MENU

Dordogne Périgor: wandelroutes - Boucle de Castels bij Saint-Cyprien

Boucle de Castels: weldadig wandelen rond Saint-Cyprien

Wandelroute vol verrassingen door hart van Perigord Noir

De Boucle de Castels is een verrassend veelzijdige wandelroute, die begint en eindigt in Saint Cyprien. De wandeling in het hart van de Périgord Noir voert je door donkere bossen, verstilde dorpjes en schilderachtige vergezichten over de glooiende heuvels van Dordogne. Samen met vriendin Jannie Visser liep Dordogne Magazine-redacteur John de Graaff de route uit in de voorjaarszon. Zijn ervaringen en tips lees je in de reportage hieronder. 

Startpunt: de Mairie van Saint-Cyprien

Kort na het middaguur, zo ongeveer op het warmst van de dag, beginnen we pal voor de Mairie van Saint-Cyprien aan ons rondje. De eerste wegwijzer van de Boucle de Castels staat op de Place Jean Ladignac, waar we ook de auto gratis hebben kunnen stallen. De route is met gele pijlen bewegwijzerd, en het is raadzaam eten, drinken en een verrekijker mee te nemen, zo lezen we in de VVV-gids, even verderop in de Rue Gambetta gekocht bij het Office de Tourisme.

Startpunt van de Boucle voor de Mairie van Saint-Cyprien.

Direct omhoog naar het groen

We wandelen direct omhoog, om via de Rue de la Gravette de bebouwde kom al vlug te verruilen voor het groen van de Périgord. De uitgepijlde route blijkt gemakkelijk te volgen. Dat Saint-Cyprien in het dal van de Dordogne ligt, wordt snel duidelijk. We stijgen bijna uitsluitend, tot we op een heuvel rechtsaf de bossen in wandelen, waar een local met zijn kettingzaag het oh zo typische geluid van de streek voortbrengt.

Fenomenaal uitzicht

Na opnieuw het nodige klim- en daalwerk rijst voor ons de L’église Saint-Martin in Vieux-Castel op, een monumentaal gebouw daterend uit de 13de eeuw, omringd door een begraafplaats. Het uitzicht is fenomenaal; om ons heen ligt de Dordogne te glimmen in de voorjaarszon.

We stijgen bijna voortdurend.
Uitzicht vanaf de begraafplaats van Vieux-Castel.

Afdaling om in te lijsten

De afdaling is er een om in te lijsten. We lopen weliswaar over een asfaltweg, maar links zijn de zo karakteristieke rotsen van de Périgord, rechts is een diepte om U tegen te zeggen. Onderaan is het even opletten: we stuiten op de drukke D25. Deze moeten we linksaf even volgen richting Sarlat om na 200 meter rechts weer de natuur in te gaan. Een herkenningspunt nodig? Op de hoek staat een indrukwekkend kruis.

Dwars door de bossen

We wandelen op een smal bospad, dat stevig omhoog trekt. Het groen is indrukwekkend: lange, smalle bomen, het pad vol bladeren, de zon die lange schaduwen door de begroeiing trekt. Op de heuvel een eerste gehucht, Moncrabou. Veel huizen in traditionele stijl, stilte en rust, alsof het leven hier nog altijd echt moet beginnen. Of toch niet, want in de verte zwaait een man, bezig met het bebouwen van zijn land.

Moncrabou: serene rust.
Stilleven in Moncrabou.

Afbeeldingen op rotsen

Een lange, brede weg langs landerijen volgt, vooral bedoeld voor lokaal (landbouw)verkeer. En voor de jeugd, die hier met quads en andere gemotoriseerd gedoe luidruchtig de omgeving onveilig maakt. Hoe anders is het bij de volgende afslag: na de bocht naar rechts krijgen we een bospad voor de wandelschoenen, dat zo smal is dat het uitsluitend in ganzenpas valt te belopen. De lange afdaling dwars door de bossen brengt ons in Rocquebeysette. Langs het laatste gedeelte zie je aan de rechterkant her en der rotskunst: gestapelde formaties stenen, waarin soms heuse afbeeldingen zijn te herkennen.

Oeps, verkeerd…

Bij Roquebeysette is het trouwens even opletten: wij lopen pardoes rechtdoor en stranden in het gehucht, na eerst enkele privétuinen te hebben doorsneden… Eenmaal weer terug bij de splitsing voor het dorp zien we onze vergissing. We hadden linksaf gemoeten…

Langs Le Moulant

We zijn nu op een kleine drie kilometer van St. Cyprien. Het zijn niet de mooiste kilometers van de route, ondanks de aanwezigheid van het lieflijke stroompje in het dal, genaamd Le Moulant. Natuurlijk, we zien vanuit de verte de kerktoren, waar ongeveer de finishlijn moet zijn getrokken en waar in de winkelstraat Gambetta een welverdiende versnapering wacht.

Niet vergeten: vóór Roquebeysette linksaf slaan.
De laatste kilometers westwaarts richting Saint-Cyprien.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Precies 3 uur, inclusief lunchpauze

Het landschap is de laatste kilometers niet bijzonder, zeker niet in Castels, dat tegen Saint-Cyprien is aangebouwd. Maar we moeten de plaats wel even noemen, al was het alleen maar vanwege het feit dat deze boucle van 11 kilometer naar Castels is genoemd. En de schrijver van de VVV-brochure moeten we evenzeer complimenteren: de route is goed bewegwijzerd.

Precies 3 uur na de start van de wandeling (inclusief korte lunchpauze) staan we weer voor de Mairie van Saint-Cyprien. Voor wie een beetje conditie heeft, is deze wandeling echt een aanrader.

Ook zin gekregen in wandelen door de Dordogne? Meer informatie over wandelingen en wandelroutes vind je op www.dordogne-perigord-tourisme.fr

Foto’s bij deze reportage: John de Graaff.

Lees ook over deze andere wandelroutes in Dordogne:

Heuvelklim langs de Cingle de Trémolat

Kuitenbijters rond Beaumont-du-Périgord

De geel gemarkeerde route van de Boucle de Castels hebben we kloksgewijs gewandeld.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Mairie van Saint-Cyprien
Start- en eindpunt van de Boucle de Castels
Place Jean Ladignac
24220 SAINT-CYPRIEN

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.