
Tour de France 2023 dwars door Dordogne
Etappe 8 voert van Libourne naar Limoges
TOUR DE FRANCE IN DE PÉRIGORD – Voor wielerfans en Dordogne-liefhebbers komt zaterdag 8 juli 2023 alles samen. Op die dag trekt de karavaan van de Tour de France dwars door Dordogne. Deze achtste etappe start in Libourne en eindigt 201 kilometer verderop in Limoges. Onderin dit artikel vind je een gedetailleerde interactieve kaart van het hele parcours.
Meer dan de helft van het heuvelachtige traject leidt de wielrenners door het noorden van het departement, dat bekend staat als de Périgord Vert. De laatste keer dat het peloton de streek bezocht was in 2017. Overigens doet ook het vrouwelijke wielerpeloton deze zomer de streek aan. Op dinsdag 25 juli finisht de derde etappe van de Tour de France Femmes, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, in Montignac-Lascaux aan de Vézère (zie verderop).
Van zijn beste kant
Wie het Tourboek voor 2023 erop naslaat, ontdekt dat Dordogne zich op zaterdag 8 juli van zijn mooiste kant kan laten zien. De route van het mannenpeloton voert die dag onder meer langs bekende toeristische plaatsen in de noordelijke Dordogne als Ribérac, Bourdeilles en Brantôme-en-Périgord, dat ook wel het Venetië van de Périgord wordt genoemd.
Beschrijving van het parcours
De deelnemers aan de 110de editie van de Tour de France hebben op zaterdag 8 juli 2023 een kleine dertig kilometer afgelegd als ze het departement Dordogne binnenrijden. Dat doen ze op de D674, ter hoogte van La Roche Chalais. In die kleine gemeente slaan ze rechtsaf naar de D5, om via Saint-Aulaye-Puymangou en St Privat-en-Périgord naar Ribérac te koersen. Een stukje D708 brengt ze vervolgens op de D710 naar Saint-Méard-de-Drône en Tocane-Saint-Apre.
Lisle wordt bereikt via de D78. Creyssac laten de renners vervolgens letterlijk links liggen om daarna direct een van de mooiste panorama’s te passeren: Bourdeilles met het gelijknamige kasteel aan de rivier de Dronne. Voor de liefhebbers: het Château de Bourdeilles bestaat feitelijk uit twee kastelen. Een middeleeuwse burcht uit de 13de eeuw en een renaissancepaleis uit de 16de eeuw. Het geheel werd al in 1919 geclassificeerd als monument historique.
Van Brantôme naar Limoges
De renners zullen waarschijnlijk weinig oog hebben voor al dat moois, want zij moeten door naar Brantôme-en-Périgord. Via deze waterrijke plaats gaan ze over de D82 naar Champagnac-de-Belair, via de D83 naar Saint-Pardoux-la-Rivière en de D85 naar La Chapelle Verlaine, waar de grens met het departement Haute Vienne wordt bereikt.
Dwars door het Parc naturel régional Périgord-Limousin snelt de stoet daarna richting porseleinhoofdstad Limoges, waar Tourdirecteur Christian Prudhomme een sprintersfestival verwacht. “Alhoewel, die stad zou ook wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. De finish van de dag is zeker geschikt voor de meest explosieve sprinters, maar dan moeten ze wel kort voor de streep kunnen afrekenen met een korte maar moeilijke klim.”
Interactieve kaart van het parcours door Dordogne. Scroll om in en uit te zoomen
Bron parcoursgegevens: touretappe.nlOok vrouwen doen Dordogne aan
Ruim twee weken na het bezoek van hun mannelijke wielercollega’s doen ook de vrouwen in de zomer van 2023 de Dordogne aan. Op dinsdag 25 juli leggen de wielrensters de 147 kilometer lange derde etappe af in de Tour de France Femmes van Collonges-la-Rouge in het departement Corrèze naar Montignac-Lascaux aan de Vézère in Dordogne.
De eerste bekende plaats die het wielerpoloton in de Périgord aandoet is Hautefort met zijn imposante en deftige kasteel, dat in menige film en tv-serie als decor heeft gediend. Vervolgens rijden de vrouwen over de D62 in zuidelijke richting via Beauregard-de-Terrasson en Le Lardin-Saint-Lazare naar de finish in Montignac-Lascaux. De finishlijn wordt getrokken vlakbij de prehistorische grot met zijn wereldberoemde grotschilderingen en het indrukwekkende belevingscentrum Lascaux 4 (IV).
De Tour de France Femmes werd in 2022 voor het eerst gehouden. De Nederlandse wielrensters waren zeer succesvol in deze eerste editie van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Annemiek van Vleuten eindigde in de gele trui. Demi Vollering won de bolletjestrui en Marianne Vos de groene trui.
Laatste bezoek was in 2017
De laatste keer dat de Tourkaravaan door de Dordogne trok, was alweer in 2017. Wielerliefhebbers werden die zomer verwend met twee etappes in hun favoriete vakantiestreek.

Maandag 10 juli vertrokken de renners uit de hoofdstad Périgueux voor de 178 kilometer lange rit naar Bergerac. Het parcours voerde dwars door het hart van de Périgord langs de Vézère en de Dordogne. De etappe was één lange showcase van de streek, waarbij vele bezienswaardigheden en pittoreske stadjes en dorpen werden aangedaan, waaronder Thenon, Montignac met zijn nieuwe prehistorische experience center Lascaux IV, Les Eyzies, Sarlat, Domme, La Roque-Gageac, Castelnaud, Beynac-et-Cazenac, Saint-Cyprien, Le Buisson en Lalinde. De sprint in Bergerac werd gewonnen door Marcel Kittel.
Woensdag 12 juli stond Eymet volop in de schijnwerpers als startplaats van de etappe naar Pau, die eveneens een prooi werd voor de Duitse sprinter van Quick-Step Floors, die in 2019 zijn profcarrière beëindigde.