MENU

Warme zomer ‘redt’ toerisme in coronajaar

In het ‘coronajaar’ 2020 daalde het aantal vakantiegangers naar Dordogne met bijna een derde (32 procent) ten opzichte van 2019. Dankzij de warme zomermaanden bleef het verlies echter beperkt. Ondanks de COVID-beperkingen kozen meer dan 4,3 miljoen toeristen vorig jaar voor een verblijf in de Périgord. Goed voor bijna 14 miljoen overnachtingen. 

De relatief goede zomer voorkwam dat de daling nóg scherper uitviel. “De maanden juli en augustus hebben het mogelijk gemaakt om het essentiële te redden, maar wat verloren is gegaan voor en na de zomer, kon niet meer worden ingehaald”, aldus Germinal Peiro, président du conseil départemental. Volgens hem is een compliment naar de toeristische sector in Dordogne/Périgord op zijn plaats, ‘aangezien de economie in het voor- en najaar door alle coronamaatregelen vrijwel tot stilstand is gekomen’.

Meer dan 60 miljard minder inkomsten

Deed het departement het binnen Frankrijk goed, het land zelf was binnen de Europese Unie een lichtpuntje. En dat ondanks een verlies van meer dan 60 miljard euro aan inkomsten uit de toeristische sector, in vergelijking met 2019… “Ondanks dit enorme verlies hebben we het in 2020 beter gedaan dan andere Europese landen”, concludeert minister Jean-Baptiste Lemoyne (Toerisme).

Minister Jean-Baptiste Lemoyne... 'beter dan andere landen' ...
Minister Jean-Baptiste Lemoyne… ‘beter dan andere landen’ …

‘Bleu blanc rouge’-toerisme

In een interview met France 2 stelde de bewindsman: ,,Frankrijk was veerkrachtiger dan andere bestemmingen. De motor van het Europese toerisme werkte afgelopen zomer goed. We hadden veel bezoekers uit de buurlanden: België, Duitsland, Nederland… en vooral Franse toeristen, die hun zomer en herfst in Frankrijk doorbrachten.” In de zomer van 2020 was het ondanks alle coronamaatregelen in sommige regio’s zelfs drukker dan verwacht. Dit kwam vooral door de aanwezigheid van Fransen, die aan het zogeheten bleu blanc rouge-toerisme deden (op vakantie in eigen land).

60 procent kampeerders komt uit Frankrijk

Dat laatste onderschrijft ook Gé Kusters, eigenaar van vijfsterrencamping Le Paradis in St-Léon-sur-Vézère en vice-voorzitter van zowel de departementale als nationale campingbond. ,,Van alle campinggasten in Frankrijk is 60 procent Frans. Een land als Spanje moet het bijvoorbeeld veel meer hebben van bezoekers uit het buitenland, van de kampeerders daar komt slechts 15 procent uit eigen land.”

Gé en Ellen Kusters van Camping Le Paradis bij St-Léon-sur-Vézère, halverwege Montignac en Le Bugue.
Gé en Ellen Kusters van Camping Le Paradis bij St-Léon-sur-Vézère, halverwege Montignac en Le Bugue.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Nieuw fenomeen: geocaching

Volgens Kusters hebben in de afgelopen wintermaanden ‘vrij veel mensen’ voor een verblijf in de Dordogne/Périgord gekozen. En daarbij waren buitenactiviteiten in trek. Opmerkelijk vindt de campinghouder de populariteit van geocaching. Bij dit spel/buitensport moet via een gps-ontvanger, zoals een mobiele telefoon, ergens ter wereld een cache (verstopplaats) worden ontdekt. ,,In Peyzac-le-Moustiers, met nog geen tweehonderd inwoners, ligt een parcours van anderhalve kilometer. Dat is de afgelopen maanden door meer dan duizend mensen bezocht…”

Geocaching was vorig jaar erg populair in Dordogne.
Geocaching was vorig jaar erg populair in Dordogne.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.