MENU

Dordogne-Perigord-truffels-marche-truffes-truffle markets-truffelmarkten

Mager truffelseizoen in de Dordogne

Regen halveert truffeloogst

TRUFFELS EN TRUFFELMARKTEN – Het jongste seizoen van de wintertruffel gaat in de Dordogne als behoorlijk mager de geschiedenisboeken in. Op de ijkmarkt in Sainte-Alvère, gelegen in de Périgord Noir, werd dit jaar slechts 278 kilo van de begeerde truffels aangeboden en verkocht. Een geluk bij een ongeluk was wel dat verreweg de meeste van de ‘zwarte diamanten’ (162 kilo) tot categorie 1 behoorden.

700 to 85 euro per kilo

In voorgaande jaren lag het aanbod op de diverse truffelmarkten aanzienlijk hoger. Zo werd vorig seizoen 590 kilo verkocht en in 2019 zelfs 650 kilo. Het schrale aanbod van dit jaar is volgens kenners vooral het gevolg van de natte weersomstandigheden. Aanhoudende regen maakte het bijvoorbeeld lastig om eind januari, begin februari truffels te oogsten.

Zo werd maandag 15 februari, bij het sluiten van het seizoen, slechts 9,125 kilo truffels aangeboden op het centrale plein van Saint-Alvère, behorend tot de commune nouvelle Val de Louyre et Caudeau. Het merendeel (7 kilo) bleek geschikt om als eerste categorie aan kandidaat-kopers te worden aangeboden. De prijs per kilo lag tussen 700 en 850 euro.

Truffelmarkten in Dordogne: Marché aux Truffes in Sainte-Alvère.
De marchés aux truffes in Dordogne trekken truffelliefhebbers uit alle windstreken.

‘Lokroep van de zwarte diamant’

Het truffelseizoen duurt globaal van december tot en met eind februari/begin maart. In die maanden heerst er in Dordogne een ware truffelkoorts die liefhebbers uit alle windstreken van Frankrijk en ver daarbuiten naar de streek lokt. Voor de beste koopjes op de markt moet je wel vroeg uit de veren. Je hebt dan nog de beste exemplaren voor het uitkiezen. Sommigen hebben er graag een nachtje slapen in de auto voor over om maar als eerste aan de koning onder zwammen te mogen ruiken.

Elke truffel wordt officieel gekeurd

Vóór de opening van de markten werd elke truffel door een kwaliteitscommissaris zorgvuldig gecontroleerd op uiterlijk en ‘neus’. Op basis van diens oordeel kreeg de truffel een kwaliteitsklasse toegekend. Hoe hoger de kwaliteitsklasse, hoe hoger de prijs. Onder de verkopers bevonden zich niet zelden gespecialiseerde truffelboeren die zich volledig toeleggen op het ‘kweken’ van deze delicatessen. Vaste marktbezoekers waren vooral restaurateurs en fervente liefhebbers bij wie het aanzicht van de mandjes met donkere knollen en het opsnuiven van de indringende aardse aroma’s het water in de mond doen lopen.

Neem een welgevulde portemonnee mee

Koopjes overigens bestaan niet in truffelland. Het zijn zeldzame producten en het aanbod op de markten is dan ook zeer gering. Meer dan enkele tientallen kilo’s worden er op een marktdag niet verhandeld. Neem naar de truffelmarkt altijd een welgevulde portemonnee mee, want voor minder dan, zeg, een halve euro per gram verwisselt een modale truffel niet van eigenaar. Een volwassen exemplaar kost al snel honderden euro’s. De verkopers verliezen hun kostbare waar dan ook geen moment uit het oog.

Altijd spannend, zo’n keuring.
… wordt ’t categorie 1, 2 of 3…?
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Truffelmarkten in Dordogne

Officiële truffelmarkten in de Dordogne kon je, zoals elk jaar, bezoeken in Bergerac, Brantôme, Excideuil, Périgueux, Ribérac, Saint-Astier, Sainte-Alvère, Saint-Geniès, Sarlat, Sorges, Terrasson en Thiviers.

Meer over de zwarte truffels van Dordogne en de Marché aux Truffes in Sainte-Alvère: www.truffe-perigord-noir.com.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.