MENU

Dordogne-Périgord: Openluchtmuseum Parc Le Bournat in Le Bugue.

In Parc Le Bournat leef je 100 jaar geleden

Openluchtmuseum in Le Bugue heeft de klok in 1900 stilgezet

Benieuwd hoe dat was, wonen, werken, spelen en feesten in de Dordogne tijdens la belle époque? Dat kun je zelf ervaren in Parc Le Bournat in Le Bugue aan de Vézère, halverwege Bergerac en Sarlat in de Périgord Noir.

Le Bournat is een getrouwe replica van een slaperig dorpje in de Périgord in het begin van de 20ste eeuw.

Bij de entree van dit openluchtmuseum annex pretpark stap je in een tijdmachine, die je terugbrengt naar ‘la douceur de vivre’ van een dorpje in de Dordogne, waar de klok meer dan 100 jaar geleden is stilgezet.

> direct naar info, openingstijden en tarieven

Parijse industrieel wekt jeugdherinneringen tot leven

Parc de loisirs authentiques Le Bournat is een replica van een oud Frans plattelandsdorp rond 1900. Je vindt er vakwerkhuizen, werkplaatsen, een winkeltje, een kapel, een postkantoor, een school, een wasplaats, een boerderij, een garage en een heuse windmolen compleet met oldtimer-auto’s, paard-en-wagens, meubels en oude machines en gereedschappen.

Het 8 ha grote ‘ecomuseum’ werd in 1992 gecreëerd door Paul-Jean Souriau, een rijke Parijse industrieel die op deze plek in zijn geliefde Périgord zijn jeugdherinneringen tot leven wekte.

De kindertijd van Paul-Jean Souriau tot leven gewekt (video).
De smid demonstreert zijn oeroude ambacht.

Attracties, dieren en ambachten

In het park draait alles om de drie ‘A’s’: attractions, animaux en artisanat, ofwel: attracties, dieren en ambachten. Om met de ambachten te beginnen: in Le Bournat kun je kennismaken met tal van oude beroepen die honderd jaar geleden heel gewoon waren, waaronder die van houtbewerker, pottenbakker, molenaar, messenmaker, jammaker, bierbrouwer, ’tarwewever’, houtskoolbrander, mandenmaker, zadelmaker, glasblazer, smid en distillateur.

Alle ambachten worden uitgevoerd in nauwkeurig nagebouwde werkplaatsen met behulp van de authentieke machines en gereedschappen. De meeste producten die er worden gemaakt, kun je kopen in de parkwinkel. In speciale workshops kun je ook zelf aan de slag. En voor € 20,- zet een kiekjesmaker je op de foto in originele klederdracht.

Op de kiek in oude klederdracht.
De pottenbakster in actie.
De molenaar poseert onder zijn graanmolen.

Multitasking anno 1900

Ronddwalend door het park kom je van alles tegen en kun je overal in. Zo is er een boerderij met paarden, pony’s, schapen, geiten, ganzen, kippen en konijnen, schapen. En ongetwijfeld loop je tijdens je wandeling ook de plaatselijke herderin tegen het lijf, die je graag demonstreert hoe ze én haar kudde in het gareel houdt en tegelijkertijd wol spint met haar ‘mobiele’ minispinnewiel. Multitasking anno 1900… 

Wie geen zin heeft om te lopen, laat zich rondrijden door een boerenkar, voortgedreven door één paardenkracht, of een antieke Stanley Mountain Wagon.

Oude kermisattracties met al even oude deuntjes

Voor kinderen (en zij niet alleen) is er niet alleen veel te zien, maar ook veel te doen, vooral op de oude kermis, waar je je kunt uitleven op, in en bij originele oude schommels, draaimolens (op handkracht!), een reuzenrad, houten paarden, de ballentent of bij het sjoelen, onder de gezellige klanken van vrolijke oeroude deuntjes. Muzikaal kom je sowieso niets tekort, want als je het treft, kom je een gezellig blaasorkestje tegen of word je op het terras toegezongen door een brutale chanteuse met nostalgische volks- en liefdesliedjes, begeleid door een accordeonist.

Herderin met ‘mobiel spinnewiel’.
Kermisvermaak voor alle leeftijden.
Genieten van traditionele streekgerechten.

Extra feestelijk op woensdagavond

Speciaal vermeldenswaard zijn de avondopeningen op woensdag (van 12 juli t/m 31 augustus). In het feeërieke licht van honderden lampjes en fakkels geniet je dan van speciale optredens van vuurvreters, orkestjes, zangers en zangeressen. De avond wordt afgesloten met een feestelijke vuurwerkshow.

Elk jaar verwelkomt Le Bournat zo’n 125.00 bezoekers. Het park is centraal gelegen tussen Périgueux, Bergerac en Sarlat en ligt dichtbij andere toeristische centra, zoals Montignac, Les Eyzies, Domme, Beynac, La Roque-Gageac, Castelnaud en Le Buisson-de-Cadouin.

Wellicht kun je je bezoek combineren met een visite aan het naastgelegen Aquarium du Périgord Noir. Dan maak je er een meer dan welbesteed dagje uit van. 

Let op: verwacht rond het middaguur niet al te veel activiteiten in het park. Veel parkmedewerkers zitten dan aan de lunch.

Foto’s: Parc Le Bournat en Sarlat Tourisme

Zo weggelopen uit een schilderij van Renoir… (video)
Kaart van het park (klik op de foto).
Ook de liedjes zijn 100 jaar oud (video).
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
In Parc Le Bournat leef je 100 jaar geleden - Hoe dat was, leven in de Dordogne in de goede oude tijd? Ervaar het zelf in Parc Le Bournat aan de Vézère in Le Bugue in de Périgord Noir. In dit openluchtmuseum annex pretpark is de klok meer dan 100 jaar geleden stilgezet. -
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.