MENU

Dordogne Perigord: wandelroute Beaumont-du-Perigord

Kuitenbijters rond Beaumont-du-Périgord

Heuvel op, heuvel af tijdens wandeling bij middeleeuwse bastide

Als je van wandelen houdt, kun je in de Dordogne je hart ophalen. Enkele van de mooiste wandelroutes staan beschreven in de wandelgids ‘La Dordogne à pied’. Met het boekje in de hand liep Dordogne Magazine-redacteur John de Graaff de 14 kilometer lange wandelroute rond bastidestadje Beaumont-du-Périgord in de zuidelijke Périgord. Loop je mee?

Bastide en château als historische blikvangers

Wandelen in de Dordogne is soms adembenemend. In dit geval ook letterlijk, want de randonnée van ongeveer 14 kilometer blijkt een aaneenschakeling van heuvel op, heuvel af.

De bastide uit de 13de eeuw en het Château de Bannes uit de 16de eeuw zijn historisch gezien de blikvangers van de route. Natuurliefhebbers zullen vooral genieten van het tracé door het rivierdal van de Couze en de zwaar beboste heuvels met kalksteenrotsen tussen Bayac en La Vergne Basse.

Place Jean Moulin in Beaumont-du-Périgord, startpunt van de wandelroute.
We verlaten de bastide via de Porte de Lusies.

Verwachte duur: 3,5 uur

We laten ons ook vandaag gidsen door ‘La Dordogne à pied’, een gids met 41 wandelingen, uiteenlopend van très facile tot moyen. Onze voorjaarsuitdaging behoort tot de laatste categorie, gezien de verwachte duur van 3,5 uur.

Op een klein parkeerterrein net buiten het centrum van Beaumont zetten we de auto (gratis) neer, vullen de rugzakken met water en proviand en lopen als opwarmertje via de Rue Foussal naar Place Jean Moulin. Wie het startpunt op een kaart of via Google zoekt: het is ook de plek van de VVV.

En dan is het even opletten: we verlaten de bastide via de Porte de Lusies, en die blijkt het steegje naast de pharmacie te overbruggen. Een infopaneel trekt ons direct dieper de middeleeuwen in: Porte de Lusies blijkt een van de zestien stadspoorten, die nog altijd zijn te bewonderen. Het bouwwerk is onderdeel van de dubbele defensie van Beaumont, waarin steeds twee poorten kort achter elkaar werden gebouwd.

Ondanks de gele markeringen gaat het toch twee keer mis.
Via een prachtig tunneltje richting Pont de Belpech.

Ondanks markering toch twee keer mis

Na het passeren van de eerste poort gaan we rechtsaf en wandelen via een karakteristiek doorsteekje met hobbelige bestrating in de richting van een toren. Al vrij snel zijn we buiten de bebouwing en dat blijft feitelijk zo de rest van de middag, want verder is het uitlopende natuur voor zover het oog reikt. De wandelroute is geel gemarkeerd (balisage jaune) en de gele aanwijzingen zijn redelijk gemakkelijk te vinden. Al moeten we bekennen dat we toch twee keer verkeerd zijn gelopen.

Óp naar Château de Bannes

In grote lijnen wandelen we eerst over asfalt richting de D25. Net voor de aansluiting met deze doorgaande weg slaan we echter linksaf een bosweg in. Via een prachtig tunneltje trekken we verder in de richting van Pont de Belpech, Neyrat en Le Moulin de Surier. Bij dit vakantiepark met vier sterren trekt het parcours weer de bossen in, via een haakse linkerbocht.

Dit pad brengt ons een kleine kilometer bij Château de Bannes. Al in de 14de eeuw is op deze rotsige uitloper sprake van een versterkt bouwwerk, maar met het kasteel in de huidige vorm was pas in de vroege 16de eeuw begonnen in opdracht van de bisschop van Sarlat. Inmiddels is het historisch monument (sinds 2002) privébezit en niet meer voor publiek toegankelijk.

Château de Bannes is helaas niet meer toegankelijk voor publiek.
De kapel met kerkhof bij het château.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

‘Adembenemende foto’s’

De nabijgelegen kerk en het naastgelegen kerkhof maken veel goed. Dit monument is niet alleen van dichtbij te bewonderen, maar het is ook een mooie plek om het kasteel in beeld vast te leggen. Dat vindt bijvoorbeeld ook Carine van Poucke. De Belgische legde in mei 2018 op Tripadvisor vast: “Een kasteel waar je adembenemende foto’s van kunt nemen, zowel van dichtbij of iets verder ervandaan, een kleine kapel op wandelafstand met een tafel om te picknicken, het bezoeken waard.”

Steile wand voor klimgeiten

Een afdaling volgt door het dal van de Couze, dat hier almaar landerij is. Ruiger wordt het weer als we linksaf een bospad inslaan, dat ons langs groen begroeide heuvels en kalkstenen rotsen voert. Kort voor La Vergne Basse vinden klimfanaten hier tientallen uitdagingen. De klimwand Le Rocher du Corbeau biedt fanatiekelingen 26 routes, variërend van 4 tot 7, zeg maar van gemiddeld tot moeilijk. Het merendeel zit in het hogere segment…

De klimwand Le Rocher du Corbeau biedt durfals maar liefst 26 klimroutes.
Als een liggend naakt, zich warmend aan de voorjaarszon…
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Als een liggend naakt…

Via het gehucht La Vergne Basse gaan we heuvel op, heuvel af terug in de richting van Beaumont-du-Périgord. Aan het eind, als het pad een top rond met daarnaast een boomgaard met aanstaand fruit, ontvouwt de eeuwenoude bastide zich aan de horizon als een liggend naakt, zich warmend aan de voorjaarszon… De laatste kilometers maken we haast, ondanks de eerste pijntjes in de kuiten.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.