MENU

Dordogne Périgord: kasteel château castle Beynac-de-Cazenac.

De bijzondere mix van Beynac-de-Cazenac

Symbool van Dordogne geliefd bij kunstenaars en filmmakers

Het passeren van Beynac-de-Cazenac met zijn beroemde château zorgt bij mij steevast voor zweethanden. De doorgang van de D703 op de noordelijke oever van de Dordogne, hoog boven de rivier, is smaller dan smalst en dus kom ik liever geen camper of ander imposant voertuig tegen.

Dat wil echter niet zeggen dat ik het dorp in de Périgord Noir mijd. Sterker nog, ik kom er graag, net als vroeger beroemdheden als kunstschilder Camille Pissarro (1830-1903), dichter Paul Éluard (1895-1952) en schrijver Henry Miller (1891-1980).

Hier is het woord ‘schilderachtig’ voor uitgevonden.
De D703 in Beynac. Verderop wordt de weg smaller dan smalst.

Les plus beaux villages de France

De ligging van Beynac-de-Cazenac is zowel bekoorlijk als opmerkelijk. Het dorp ligt op de kliffen (falaises) van de Dordogne, en daar torent het kasteel uit de 12de eeuw nog eens boven uit. De rivier, het château en het dorp vormen op die manier sinds jaar en dag een bijzondere mix. Niet voor niets staat Beynac, dat het label van Les plus beaux villages de France mag dragen, zo vaak op affiches en andere toeristische uitingen van de populaire vakantiestreek. Het dorp is hiermee welhaast het symbool van de schoonheid van de Dordogne geworden.

Gratis rondleiding met gids

Beynac-et-Cazenac, met de smalle straatjes, oude pleintjes, de église Ste Marie, het kruisbeeld en nog veel meer bezienswaardigheden, is een bezoek dus meer dan waard. Bij de lokale Office de Tourisme kun je van half juni tot half september op donderdagen om 10.30 uur beginnen aan een gratis rondleiding met een gids. Groepsbezoeken van anderhalf uur, eveneens met een gids, zijn het hele jaar door mogelijk.

Met geoefende benen is het dorp ook per fiets te bereiken.
In de voetsporen van Pissarro, Miller en Éluard…

Château uit de 12e eeuw

Uiteraard kom je tijdens de wandeling ook langs het middeleeuwse kasteel. Château de Beynac is een van de beroemdste kastelen van het departement en staat op de nationale monumentenlijst. Het kasteel werd in de 12de eeuw gebouwd door de baronnen van Beynac. Het bouwwerk op de falaises van de Dordogne kent vele mooie, gerestaureerde kamers en biedt vanaf het terras ook nog eens een verbluffend uitzicht over de rivier in de diepte. Op de andere oever is ook het kasteel van Castelnaud te zien.

Verbluffend uitzicht over de rivier in de diepte.
Het château herbergt vele mooie gerestaureerde kamers.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Geliefd decor voor filmopnames

Château de Beynac is trouwens een geliefde plek voor filmopnames. Zo diende het kasteel als locatie voor The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999) van regisseur Luc Besson met in de hoofdrollen Milla Jovovich en John Malkovich. Ook voor onder meer Elle voit des nains partout! (1982) van Jean-Claude Sussfeld, Les Visiteurs (1993) van Jean-Marie Poiré, La Fille de d’Artagnan (1994) van Bertrand Tavernier, Les Couloirs du temps: Les Visiteurs 2 (1998) van Jean-Marie Poiré en Fanfan la Tulipe (2003) van Gérard Krawczyk trokken de filmmakers naar Beynac.

The Messenger: https://www.youtube.com/watch?v=UXaQKj5hr-0

Fille D’Artagnan: https://www.youtube.com/watch?v=TGz94gf51uE

Les Couloirs de Temps: https://www.youtube.com/watch?v=uftbGYiE6Y8

Milla Jovovich als Jeanne d’Arc in ‘The Messenger’.
Scène uit Les Visiteurs II bovenop Château Beynac, met de Dordogne op de achtergrond.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Voor info over Beynac:

Bureau d’informations touristiques de Beynac
La Balme – 24220 Beynac et Cazenac

Tel.: 33 (0) 5.53.29.43.08

Geopend van februari tot december

Office de Tourisme Sarlat Périgord Noir
3, rue Tourny – BP 114 – 24203 Sarlat Cedex

Tel.: 33 (0) 5 53 31 45 45

beynac@sarlat-tourisme.com
www.sarlat.tourisme.com

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.