MENU

Dordogne - Les Eyzies slakkenfarm Escargot du Queylou

Op visite bij L’Escargot du Queylou

250.000 escargots in slakkenkwekerij bij Les Eyzies

Een ontmoeting met duizenden slakken bij Les Eyzies. Het bedrijf van Aurélie de Vente is zeker niet het mooiste van de Dordogne, maar behoort wel tot de meest fascinerende.

In Queylou, kort na de gelijknamige afslag op de D706 tussen Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil en Le Bugue, runt de jonge Française een slakkenfarm. Jaarlijks kweekt ze er 200.000 tot 250.000 escargots gros-gris, een van de typische streekproducten van de Périgord.

Lekkernij voor fijnproevers

Deze helix aspersa maxima zijn – mits goed klaargemaakt – een ware lekkernij voor fijnproevers. Ze worden vooral geroemd om hun malse, smakelijke vlees, dat zich hier in de zuivere buitenlucht van de Périgord Noir in alle rust kan ontwikkelen.

In juli en augustus mag je elke woensdag tussen 16 en 18 uur in de slakkenkwekerij langskomen voor een gratis rondleiding langs de lange rijen planten en planken, waarin en waarop de tienduizenden slakken zich schuilhouden. Op andere momenten is Aurélie overigens ook bereid om tekst en uitleg te geven over haar levenswerk, maar dan alleen op afspraak.

Helix aspersa maxima: een slak voor fijnproevers.
200.000 tot 250.000 escargots gros-gris, elk jaar weer.
Aurélie de Vente… passie voor slakken …

Een verhaal met passie

Verwacht geen spektakel in de slakkenkwekerij: geluid en beweging is er nauwelijks onder de gazen overkapping, bedoeld om het vluchten van de slakken te voorkomen… En toch is een bezoeken aan L’Escargot du Queylou meer dan de moeite waard, al is het alleen maar om de passie te ervaren waarmee Aurélie de Vente over haar bijzondere onderneming vertelt.

Ook te koop op lokale markten

Wie niet in de gelegenheid is om de slakkenfarm in de zomermaanden te bezoeken: Aurélie de Vente verkoopt haar verse en geconserveerde producten ook op lokale markten, zoals in Sarlat (woensdag en zaterdag), Le Bugue (dinsdag) en Saint-Cyprien (zondag). Haar aanbod is verder te vinden in winkels die zijn gespecialiseerd in lokale producten, zoals la Maison Paysanne in Le Bugue, la Ferme de Vialard in Sarlat, la Ferme de Quinte in Cenac, Escale à la Ferme in Couze, Agora des champs in Boulazac en Boutique de Terroir in Belvès.

Gratis rondleiding zonder afspraak: elke woensdag in juli en augustus tussen 16 en 18 uur. Op andere dagen en tijden: alleen op afspraak.

Nog meer slakkenfarms

Naast L’Escargot du Queylou kent de Périgord nog twee slakkenfarms met een grote reputatie:

Terre d’Esgargots in Rouffignac
In Rouffignac, in de buurt van de bekende grot, heeft Jean-Marc Guillemot ook vele tienduizenden slakken in de buitenlucht. Zijn Terre d’Escargots is van 15 juni tot 31 augustus dagelijks te bezoeken, de producten zijn het hele jaar door ter plekke te verkrijgen.

Terre d’Escargots, Puybazet, Rouffignac Saint Cernin. www.terre-d-escargots.fr

L’Escargot du Périgord in Vaunac
Tussen Périgueux en Thiviers hebben Beatrice en Pierre Fouquet rond een authentieke boerderij hun L’Escargot du Périgord opgezet. De onderneming met eveneens tienduizenden escargots petit-gris en gros-gris kun je in juli en augustus bezoeken op werkdagen om 11 uur. Op andere momenten kun je een bezoek tegen een geringe vergoeding combineren met een proeverij, bijvoorbeeld op maandag, dinsdag en woensdag om 18 uur.

L’Escargot du Périgord, Les Guézoux, Vaunac. www.escargotduperigord.com

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Slakkenfarm ‘L’Escargot du Queylou’
Le Queylou
24620 LES EYZIES DE TAYAC SIREUIL

Tel. +33 5 53 06 93 44
Mobiel: +33 6 50 65 45 46
E-mail: aurelie.binot@orange.fr

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.