MENU

Dordogne Périgord - restaurants Michelinster Guide Michelin 2021

Michelin Gids 2022: zes sterren in Dordogne

Dikverdiende ster voor ‘Le 1862 – Les Glycines’

STERRENRESTAURANTS IN PÉRIGORD – Dordogne telt in 2022 zes restaurants met één Michelin-ster. Dit jaar maakte ‘Le 1862 – Les Glycines’ in Les Eyzies-de-Tayac aan de Vézère zijn debuut in de culinaire eredivisie.

Vier ‘afhakers’

Een paar jaar geleden kwam het departement nog negen keer voor met ‘une étoile’ in de Michelin Gids, ’s werelds beroemdste gastronomische gids. Le Grand Bleu in Sarlat en Etincelles in Sainte-Sabine-Born wisten hun ster echter niet te behouden.

Eind 2022 werd ook bekend dat twee Michelin-restaurants (beide één ster) door financiële problemen hun deuren moesten sluiten. Het waren La Meynardie in Salignac-Eyvigues nabij Sarlat-la-Canéda en Un Parfum de Gourmandise in Périgueux. 

‘Pretpark’ voor fijnproevers en rustzoekers

Dat Le 1862 – Les Glycines zijn dikverdiende Michelin-ster niet kon ontlopen was al duidelijk bij het bezoek van Dordogne Magazine aan Les Glycines in 2017. Redacteur John de Graaff schreef toen: “We krijgen steeds kakelverse kunstwerken voorgezet, met passie gemaakt door een chef die in onze ogen een Michelin-ster verdient, maar het (nog) moet doen met een Bib Gourmand…” > Lees hier het volledige artikel 

Les Glycines is het levenswerk van chef-kok Pascal Lombard en zijn vrouw Laurence. In Les Eyzies-de-Tayac creëerde het echtpaar een ‘pretpark’ voor fijnproevers en rustzoekers aan de D47, vlakbij de brug over de Vézère. Het luxe complex bestaat uit een viersterrenhotel met 26 kamers, een luxueuze spa-/wellness, een indrukwekkend park met zwembad en twee restaurants. Le Bistro des Glycines (lunches) en Le 1862 (diners).

Les Glycines is het levenswerk van chef-kok Pascal Lombard en zijn vrouw Laurence.

De 6 sterrenrestaurants in Dordogne zijn (in alfabetische volgorde):

– L’Essentiel (Périgueux)
– Les Fresques (Monestier)
– Le 1862 – Les Glycines (Les Eyzies-de-Tayac)
– Le Moulin de l’Abbaye (Brantôme)
– Le Tour des Vents (Monbazillac)
– Le Vieux Logis (Trémolat)

Michelingids bestaat sinds 1900

Het familiebedrijf Michelin, in 1889 opgericht door de broers André en Édouard, begon in 1900 gratis gidsen uit te geven om chauffeurs te attenderen op hotels en restaurants in Frankrijk. Ruim een kwart eeuw later werd de eerste gids gepresenteerd met restaurants, die één ster kregen toebedeeld. In de jaren dertig volgden de categorieën twee en drie sterren, zoals we die vandaag de dag nog altijd kennen.

De sterren geven de uitzonderlijke kwaliteit van een keuken aan. Ze worden in de rode gids als volgt beschreven:
– Eén ster: Une très bonne table dans sa catégorie (Uitstekende keuken in zijn categorie).
– Twee sterren: Table excellente, mérite un détour (Verfijnde keuken die een omweg waard is).
– Drie sterren: Une des meilleures tables, vaut le voyage (Uitzonderlijke keuken die een reis waard is).

Voor twee sterren: naar Saint-Emilion

Twee- en driesterrenrestaurants kent Dordogne (nog) niet. Wie op vakantie in de Périgord per se op het allerhoogste Michelin-niveau wil lunchen of dieren, moet daar een flinke autorit voor over hebben. Het dichtsbijzijnde tweesterrenrestaurant is ‘La Table de Pavie’ in het betoverende wijnstadje Saint-Emilion bij Libourne.

Eén drie-sterrenrestaurant in heel west- en zuidwest Frankrijk

Voor drie-sterrengerechten kun je in Aquitaine (en eigenlijk heel westelijk en zuidwestelijk Frankrijk) alleen terecht bij ‘Les Prés d’Eugénie’ van Michel Guérard in Eugénie les Bains boven Pau. In totaal telt Frankrijk 31 restaurants in de hoogste Michelin-divisie (2022).

Profielen van de 6 sterrenrestaurants in Dordogne:

Périgueux: ‘Un Parfum de Gourmandise’

Chef-kok Sébastien Riou
Prijsindicatie menu’s: van € 58, tot €89,-
Maandag en dinsdag gesloten. Zondag alleen lunch.

Adres: 67 Cours Saint-Georges, 24000 Périgueux
Tel. +33 (0)5 53 53 46 33
unparfumdegourmandise.com

De Michelin-inspecteur:
“Sébastien Riou en Catell Kergadallan maken hun kennis en kunde, opgedaan in toprestaurants, volledig waar in hun eigen restaurant. Diep verbonden met de streekproducten van de Périgord zijn hun gerechten inspirerend fris en gedurfd. Bijna bedwelmend.”

Catell en Sébastien Riou van Un Parfum de Gourmanise (bekijk de video van SudOuest).
‘Inspirerend fris en gedurfd. Bijna bewelmend.’

Brantôme: ‘Le Moulin d’Abbaye’

Chef-kok Loic Lecoin
Prijsindicatie menu’s: € 70,- tot € 125,-
Geopend: 6 april tot 20 oktober
Maandag gesloten. Dinsdag alleen diner.

Adres: 1 Avenue Pierre de Bourdeilles, 24310 Brantôme
Tel . +33 (0)5 53 05 80 22
E-mail: reservation@moulin-abbaye.com
moulinabbaye.com

De Michelin-inspecteur:
“Eigentijdse edoch tijdloze charme. Luisterend naar het gekabbel van de Dronne, geniet u van een keuken die volledig past in haar omgeving. Geweldige producten (langoustines, duif), verwerkt met finesse, creativiteit en eerbied voor de seizoenen. Een mooi adres met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Moulin d’Abbaye in Brantôme. Luisteren naar het gekabbel van de Dronne…
Chef-kok Loic Lecoin. ‘Geweldige producten, verwerkt met finesse.’

Champagnac-de-Belair: ‘Le Moulin du Roc’

Chef-kok Alain Gardillou
Prijsindicatie menu’s: € 49,- tot € 125,-
Weer open vanaf 10 maart 2023.
Dinsdag gesloten. Woensdag alleen diner.

Adres: Avenue Eugène Le Roy, 24530 Champagnac-de-Belair
Tel. +33 (0)5 53 02 86 00
moulinduroc.com

De Michelin-inspecteur:
“Dat je een ‘Roc’ kunt zijn en tegelijkertijd een verfijnde delicatesse, bewijst deze subtiele keuken met haar delicate en toch uitgesproken smaken. De mooie omgeving draagt belangrijk bij aan het plezier van het moment. Op weekdagen ook eenvoudigere lunchmenu’s op basis van gegrild vlees (Coutancie-rundvlees, gevogelte).”

‘De mooie omgeving draagt belangrijk bij aan het plezier van het moment.’
Subtiele keuken met delicate en toch uitgesproken smaken.

Les Eyzies-de-Tayac: ‘Le 1862 – Les Glycines’

Chef-kok Pascal Lombard
Prijsindicatie menu’s: € 69,- tot € 115,-
Uitsluitend diner. Lunchen in Le Bistro des Glycines (vanaf € 35,-)
Maandag gesloten

Adres: 4 Avenue de Laugerie, 24620 Les Eyzies-de-Tayac
Tel. +33 (0)5 53 06 97 07
les-glycines.com

De Michelin-inspecteur:
“Originele, levendige gerechten, onberispelijk bereid met eersteklas ingrediënten, zoals duif, foie gras, groenten uit de moestuin en Tomme Sarladais. Subtiel harmonieus en geserveerd met zeer geslaagde sauzen. Te proeven in een elegante eigentijdse ruimte die uitkijkt op het park. Onberispelijke service en goed wijnadvies.”

Het hotelterras met uitzicht op het park.
‘Onberispelijk bereid met eersteklas ingrediënten.’

Monbazillac: ‘La Tour des Vents’

Chef-kok Damien Fagette
Prijsindicatie menu’s: van € 54 tot € 97,-
Maandag gesloten, dinsdag alleen diner

Adres: Le Moulin de Malfourat, 24240 Monbazillac
Tel. +31 (0)5 53 58 30 10
tourdesvents.com

De Michelin-inspecteur:
“Dit restaurant geeft voorrang aan kwaliteitsingrediënten, die door de chef-kok tot perfectie worden bereid en gekruid. Het modern ingerichte restaurant biedt, net als het terras, vrij uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac. In de belendende bistro worden op weekdagen ook snelle, voordelige lunchmenu’s geserveerd.”

Vrij uitzicht over de wijngaarden van Monbazillac.
… tot perfectie bereid en gekruid.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Monestier: ‘Les Fresques – Domaine du Château des Vigiers’

Chef-kok Didier Casaguana
Prijsindicatie menu’s: € 77,- tot € 117,-
Maandag en zondag alleen diner. Woensdag gesloten.

Adres: Le Vigier, 24240 Monestier
Tel. +33 (0)5 53 61 50 00
vigiers.com

De Michelin-inspecteur:
“De klassieke, gezellige en elegante setting past goed bij de geraffineerde, geparfumeerde keuken, op basis van edele producten (truffels in het seizoen), begeleid door lokale wijnen, waaronder die van de eigen wijngaard.”

De klassieke, gezellige en elegante setting…
… past goed bij de geraffineerde, geparfumeerde keuken.

Périgueux: ‘L’Essentiel’

Chef-kok Eric Vidal
Prijsindicatie menu’s: € 52,- € tot € 130,-
Maandag en zondag gesloten.

Adres: 8 Rue de la Clarté, 24000 Périgueux
Tel. +33 (0) 5 53 35 15 15
restaurant-perigueux.com

De Michelin-inspecteur:
“In dit familierestaurant naast de kathedraal is het product koning. En de chef-kok zijn briljante dienaar. Een explosie van smaken, versterkt door een uitgelezen selectie van wijnen per glas. Attente service bovendien.”

Hartje Périgueux, naast de kathedraal.
‘Een explosie van smaken.’

Trémolat: ‘Le Vieux Logis’

Chef-kok Vincent Arnould
Prijsindicatie menu’s: € 70,- tot € 140,-
Alle dagen lunch en diner.

Adres: Le Bourg, 24510 Trémolat
+33 (0)5 53 22 80 06
E-mail: vieuxlogis@relaischateaux.com
vieux-logis.com/

De Michelin-inspecteur:
“Vaste waarde in een klassieke, zeer charmante setting van steen en hout in een oude tabaksdrogerij. De chef-kok weet zijn producten te kiezen en effectief toe te passen. Voor de lunch beveelt hij op werkdagen een ‘Menu Tapas’ aan voor een schappelijke prijs. Gastronomie in beweging!”

Charmante setting van steen en hout in een oude tabaksdrogerij.
‘De chef-kok weet zijn producten te kiezen en effectief toe te passen.’

Bib Gourmand als betaalbaar alternatief

Een bezoek aan een duur sterrenrestaurant is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig vind je in de Périgord ook veel restaurants die uitstekende gerechten serveren voor een schappelijke prijs.

> Bib Gourmand-restaurants in Dordogne

Dordogne-Périgord: restaurant Bib Gourmand
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
Aanmelden
Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

Naturist­en­campings in Dordogne

Bekijk ze allemaal!

Aanmelden ­Nieuwsbrief

Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.