MENU

Dordogne Périgord: Tour de France etappe door Dordogne.

Tour de France 2023 dwars door Dordogne

Etappe 8 voert van Libourne naar Limoges

TOUR DE FRANCE IN DE PÉRIGORD – Voor wielerfans en Dordogne-liefhebbers komt zaterdag 8 juli 2023 alles samen. Op die dag trekt de karavaan van de Tour de France dwars door Dordogne. Deze achtste etappe start in Libourne en eindigt 201 kilometer verderop in Limoges. Onderin dit artikel vind je een gedetailleerde interactieve kaart van het hele parcours. 

Meer dan de helft van het heuvelachtige traject leidt de wielrenners door het noorden van het departement, dat bekend staat als de Périgord Vert. De laatste keer dat het peloton de streek bezocht was in 2017. Overigens doet ook het vrouwelijke wielerpeloton deze zomer de streek aan. Op dinsdag 25 juli finisht de derde etappe van de Tour de France Femmes, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, in Montignac-Lascaux aan de Vézère (zie verderop).   

Van zijn beste kant

Wie het Tourboek voor 2023 erop naslaat, ontdekt dat Dordogne zich op zaterdag 8 juli van zijn mooiste kant kan laten zien. De route van het mannenpeloton voert die dag onder meer langs bekende toeristische plaatsen in de noordelijke Dordogne als Ribérac, Bourdeilles en Brantôme-en-Périgord, dat ook wel het Venetië van de Périgord wordt genoemd. 

De Tourkaravaan passeert Le Buisson tijdens de gedenkwaardige etappe van Périgueux naar Bergerac in 2017 (lees het kader verderop).
Klik op het plaatje voor het complete parcours van de Tour de France 2023.

Beschrijving van het parcours

De deelnemers aan de 110de editie van de Tour de France hebben op zaterdag 8 juli 2023 een kleine dertig kilometer afgelegd als ze het departement Dordogne binnenrijden. Dat doen ze op de D674, ter hoogte van La Roche Chalais. In die kleine gemeente slaan ze rechtsaf naar de D5, om via Saint-Aulaye-Puymangou en St Privat-en-Périgord naar Ribérac te koersen. Een stukje D708 brengt ze vervolgens op de D710 naar Saint-Méard-de-Drône en Tocane-Saint-Apre.

Lisle wordt bereikt via de D78. Creyssac laten de renners vervolgens letterlijk links liggen om daarna direct een van de mooiste panorama’s te passeren: Bourdeilles met het gelijknamige kasteel aan de rivier de Dronne. Voor de liefhebbers: het Château de Bourdeilles bestaat feitelijk uit twee kastelen. Een middeleeuwse burcht uit de 13de eeuw en een renaissancepaleis uit de 16de eeuw. Het geheel werd al in 1919 geclassificeerd als monument historique.

Château de Bourdeilles torent uit boven het gelijknamige plaatsje aan de Dronne. Foto: Père Igor
Verderop langs de Dronne passeren de renners het beeldschone Brantôme en Périgord met zijn prachtige abdij. Het plaatsje wordt ook wel het Venetië van de Périgord genoemd.

Van Brantôme naar Limoges

De renners zullen waarschijnlijk weinig oog hebben voor al dat moois, want zij moeten door naar Brantôme-en-Périgord. Via deze waterrijke plaats gaan ze over de D82 naar Champagnac-de-Belair, via de D83 naar Saint-Pardoux-la-Rivière en de D85 naar La Chapelle Verlaine, waar de grens met het departement Haute Vienne wordt bereikt.

Dwars door het Parc naturel régional Périgord-Limousin snelt de stoet daarna richting porseleinhoofdstad Limoges, waar Tourdirecteur Christian Prudhomme een sprintersfestival verwacht. “Alhoewel, die stad zou ook wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. De finish van de dag is zeker geschikt voor de meest explosieve sprinters, maar dan moeten ze wel kort voor de streep kunnen afrekenen met een korte maar moeilijke klim.”

Interactieve kaart van het parcours door Dordogne. Scroll om in en uit te zoomen

Bron parcoursgegevens: touretappe.nl
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Ook vrouwen doen Dordogne aan

Ruim twee weken na het bezoek van hun mannelijke wielercollega’s doen ook de vrouwen in de zomer van 2023 de Dordogne aan. Op dinsdag 25 juli leggen de wielrensters de 147 kilometer lange derde etappe af in de Tour de France Femmes van Collonges-la-Rouge in het departement Corrèze naar Montignac-Lascaux aan de Vézère in Dordogne.

De eerste bekende plaats die het wielerpoloton in de Périgord aandoet is Hautefort met zijn imposante en deftige kasteel, dat in menige film en tv-serie als decor heeft gediend. Vervolgens rijden de vrouwen over de D62 in zuidelijke richting via Beauregard-de-Terrasson en Le Lardin-Saint-Lazare naar de finish in Montignac-Lascaux. De finishlijn wordt getrokken vlakbij de prehistorische grot met zijn wereldberoemde grotschilderingen en het indrukwekkende belevingscentrum Lascaux 4 (IV).

De Tour de France Femmes werd in 2022 voor het eerst gehouden. De Nederlandse wielrensters waren zeer succesvol in deze eerste editie van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Annemiek van Vleuten eindigde in de gele trui. Demi Vollering won de bolletjestrui en Marianne Vos de groene trui.

In 2022 heersten de Nederlandse vrouwen in de eerste Tour de France Femmes. Demi Vollering won de bolletjestrui, Annemiek van Vleuten de gele en Marianne Vos de groene trui. Foto: Alexandre Bourgeos.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Laatste bezoek was in 2017

De laatste keer dat de Tourkaravaan door de Dordogne trok, was alweer in 2017. Wielerliefhebbers werden die zomer verwend met twee etappes in hun favoriete vakantiestreek.

Dordogne-Perigord - Tour de France 2019 - etappe Perigueux-Bergerac 2017 Froome
Het peloton passeert hier Le Buisson. Chris Froome rijdt in het geel.

Maandag 10 juli vertrokken de renners uit de hoofdstad Périgueux voor de 178 kilometer lange rit naar Bergerac. Het parcours voerde dwars door het hart van de Périgord langs de Vézère en de Dordogne. De etappe was één lange showcase van de streek, waarbij vele bezienswaardigheden en pittoreske stadjes en dorpen werden aangedaan, waaronder Thenon, Montignac met zijn nieuwe prehistorische experience center Lascaux IV, Les Eyzies, Sarlat, Domme, La Roque-Gageac, Castelnaud, Beynac-et-Cazenac, Saint-Cyprien, Le Buisson en Lalinde. De sprint in Bergerac werd gewonnen door Marcel Kittel. 

Woensdag 12 juli stond Eymet volop in de schijnwerpers als startplaats van de etappe naar Pau, die eveneens een prooi werd voor de Duitse sprinter van Quick-Step Floors, die in 2019 zijn profcarrière beëindigde.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.