MENU

Dordogne Périgord: Chateau de Commarque bij Sarlat

Château de Commarque verbergt 15.000 jaar geschiedenis

Duizenden jaren bewoning versteend in spookachtige ruïnes

KASTELEN IN DORDOGNE – Diep verborgen in het bosrijke ‘achterland’ van de Vézère tussen Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil en Sarlat bij het dorpje Sireuil doemen de spookachtige kasteelruïnes van Château de Commarque op. Op deze afgelegen historische plek in de Périgord Noir sta je oog in oog met meer dan 15.000 jaar Dordogne-geschiedenis.

Na een 600 meter lange wandeling over een bospad vanaf het parkeerterrein worden je ogen getrakteerd op een bombardement van indrukken: een uniek tafereel van grotten en in de rotsen uitgehouwen grotwoningen, getooid met de gerestaureerde ruïnes van een middeleeuws dorp en een ongenaakbare burcht uit de 12e eeuw. In deze surrealistische omgeving zou graaf Dracula zich direct thuis voelen.

Grotten, grotwoningen, ruïnes van een middeleeuws dorp bekroond met een ongenaakbare burcht uit de 12e eeuw.
De rotswoningen zijn uitgehouwen in de rotswand onderaan de heuvel.

‘Geschiedenis van Frankrijk in notendop’

Op weinig locaties in de Dordogne, of zelfs heel Frankrijk, is de oneindige polsslag van de geschiedenis zo voel- en tastbaar als hier. Op dit magnifiek gedecoreerde kruispunt van de historische transportroutes tussen Bergerac en Brive en Périgueux en Cahors, aan de oevers van het riviertje de Beune.

Château-eigenaar Hubert de Commarque zei daarover in een reportage van de Franse krant Sud Ouest: “Een prehistorische grot, huizen uit voorhistorische tijden en een middeleeuws kasteel en dorp… goed beschouwd is Château de Commarque de hele geschiedenis van Frankrijk in een notendop.”

Al duizenden jaren bewoond

Van prehistorische tijden tot diep in de 16e eeuw is de heuvel van Commarque vrijwel onafgebroken bewoond geweest. Een sculptuur van een paard in een grot, diep verborgen in de heuvel onder het kasteel is de stille getuige van prehistorische bewoning. De primitieve rotswoningen boven de grot vertellen de ongeschreven verhalen van vele tientallen generaties jagers, boeren en handwerkslieden die hier door de eeuwen veiligheid en beschutting vonden.

Paardsculptuur in de grot, die niet toegankelijk is voor het publiek.

Bouw van burcht op strategische plek

De hoogtijdagen voor Commarque braken aan toen in de 12e eeuw op deze strategisch gelegen heuvel aan de Beune en de route van Sarlat naar Montignac een burcht werd opgetrokken, bewaakt door de Commarque-familie.

Na enkele eeuwen trouwe dienst verloor het kasteel in de 16e eeuw steeds meer aan militair-strategisch belang. Tegen het einde van de 16e eeuw verlieten de laatste bewoners de inmiddels vervallen nederzetting, waarna de burcht, huizen en grotwoningen ten prooi vielen aan bomen en struikgewas.

Overwoekerd door bomen en struikgewas.
Hubert de Commarque (links) in gesprek tijdens een videoreportage van Cap Sud Ouest. Op de achtergrond: Château de Laussel.

Meer dan 50 jaar in restauratie

Château de Commarque moest enkele eeuwen wachten op de prins die het tot ruïne vervallen kasteel en dorp wakker zou kussen. Die ‘prins’ was eigenaar Hubert de Commarque. Deze nazaat van de oude adelijke ‘seigneurs’ die in de middeleeuwen de scepter zwaaiden over het gebied, begreep als een van de eersten ten volle de grote historische betekenis van deze unieke locatie.

De Commarque zal niet rusten, zo laat hij de bezoekers bij het begin van de rondleiding op een paneel weten, om de rijkdommen van deze plek nog verder te onthullen, zonder daarbij de magie van dit bijzondere dal tussen Les Eyzies en Sarlat geweld aan te doen. Om dit monumentale werk te kunnen blijven doen, zijn inkomsten nodig, onder meer uit entreegelden en giften.

Het romantische dal van de Beune nodigt uit voor een wandeling.
Uitzicht vanuit het kasteel op de buren van Château de Laussel.
Dordogne Périgord - vakantiehuis vakantiehuizen in de natuur - Natuurhuisje.nl

Exposities, workshops, kwis voor kinderen…

De meeste ruimtes zijn toegankelijk voor publiek. Helaas geldt dat niet voor de grot met het paardsculptuur. In diverse ruimtes zijn exposities ingericht over de restauratie- en archeologische werkzaamheden. In de maanden juli en augustus kun je desgewenst deelnemen aan speciale workshops pijl-en-boogschieten, rotstekeningen maken, middeleeuwse geometrie, beeldhouwen en middeleeuwse calligrafie. En ook kinderen zullen zich beslist niet vervelen. Zo kunnen ze meedoen aan diverse middeleeuwse spelen, of aan een spannende quiz, waarbij ze zelf op het terrein op zoek gaan naar de antwoorden.

Ben je uitgekeken op en rond het kasteel en heb je nog fut: maak dan ook een wandeling door de vallei van de Beune, waarin een prachtige route is uitgezet. Een aanrader.

De rotswoningen zijn ingericht zoals ten tijde van hun bewoning.
Zelf meedoen aan middeleeuwse spelen, waaronder pijl-en-boog-schieten.

Goed verborgen in bosrijke heuvels

Voor een bezoek aan het château moet je wel even zoeken. Het kasteelcomplex ligt goed verborgen in de bosrijke heuvels bij het dorpje Sireuil. En na het parkeren van de auto is het nog 600 meter lopen via een bospad voordat je het kasteelterrein bereikt. Voor die moeite word je rijkelijk beloond. Bij aankomst ontvouwt zich een fantastisch tableau van een romantische riviervallei, bewaakt door de prachtige kasteelruïnes van Château de Commarque. 

Enkele belangrijke tips

Vanaf het parkeerterrein is het zo’n 600 meter lopen naar de voet van de rots, waarop het kasteel is gesitueerd. Een toilet ontbreekt op het ruïneterrein. Gebruik dus vooraf de toiletvoorziening bij het parkeerterrein, anders zou het bezoek aan het kasteel wel eens een vervelende aangelegenheid kunnen worden.

De vele steile trappen maken een bezoek minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn of hun kinderen in een buggy vervoeren. Voor mensen met een beperking is er wel speciale parkeergelegenheid vlakbij het kasteel.

Lees de informatieborden bij het parkeerterrein goed voordat je naar het kasteelterrein 600 meter verderop gaat.
Helaas is het vlakbij gelegen Château de Laussel niet open voor bezoek.
ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Nog meer bezienswaardigheden

Château de Commarque is overigens niet de enige belangrijke bezienswaardigheid in de omgeving. Vlakbij het kasteel bevinden zich Château de Laussel (niet open voor bezoek) en de Abri de Cap Blanc, een préhistorische grot met prachtige diersculpturen.

Foto credits: Château de Commarque, John de Graaff, Cap Sud Ouest, Sarlat Tourisme en Office de Tourisme Lascaux-Dordogne, Vallée Vézère

Info, openingstijden, toegangsprijzen, adres

Château de Commarque is te bezoeken van 7 april t/m 5 november.

Openingstijden:

7 april – 8 juli: van 10.30 tot 18.30 uur.
9 juli – 3 september: van 10.00 tot 20.00 uur.
4 september – 24 september: van 11.00 tot 19.00 uur.
25 september – 20 oktober: van 13.00 tot 18.00 uur.
21 oktober – 5 november: van 11.00 tot 18.00 uur.

Toegangsprijzen (inclusief rondleiding door een gids) :

Volwassenen: € 9,80
6 – 17 jaar: € 6,50
Tot 6 jaar: gratis

Adres en contact:

Château de Commarque
Route du Château de Commarque
24620 Les Eyzies
Tel. +33 (0)5 53 59 00 25
www.commarque.com
contact@commarque.com

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Dordogne Périgord: luxe vakantiehuis - vakantiepark FranceComfort - Domaine de Lanzac, Le Lac Bleu en Village des Cigales.

  Blijf op de hoogte!

  Meld je aan voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief.
  Aanmelden
  Dordogne-Perigord - naturistencampings naturisme: Domaine Laborde

  Naturist­en­campings in Dordogne

  Bekijk ze allemaal!

  Aanmelden ­Nieuwsbrief

  Fijn dat je je aanmeldt voor de Dordogne Magazine-nieuwsbrief! Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen. Je kunt je inschrijving later altijd weer ongedaan maken.