MENU

Dordogne Périgord: maximum snelheid N- en D-wegen van 80 naar 90 kilometer per uur.

Weer 90 km per uur op tien wegen in Dordogne

SNELHEIDSLIMIET OP DOORGAANDE WEGEN IN DORDOGNE – Op tien wegtracés in de Périgord is de maximumsnelheid medio maart 2021 verhoogd van 80 naar 90 kilometer per uur. In totaal gaat het om bijna 300 kilometer aan N- en D-wegen. Op de resterende 4600 kilometer aan departementale wegen blijft de lagere snelheidslimiet gehandhaafd.

Van 90 naar 80 …

In 2018 besloot Frankrijk de maximumsnelheid op alle buitenwegen (N- en D-wegen) terug te brengen van 90 naar 80 kilometer per uur. De maatregel was bedoeld om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers sterk terug te dringen. Volgens de jongste cijfers heeft die aanpak in de Dordogne gewerkt: in 2019 lag het aantal dodelijke verkeersslachtoffer 42 procent lager dan het jaar ervoor. Die trend heeft zich in 2020 volgens het lokale bestuur voortgezet.

… en terug naar 90

Desondanks heeft de departementale verkeersveiligheidscommissie er steeds sterk voor geijverd om waar mogelijk de maximumsnelheid op te voeren naar 90 kilometer per uur. En met succes. Zo kan nu voortaan op 287 kilometer aan doorgaande wegen, kriskras gelegen in het departement, weer iets harder worden gereden.

De tien 90 km-trajecten in Périgord zijn:

– Périgueux – Charente (RD939)
– Périgueux – Ribérac / La Roche-Chalais (RD710 en RD5)
– Périgueux – Villefranche / Lot-et-Garonne (RD710, 31E1, 51 en 660)
– Brantôme – Nontron (RD675)
– Tracé Boulazac – Isle-Manoire / Terrasson (RD6089)
– Tracé La Bachellerie – Lanouaille / Haute-Vienne (RD704)
– Sarlat – Montignac (RD704)
– Siorac – Saint-Cyprien / Vézac (RD703)
– Ribérac – Mussidan / Bergerac (RD709)
– Mussidan – Montpon-Ménestérol / Gironde (RD6089)

Alle N- en D-wegen zonder middenberm

De 80 en 90 km-limieten gelden op alle routes nationales (N-wegen) en routes départementales (D-wegen) met verkeer in twee richtingen zonder fysieke middenberm. Dus alle wegen buiten de bebouwde kom waarvan de rijbanen slechts van elkaar zijn gescheiden door de bekende witte strepen. Het betreft bijna 400.000 kilometer aan Franse wegen.

Snelheid belangrijkste oorzaak dodelijke ongevallen

Volgens de website van de Franse overheid is snelheid met 31 procent de belangrijkste oorzaak van de dodelijke ongevallen in het land. De meeste dodelijke slachtoffers (55 procent) vallen op genoemde route nationales en départementales zonder centrale afscheiding. Juist daarom ging medio 2018 op deze tracés de maximumsnelheid naar beneden naar 80 kilometer per uur.

Op basis van een rapport van deskundigen van de Nationale Raad voor de Verkeersveiligheid uit november 2013 zou hierdoor het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in het land jaarlijks met 300 tot 400 kunnen dalen. In 2016 kwamen in Frankrijk 3469 mensen in het verkeer om het leven, van wie meer dan 2000 op genoemde buitenwegen.

Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.