instagram circuleren talloze foto’s van wildplukkers die trots poseren met hun bosbuit. Heilige graal is uiteraard de truffel, die op de jaarlijkse truffelmarkten vele honderden euro’s per kilo kan opbrengen. Men kan echter veilig aannemen dat veel ‘jachtbuit’ illegaal is bemachtigd en de jagers dus – veelal zonder het te beseffen – in overtreding waren.

Plukken zonder toestemming is diefstal

Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat wel en niet mag, is het goed te weten dat alles wat groeit en bloeit in het bos of op het veld eigendom is van de eigenaar of pachter. Het plukken of rapen van paddenstoelen, kastanjes, bloemen of vruchten zonder diens toestemming wordt door de Franse wet aangemerkt als diefstal. In de Périgord zijn tientallen boswachters actief die speciaal hierop handhaven. Op overheidsterreinen is een oogst tot 5 kg toegestaan. Helaas voor wildplukkers zijn verreweg de meeste bossen en velden in Dordogne in particuliere handen.

Paddenstoelen, champignons truffel en bosvruchten plukken in Dordogne.
Jackpot: een handvol truffels (foto: John de Graaff/Dordogne Magazine).
Paddenstoelen, champignons truffel en bosvruchten plukken in Dordogne.
Ga eerst even na of het wel mag (foto: jarih / 123RF Stock Photo).
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

€ 45.000,- boete en 3 jaar in het cachot

Als je voor de eerste keer wordt betrapt met een handvol bessen, hoef je – hopelijk – alleen een boos standje van de eigenaar of een vermaning van de boswachter te vrezen. Bij grotere hoeveelheden en waardevollere buit (zoals truffel) wordt het echt oppassen. Op overtreding staat een boete van € 135,-. Met een flinke opbrengst (meer dan 10 liter) riskeer je in theorie zelfs een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar en een boete van maximaal € 45.000,-.

Pluk- en raapvergunning

Hoe je weet of je ergens mag plukken of rapen? Heel simpel: dat weet je niet. Ook als er geen verbodsbord staat, kun je niet zonder meer aannemen dat je zomaar je gang kunt gaan. Gelukkig is er een klein lichtpuntje. In sommige delen van de Dordogne kun je een ‘vergunning’ aanvragen die je (en je gezinsleden) het recht geeft om op bepaalde dagen en uren een terrein legaal te mogen plukken of rapen. Informeer bij de plaatselijke mairie of de regionale overheid of zo’n vergunning ook verkrijgbaar is voor het gebied waar jij wilt plukken.

Tsja, leuker kunnen we het niet maken. En makkelijker eigenlijk ook niet. Maar je weet nu tenminste wel hoe je € 45.000,- kunt besparen…

Bron: SudOuest. En lees ook dit behartenswaardige (Engelstalige) artikel van Annie André: annieandre.com/wild-mushroom-picking-in-france/

Op padden­stoelen­jacht? Schiet niet in je eigen voet - 'Zomaar' paddenstoelen en bosvruchten plukken in de Dordogne zonder toestemming van de eigenaar van het bos of terrein is niet zonder risico's. Je riskeert een fikse gevangenisstraf en een boete die kan oplopen tot € 45.000,-. -
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.