MENU

Tour de France 2019 weer niet door Dordogne-Périgord. Tourkaravaan in de etappe Perigueux-Bergerac in 2017.

Tour de France 2019: wéér niet door Dordogne

Dichtstbijzijnde etappe: Albi – Toulouse op 17 juli

De Tour de France koerst in 2019 wederom met een wijde boog om de Dordogne heen. Andermaal pech dus voor de wielerliefhebbers die hun favoriete renners tijdens de vakantie in de Périgord graag in levenden lijve aan zich voorbij zien trekken.

Wie zijn favorieten toch ‘live’ aan het werk wil zien, moet niet terugdeinzen voor een flinke autorit. De dichtstbijzijnde etappe in het tourschema is die van Albi naar Toulouse op woensdag 17 juli, een slordige 250 kilometer zuidoostelijk van Périgueux.

In 2017 nog ‘verwend’ met twee etappes

De Dordogne wordt de laatste jaren niet echt verwend met bezoeken van de Tourkaravaan. De laatste keer dat de Tour de France de streek aandeed was in 2017, na er drie jaar zijn gezicht niet te hebben laten zien. Het was het wachten waard, want de wielerliefhebbers kregen vorig jaar maar liefst twee etappes door hun favoriete vakantiestreek voorgeschoteld. Velen stemden hun vakantie af op het Tour de France-schema, om maar geen glimp van hun wielerhelden te hoeven missen.

Tour de France 2019 weer niet door Dordogne-Périgord. Op de foto: Marcel Kittel wint de etappe Périgueux-Bergerac in 2017.
Marcel Kittel wint de etappe in Bergerac. Rechts Dylan Groenewegen die derde wordt.
Tour de France 2019 weer niet door Dordogne-Périgord. Op de foto: het peloton met de latere Tour-winnaar Chris Froome.
De ploeg Sky beschermde de hele dag de belangen van geletruidrager Chris Froome. Foto: John de Graaff, Dordogne Magazine.

Eén lange reclamespot voor de Périgord

De 178 kilometer lange etappe van Périgueux naar Bergerac werd gewonnen door Marcel Kittel na een massasprint, die daarmee zijn vierde zege in die Tour kon vieren. Dylan Groenewegen werd derde achter John Degenkolb. Sportief gebeurde er die etappe weinig gedenkwaardigs, maar dat werd meer dan goedgemaakt door de spectaculaire beelden van het betoverende decor waarin de rit werd uitgevochten.

Tijdens de koers kwam de Franse televisie bijna helicopters en drones tekort om de lawine aan sprookjesachtige landschappen en culturele en historische bezienswaardigheden in beeld te brengen die aan hun camera’s voorbijtrok, zoals de kathedraal van Périgueux, de grotten van Lascaux, het dal van de Vézère met zijn préhistorische grotwoningen, Les Eyzies, het middeleeuwse Sarlat, het betoverende Dordogne-dal met bastide Domme hoog boven een ravijn, gevolgd door La Roque-Gageac, de kastelen van Beynac-de-Cazenac, Castelnaud en Milandes, Saint-Cyprien, Le Buisson-de-Cadouin, Lalinde en ten slotte wijnstad Bergerac.

Tour de France 2019 weer niet door Dordogne-Périgord. Op de foto: het peloton passeert Domme tijdens de etappe Périgueux-Bergerac in 2017.
Het peloton passeert de stadspoort van Domme…
Tour de France 2019 weer niet door Dordogne-Périgord. Op de foto: de Tour-karavaan trekt over Côte du Buisson-de-Cadouin tijdens de etappe Périgueux-Bergerac in 2017.
… om luttele minuten later Beynac-de-Cazenac en zijn beroemde château aan te doen.
Bekijk de samenvatting van de etappe Périgueux-Bergerac in 2017.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Kans op snel weerzien steeds kleiner

De volgende dag keerden de renners vanuit het bastidestadje Eymet aan de Dropt de Périgord de rug toe om koers te zetten naar het zuiden, richting finishplaats Pau.

De grote vraag is nu: voor hoelang nam de Tour toen afscheid van de Dordogne? Wanneer zal de Ronde van Frankrijk de streek opnieuw aandoen? De kans dat we wielercracks als Geraint Thomas, Chris Froome, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Bouke Mollema en Robert Gesink snel weer eens in levende lijve te zien krijgen in de buurt van ons vakantie-adres wordt steeds kleiner, nu de Tour-directie het parcours vooral lijkt af te stemmen op de klimmers.

De etappes in de komende Tour de France voeren vooral over de cols van de Vogezen, de Jura, het Massif Central, de Alpen en de Pyreneeën. Het hele (vlakkere) midden, westen en zuidwesten wordt volledig genegeerd. De renners komen niet westelijker dan Pau.

‘Behelpen’ met smartphone of tablet

Enfin, in 2019 moeten we ons dus op de camping of het terras ‘behelpen’ met de smartphone of tablet. En ach, wie het toch voelt kriebelen en zijn favorieten per se zélf wil aanmoedigen, draait natuurlijk zijn hand niet om voor een uitstapje naar de etappe van Albi naar Toulouse op 17 juli…

Overzichtskaart van de komende Tour de France. In 2019 geen enkele rit in het midden, westen en zuidwesten van Frankrijk (klik om de hele kaart te bekijken).
Tour de France 2019: wéér niet door Dordogne - De Tour de France koerst in 2019 wederom wijd om de Dordogne heen. Wie zijn favorieten op vakantie in de Périgord toch 'live’ aan het werk wil zien, pakt op 17 juli de auto om de etappe van Albi naar Toulouse bij te wonen. -
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.