‘Le Grand Bleu’ en ‘Etincelles’ leveren hun ster in
STERRENRESTAURANTS IN PÉRIGORD – Dordogne moet het dit jaar doen met zeven restaurants met één Michelin-ster. In 2020 kwam het departement nog negen keer voor met ‘une étoile’ in de Michelin Gids, ’s werelds beroemdste gastronomische gids. Le Grand Bleu in Sarlat en Etincelles in Sainte-Sabine-Born wisten hun ster niet te behouden.
Ook groene ster voor La Meynardie
Bij de jaarlijkse bekendmaking van de Michelensterren was er echter ook mooi nieuws over de Dordogne/Périgord. En dat had betrekking op Adrien Soro, chef-kok van La Meynardie in Salignac-Eyvigues nabij Sarlat-la-Canéda. Dat restaurant behield niet alleen de Michelin-ster, die in januari 2020 werd verworven, maar kreeg bovendien een groene ster toebedeeld voor alle ecologisch verantwoorde activiteiten. Of zoals de mensen van ‘Guide Michelin’ het verwoorden: “Met de groene ster worden restaurants gepromoot, die bijzonder toegewijd zijn aan een duurzame benadering van gastronomie.”
De 7 sterrenrestaurants in Dordogne zijn (op alfabetische volgorde):
– La Meynardie (Salignac-Eyvigues)
– L’Essentiel (Périgueux)
– Le Moulin de l’Abbaye (Brantôme)
– Le Tour des Vents (Monbazillac)
– Le Vieux Logis (Trémolat)
– Les Fresques (Monestier)
– Un Parfum de Gourmandise (Périgueux)
Michelingids bestaat sinds 1900
Het familiebedrijf Michelin, in 1889 opgericht door de broers André en Édouard, begon in 1900 gratis gidsen uit te geven om chauffeurs te attenderen op hotels en restaurants in Frankrijk. Ruim een kwart eeuw later werd de eerste gids gepresenteerd met restaurants, die één ster kregen toebedeeld. In de jaren dertig volgden de categorieën twee en drie sterren, zoals we die vandaag de dag nog altijd kennen.
De sterren geven de uitzonderlijke kwaliteit van een keuken aan. Ze worden in de rode gids als volgt beschreven:
– Eén ster: Une très bonne table dans sa catégorie (Uitstekende keuken in zijn categorie).
– Twee sterren: Table excellente, mérite un détour (Verfijnde keuken die een omweg waard is).
– Drie sterren: Une des meilleures tables, vaut le voyage (Uitzonderlijke keuken die een reis waard is).
Voor twee sterren: naar Saint-Emilion
Twee- en driesterrenrestaurants kent Dordogne (nog) niet. Wie op vakantie in de Périgord per se op het allerhoogste Michelin-niveau wil lunchen of dieren, moet daar een flinke autorit voor over hebben. Het dichtsbijzijnde tweesterrenrestaurant is ‘Hostellerie de Plaisance’ in het betoverende wijnstadje Saint-Emilion bij Libourne.
Eén drie-sterrenrestaurant in heel west- en zuidwest Frankrijk
Voor drie-sterrengerechten kun je in Aquitaine (en eigenlijk heel westelijk en zuidwestelijk Frankrijk) alleen terecht bij ‘Les Prés d’Eugénie’ van Michel Guérard in Eugénie les Bains boven Pau. In totaal telt Frankrijk 26 restaurants in de hoogste Michelin-divisie.
Profielen van de 7 sterrenrestaurants:
Périgueux: ‘Un Parfum de Gourmandise’
Chef-kok Sébastien Riou
Prijsindicatie menu’s: € 26,- tot € 66,-
Maandag en dinsdag gesloten. Zondag alleen lunch.
Adres: 67 Cours Saint-Georges, 24000 Périgueux
Tel. +33 (0)5 53 53 46 33
unparfumdegourmandise.com
De Michelin-inspecteur:
“Sébastien Riou en Catell Kergadallan maken hun kennis en kunde, opgedaan in toprestaurants, volledig waar in hun eigen restaurant. Diep verbonden met de streekproducten van de Périgord zijn hun gerechten inspirerend fris en gedurfd. Bijna bedwelmend.”
Brantôme: ‘Le Moulin d’Abbaye’
Chef-kok Loic Lecoin
Prijsindicatie menu’s: € 55,- tot € 120,-
Geopend: 6 april tot 20 oktober
Maandag gesloten. Dinsdag alleen diner.
Adres: 1 Avenue Pierre de Bourdeilles, 24310 Brantôme
Tel . +33 (0)5 53 05 80 22
E-mail: reservation@moulin-abbaye.com
moulinabbaye.com
De Michelin-inspecteur:
“Eigentijdse edoch tijdloze charme. Luisterend naar het gekabbel van de Dronne, geniet u van een keuken die volledig past in haar omgeving. Geweldige producten (langoustines, duif), verwerkt met finesse, creativiteit en eerbied voor de seizoenen. Een mooi adres met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”
Champagnac-de-Belair: ‘Le Moulin du Roc’
Chef-kok Alain Gardillou
Prijsindicatie menu’s: € 49,- tot € 125,-
Dinsdag gesloten. Woensdag alleen diner.
Adres: Avenue Eugène Le Roy, 24530 Champagnac-de-Belair
Tel. +33 (0)5 53 02 86 00
moulinduroc.com
De Michelin-inspecteur:
“Dat je een ‘Roc’ kunt zijn en tegelijkertijd een verfijnde delicatesse, bewijst deze subtiele keuken met haar delicate en toch uitgesproken smaken. De mooie omgeving draagt belangrijk bij aan het plezier van het moment. Op weekdagen ook eenvoudigere lunchmenu’s op basis van gegrild vlees (Coutancie-rundvlees, gevogelte).”
Monbazillac: ‘La Tour des Vents’
Chef-kok Damien Fagette
Prijsindicatie menu’s: € 40,- tot € 93,-
Maandag gesloten, dinsdag alleen diner
Adres: Le Moulin de Malfourat, 24240 Monbazillac
Tel. +31 (0)5 53 58 30 10
tourdesvents.com
De Michelin-inspecteur:
“Dit restaurant geeft voorrang aan kwaliteitsingrediënten, die door de chef-kok tot perfectie worden bereid en gekruid. Het modern ingerichte restaurant biedt, net als het terras, vrij uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac. In de belendende bistro worden op weekdagen ook snelle, voordelige lunchmenu’s geserveerd.”
Monestier: ‘Les Fresques – Domaine du Château des Vigiers’
Chef-kok Didier Casaguana
Prijsindicatie menu’s: € 45,- tot € 112,-
Maandag en zondag alleen diner. Woensdag gesloten.
Adres: Le Vigier, 24240 Monestier
Tel. +33 (0)5 53 61 50 00
vigiers.com
De Michelin-inspecteur:
“De klassieke, gezellige en elegante setting past goed bij de geraffineerde, geparfumeerde keuken, op basis van edele producten (truffels in het seizoen), begeleid door lokale wijnen, waaronder die van de eigen wijngaard.”
Périgueux: ‘L’Essentiel’
Chef-kok Eric Vidal
Prijsindicatie menu’s: € 31,- tot € 85,-
Maandag en zondag gesloten.
Adres: 8 Rue de la Clarté, 24000 Périgueux
Tel. +33 (0) 5 53 35 15 15
restaurant-perigueux.com
De Michelin-inspecteur:
“In dit familierestaurant naast de kathedraal is het product koning. En de chef-kok zijn briljante dienaar. Een explosie van smaken, versterkt door een uitgelezen selectie van wijnen per glas. Attente service bovendien.”
Trémolat: ‘Le Vieux Logis’
Chef-kok Vincent Arnould
Prijsindicatie menu’s: € 55,- tot € 120,-
Alle dagen lunch en diner.
Adres: Le Bourg, 24510 Trémolat
+33 (0)5 53 22 80 06
E-mail: vieuxlogis@relaischateaux.com
vieux-logis.com/
De Michelin-inspecteur:
“Vaste waarde in een klassieke, zeer charmante setting van steen en hout in een oude tabaksdrogerij. De chef-kok weet zijn producten te kiezen en effectief toe te passen. Voor de lunch beveelt hij op werkdagen een ‘Menu Tapas’ aan voor een schappelijke prijs. Gastronomie in beweging!”
Bib Gourmand als betaalbaar alternatief
Een bezoek aan een sterrenrestaurant is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig vind je in de Périgord ook veel restaurants die uitstekende gerechten serveren voor een schappelijke prijs.
