MENU

Dordogne-Perigord: Tour de France 2017 - parcours etappe Périgueux-Bergerac

Zo trekt de Tour de France 2017 door Dordogne

Zo trekt de Tour de France 2017 door Dordogne

Tourkaravaan koerst van 10 t/m 12 juli door de Périgord

TOUR DE FRANCE 2017, ROUTE ETAPPE PÉRIGUEUX-BERGERAC – Goed nieuws voor wie wacht op informatie over het definitieve parcours van de Tour-etappe Périgueux-Bergerac door de Dordogne op dinsdag 11 juli a.s.  De Tourorganisatie heeft de definitieve route bekend gemaakt, zodat de wielerliefhebber nu echt zijn plan kan trekken voor die dag.

> direct naar de routekaarten

Zoals Dordogne Magazine eerder meldde, trekt de tourkaravaan komende zomer drie dagen (van maandag 10 t/m woensdag 12 juli) door de Périgord. Het draaiboek van deze enerverende tourdriedaagse ziet er als volgt uit:

De tijdrit Périgueux-Bergerac in 2014. De foto toont Thomas Voeckler (foto: Dordogne Magazine/John de Graaff).
Cours Tourny in Périgueux, startpunt van de ‘Départ Fictif’ (foto: Google).
Dordogne-Perigord: Tour de France 2017 - route Périgueux-Bergerac - Départ Fictif op de Cours Tourny in Périgueux.
Beeldmerk van het bezoek van de tourkaravaan aan Dordogne.

Maandag 10 juli: rustdag

Op deze eerste rustdag (de eerste in de tour) slaat de tourkaravaan haar tenten op in Périgueux en omgeving. Het rennerskwartier bevindt zich in het centrum, en wel op de parkeerterreinen langs de Cours Tourny en Cours Michel Montaigne. Of de renners zich die dag in het rennerskwartier vertonen, is de vraag. Sommigen zullen hun eerste vrije dag vooral benutten om hun rust te pakken. Anderen stappen op de fiets voor een trainingsrondje in de omgeving. Als je het treft, kun je dus her en der in het gebied groepjes renners tegenkomen.

Dinsdag 11 juli: etappe Périgueux – Bergerac

Tijdens deze enerverende etappedag staan het hele centrum van Périgueux en ook alle andere dorpen en stadjes langs het parcours richting Bergerac in het teken van de Tour de France. ’s Ochtends kun je wellicht een glimp van de renners opvangen in en rond het rennerskwartier. En met een beetje geluk kun je wellicht zelfs een handtekening ‘scoren’.

Route door Périgueux

Om ca. 13.00 uur vervoegen de coureurs zich naar de Cours Tourny voor het Départ Fictif (virtuele start). Na het startschot rijden ze in wandeltempo via de Rue Saint-Front, de Avenue Daumesnil, de kade langs de L’Isle (D6021) in zuidelijke richting, om daarna linksaf te slaan naar de Pont Saint-Georges over de L’Isle. Het peloton vervolgt zijn route via de D6021 en D6089 (Route de Lyon en Avenue Francois Mitterrand) richting Boulazac. Via de rotonde met de N221 rijdt men door Boulazac, om via de D5 en D5E2 weer aan te haken op de N221. Op de rotonde bij Le Vieux Bourg wordt het startsein gegeven voor de Départ Réel, waarna de etappe echt van start gaat.

De rotonde in de D6089 bij Boulazac, waar de etappe echt van start gaat (foto: Google).
In het dal van de Vézère passeert het peloton o.a. La Roque Saint-Christophe bij Peyzac-le-Moustier (foto: La Roque Saint-Christophe).

Van Boulazac naar Domme

Vanaf Boulazac voert de etappe via de N221 en D6089 naar Thenon, waar het peloton rechtsaf slaat naar Montignac over de D67. Via de D76 in het dal van de Vézère bereiken de renners Les Eyzies, waarbij onderweg onder andere het nieuwe spectaculaire prehistorische themacentrum Lascaux 4 (Lascaux IV) en de rotswoningen in La Roque Saint-Christophe bij Peyzac-le-Moustier worden aangedaan. In Les Eyzies buigen de renners naar links richting Sarlat over de D47 en vervolgens over de D46 naar Domme aan de Dordogne.

Langs de Dordogne naar Bergerac

Vervolgens voert het parcours door het dal van de Dordogne richting Bergerac, via la Roque-Gageac, Beynac-et-Cazenac, Saint-Cyprien en (via de zuidelijke oever) naar Le Buisson-de-Cadouin. Bij Lalinde steken de renners weer de Dordogne over om via de D660 Bergerac binnen te rijden. Onderweg beklimmen de renners twee cols van de vierde categorie: de Côte de Domme (184m) en de Côte de Buisson-de-Cadouin (196m). In Saint-Cyprien is er ook nog een tussensprint. 

Route door Bergerac

Vlak voor Bergerac slaat het peloton bij binnenkomst via de D660 bij de rotonde met de N21 linksaf. Na de oversteek over de rivier rijdt men via de N21 naar de volgende grote rotonde, om daar rechtsaf te slaan naar de Avenue Paul Painlevé richting het centrum. Bij de Boulevard Louis Pimont slaan de renners rechtsaf naar de brug over de Dordogne, bij de volgende rotonde wederom rechtsaf over de D660, enkele honderden meters verderop linksaf naar de Rue Anatole France, om ten slotte op de Allée Lucien Videau naar de finishvlag bij het zwembad Picquecailloux te spurten.

Woensdag 12 juli: start in Eymet

Wie na dinsdag nog niet aan zijn ‘Tourtax’ zit, kan zich woensdag vervoegen in Eymet. In het kleine bastidestadje aan de rivier de Dropt zo’n 25 kilometer ten zuiden van Bergerac starten de renners rond lunchtijd op de Boulevard National (D933) voor de 11de etappe: een rit van 202 kilometer naar Pau.

De finish is op de – nu nog verlaten – Allée Lucien Videau bij zwembad Picquecailloux in Bergerac (foto: Google).
Boulevard National in Eymet (foto: Google).
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Routekaarten van het parcours Périgueux-Bergerac

Globale indicatie van het parcours Périgueux-Bergerac via o.a. Thenon, Montignac, Les Eyzies, Sarlat, Domme, Le Buisson en Lalinde (kaart: Google Maps).

Route van de ‘départ fictif’ door Périgueux tot aan het startpunt van de ‘départ réel’: de rotonde in de N221 (Avenue Emile Zola) bij Boulazac richting Thenon (kaart: Google Maps).


Route door Bergerac bij binnenkomst via de D660 (kaart: Google Maps).

Zo trekt de Tour de France 2017 door Dordogne - Het parcours van de Tour de France-etappe Périgueux-Bergerac op dinsdag 11 juli 2017 door de Périgord is goeddeels bekend. Lees er alles over in dit artikel met routebeschrijvingen en routekaarten. -
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.