MENU

Dordogne - source-bron Dordogne

Op zoek naar de bron van de Dordogne

Rivier ontspringt als huppelend bergbeekje in de Auvergne

De Dordogne doorsnijdt de Périgord als een statige vorstin, omringd door een romantisch landschap van groene heuvels, akkers, steile kliffen, kastelen en stokoude stadjes. De bestemming is, als altijd, de zee. Maar interessanter is de vraag: waar begint de reis? Waar ontspringt de Dordogne? Drie departementen oostwaarts vond Dordogne Magazine het antwoord, op de flanken van een dode vulkaan in de Auvergne.

Hemelsbreed circa 250 kilometer lang

De Dordogne is een rivier met vele gezichten. Een open deur,want dat geldt immers voor vele rivieren (denk aan de Rhône). Maar het temperament van de Dordogne verandert wel erg veel en vaak, en dat over een relatief korte afstand: hemelsbreed circa 250 kilometer, zeg maar van Groningen naar Roermond. Met haar vele kronkels legt de rivier zelf 485 kilometer af.

Wispelturige tante met stemmingswisselingen

‘La Dordogne’ is een wispelturige tante. In de Périgord presenteert ze zich als het mooiste meisje van de klas. Een ravissante verleidster die iedereen om haar vingers windt met haar onweerstaanbare charme. Maar pas op: luttele kilometers naar het oosten of westen kan haar stemming zomaar omslaan: van ongenaakbaar desolaat in de groene ‘gorge’ van de Corrèze tot kalm en traag in de aanloop naar de samenvloeiïng met de Gironde. Zoals de meeste rivieren wekt de Dordogne bij haar oorsprong vooral vertedering op: een nietig stroompje dat vrolijk kabbelend naar beneden huppelt. 

Het brongebied van de Dordogne, aan het eind van het dal naar de Puy de Sancy.
Ongenaakbaar en desolaat in de groene ‘gorge’ van de Corrèze.

Dal voert naar 1886 meter hoge Puy de Sancy

Op zoek naar ‘la source de la Dordogne’ reizen we af naar het oosten, naar het doodlopende dal van het skidorp Le Mont-Dore in de Auvergne om precies te zijn. Aan het eind van het lang geleden door een gletscher uitgeslepen vallei doemen de spectaculaire contouren van de Puy de Sancy op. Deze ongenaakbare, 1886 meter hoge dode vulkaan, is de hoogste top in de Auvergne, een heus massief van alpine allure en daarom een geliefde bestemming van wintersporters. Vanaf de top zijn de contouren van het 35 kilometer noordelijker gelegen Clermont-Ferrand duidelijk te zien.

Dordogne begint waar La Dore en La Dogne samenkomen

De weg door het dal eindigt bij de parkeerplaats van het skistation. Na een korte wandeling over het pad langs de skilift bereiken we een uitspanning, van waarachter het zachte gekletter van een beekje opklinkt. Niets bijzonders, ware het niet dat het onaanzienlijke beekje ervoor nog uit twee stroompjes bestond: la Dore en la Dogne. We staan bij de bron van de Dordogne. Het groene informatiebord op de oever laat er geen misverstand over bestaan. Wat de beide bergbeekjes aan omvang missen, maken ze ruimschoots goed met hun ongerepte schoonheid. La Dore steelt de show met een indrukwekkende cascade. Na een vrije val van enkele tientallen meters vervolgt het beekje onverstoorbaar zijn route, waarna het zich even verderop in het dal bij zuster la Dogne voegt.

La Dore steelt de show met haar tientallen meters hoge waterval. Voor de video: klik op de foto.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Altijd voorwaarts, zonder één keer om te kijken

Exact bij de samenloop van de twee beekjes eindigt onze reis en begint die van de Dordogne. Het onaanzienlijke waterstroompje vangt op dit punt de lange reis aan richting westen, dwars door kronkelige dalen en weidse vlaktes, om uiteindelijk even voorbij Bordeaux het stokje over te dragen aan het kilometers brede estuarium van de Gironde. De blik vooruit, zonder één keer om te kijken. 

Dore en Dogne maken samen Dordogne?

La Dore en Dogne maken samen ‘Dordogne’. Logisch toch? Mis. De naam Dordogne heeft niets van doen met die van haar bronriviertjes. Net als de Douro in Portugal is de benaming ontleend aan het Latijnse Duranius, wat weer gebaseerd is op het pre-keltische ‘dor’ of ‘dur’. In de middeleeuwen evolueerde de naam via Dorononia, Dornonia naar Dordonia.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Brongebied van de Dordogne

Station du Mont-Dore
Route du Sancy
63240 LE MONT-DORE

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.