
Tour de France 2019: wéér niet door Dordogne
Dichtstbijzijnde etappe: Albi – Toulouse op 17 juli
De Tour de France koerst in 2019 wederom met een wijde boog om de Dordogne heen. Andermaal pech dus voor de wielerliefhebbers die hun favoriete renners tijdens de vakantie in de Périgord graag in levenden lijve aan zich voorbij zien trekken.
Wie zijn favorieten toch ‘live’ aan het werk wil zien, moet niet terugdeinzen voor een flinke autorit. De dichtstbijzijnde etappe in het tourschema is die van Albi naar Toulouse op woensdag 17 juli, een slordige 250 kilometer zuidoostelijk van Périgueux.
In 2017 nog ‘verwend’ met twee etappes
De Dordogne wordt de laatste jaren niet echt verwend met bezoeken van de Tourkaravaan. De laatste keer dat de Tour de France de streek aandeed was in 2017, na er drie jaar zijn gezicht niet te hebben laten zien. Het was het wachten waard, want de wielerliefhebbers kregen vorig jaar maar liefst twee etappes door hun favoriete vakantiestreek voorgeschoteld. Velen stemden hun vakantie af op het Tour de France-schema, om maar geen glimp van hun wielerhelden te hoeven missen.


Eén lange reclamespot voor de Périgord
De 178 kilometer lange etappe van Périgueux naar Bergerac werd gewonnen door Marcel Kittel na een massasprint, die daarmee zijn vierde zege in die Tour kon vieren. Dylan Groenewegen werd derde achter John Degenkolb. Sportief gebeurde er die etappe weinig gedenkwaardigs, maar dat werd meer dan goedgemaakt door de spectaculaire beelden van het betoverende decor waarin de rit werd uitgevochten.
Tijdens de koers kwam de Franse televisie bijna helicopters en drones tekort om de lawine aan sprookjesachtige landschappen en culturele en historische bezienswaardigheden in beeld te brengen die aan hun camera’s voorbijtrok, zoals de kathedraal van Périgueux, de grotten van Lascaux, het dal van de Vézère met zijn préhistorische grotwoningen, Les Eyzies, het middeleeuwse Sarlat, het betoverende Dordogne-dal met bastide Domme hoog boven een ravijn, gevolgd door La Roque-Gageac, de kastelen van Beynac-de-Cazenac, Castelnaud en Milandes, Saint-Cyprien, Le Buisson-de-Cadouin, Lalinde en ten slotte wijnstad Bergerac.


Kans op snel weerzien steeds kleiner
De volgende dag keerden de renners vanuit het bastidestadje Eymet aan de Dropt de Périgord de rug toe om koers te zetten naar het zuiden, richting finishplaats Pau.
De grote vraag is nu: voor hoelang nam de Tour toen afscheid van de Dordogne? Wanneer zal de Ronde van Frankrijk de streek opnieuw aandoen? De kans dat we wielercracks als Geraint Thomas, Chris Froome, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Bouke Mollema en Robert Gesink snel weer eens in levende lijve te zien krijgen in de buurt van ons vakantie-adres wordt steeds kleiner, nu de Tour-directie het parcours vooral lijkt af te stemmen op de klimmers.
De etappes in de komende Tour de France voeren vooral over de cols van de Vogezen, de Jura, het Massif Central, de Alpen en de Pyreneeën. Het hele (vlakkere) midden, westen en zuidwesten wordt volledig genegeerd. De renners komen niet westelijker dan Pau.
‘Behelpen’ met smartphone of tablet
Enfin, in 2019 moeten we ons dus op de camping of het terras ‘behelpen’ met de smartphone of tablet. En ach, wie het toch voelt kriebelen en zijn favorieten per se zélf wil aanmoedigen, draait natuurlijk zijn hand niet om voor een uitstapje naar de etappe van Albi naar Toulouse op 17 juli…