
Voor stokbrood naar Trélissac, voor taart naar Sarlat
Vader en zoon Valstar bakken Dordogne’s beste baguette
De beste baguette in de Dordogne wordt gebakken in Trélissac, de lekkerste taart komt uit Sarlat. De juryleden van la fédération départementale des patrons boulangers ontdekten voor 2015 het smakelijkste brood bij boulangerie ‘Les 4 pains’ (quatre pains) in het plaatsje ten oosten van Périgueux.
In 2005 en 2007 ook al de besten
In boulangerie 4’Pains zwaaien Thomas Valstar en zijn vader Jean-Marie de scepter. Het tweetal biedt in Trélissac zo’n 20 soorten brood aan. De kwaliteit van de Trélissacois is steevast hoog, want in 2005 wonnen ze ook al de prijs voor het beste stokbrood en in 2007 waren ze de besten op het gebied van de taarten.
Zilver uit Perigueux, brons uit Lalinde
Het op één na lekkerste stokbrood van de streek wordt niet ver van Trélissac gebakken. In ‘le Fournil du Privilège’ in Perigueux maakt David Racine met zijn jonge bakker Vincent de Almeida eveneens brood, dat het omrijden meer dan waard is. De derde prijs is voor Jean-Luc Ulrich, sinds 1999 actief in de gelijknamige boulangerie in Lalinde.
Drie keer is scheepsrecht voor Grégoire
Grégoire Laplanche, eigenaar van boulangerie La Salamandre in Sarlat, kon eindelijk lachen. Voor de derde keer maakte hij met een taart kans op de hoofdprijs, voor het eerst kreeg hij goud omgehangen. Hij liet Yoann Grellety, artisan boulanger uit Cubjac, en Kristophe Gutierrez, artisan patissier boulanger uit Cénac-et-Saint-Julien, achter zich. Dit tweetal won respectievelijk zilver en brons.
Top drie ‘beste baguettes’:
- Thomas et Jean-Marie Valstar – boulangerie ‘4’pains’, Trélissac
- David Racine – boulangerie ‘Le fournil du Privilège’, Périgueux
- Jean-Luc Ulrich – boulangerie ‘Ulrich’, Lalinde
Top drie ‘beste taarten’:
- Grégoire Laplanche – boulangerie ‘La salamandre’, Sarlat
- Yoann Grellety – boulangerie, Cubjac
- Kristophe Gutierrez – boulangerie, Cénac-et-Saint-Julien